To μέλλον της Περιεκτικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας (Comprehensive Economic and Trade Agreement – CETA) ανάμεσα στην Ε.Ε. και τον Καναδά παραμένει αβέβαιο, μετά την απόφαση της μιας από τις κρατικές συνιστώσες του Βελγίου -της Βαλλονίας- να μην υπογράψει την εμπορική συμφωνία.
Απέλπιδες απέβησαν όλη την προηγούμενη εβδομάδα οι προσπάθειες της ηγεσίας της Ε.Ε. να πείσει τους Βαλλόνους να στηρίξουν τη CETA, χωρίς να πετύχουν ως την προθεσμία της Δευτέρας οι γαλλόφωνοι Βέλγοι να καταλήξουν σε ευνοϊκή αντιμετώπιση, λαμβάνοντας θετική απόφαση.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου της Βαλλονίας αρνήθηκε να υποκύψει στις πιέσεις και να υπογράψει τη συμφωνία, επιμένοντας ότι η CETA προβλέπει δυσμενείς επιπτώσεις στο εμπόριο.
Το Βέλγιο δεν υπέγραψε
Αποτέλεσμα ήταν ο πρωθυπουργός του Βελγίου Charles Michel να δηλώσει πως η χώρα του «αδυνατεί να υπογράψει τη CETA».
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση (δηλαδή η γερμανόφωνη και η γαλλόφωνη) συμφώνησε να προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας, αλλά η κυβέρνηση των Βαλλόνων των Βρυξελλών και η Επιτροπή της γαλλόφωνης κοινότητας αρνούνται να συμφωνήσουν» είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό κανάλι RTBF.
Η CETA, εάν εφαρμοσθεί, προβλέπει μεταξύ άλλων τον τερματισμό του 98% των τελωνειακών δασμών. Αλλά η εφαρμογή της συμφωνίας απαιτούσε να υπογραφεί κι από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Έτσι δεν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση κορυφής Ε.Ε.-Καναδά που είχε προγραμματισθεί για σήμερα, Πέμπτη.