Ήταν ακριβώς 20.46 στο Παρίσι το βράδυ της Δευτέρας 26 Νοεμβρίου. Στο μεγάλο αμφιθέατρο του κέντρου Επιστήμης και Βιομηχανίας στη γαλλική πρωτεύουσα δεν έπεφτε καρφίτσα. Στους παράπλευρους διαδρόμους εκατοντάδες άτομα είχαν στριμωχτεί και παρακολουθούσαν τις εξελίξεις από
Εκατόν πενήντα εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, η αποστολή InSight εισερχόταν στην πιο κρίσιμη φάση της, για την ακρίβεια στα περίπου οκτώ κρισιμότερα λεπτά της μακράς πορείας από τη Γη μέχρι τον Άρη.
Το διαστημόπλοιο που μετέφερε τη συσκευή Insight απογειώθηκε από την Καλιφόρνια στις 5 Μαΐου. Ουδείς γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί έπειτα από τόσους μήνες ταξίδι όταν μία κάψουλα με ένα ρομπότ εισέρχεται με 20.000 χιλιόμετρα την ώρα στην ατμόσφαιρα του «Κόκκινου Πλανήτη». Ξαφνικά αυτός ο μικρός έστω όγκος μετατρέπεται σε μία μεγάλη διάπυρη σφαίρα. Πέρασαν μερικά δευτερόλεπτα και ύστερα από ένα μεγάλο τράνταγμα που υπέστη η συσκευή όταν ακούμπησε την ατμόσφαιρα του Άρη, η θερμική ασπίδα του διαστημοπλοίου έδειξε στον ηλεκτρονικό δείκτη 1.500 βαθμούς Κελσίου.
Οι παριστάμενοι επιστήμονες, πρόεδροι και διευθυντές όλων των υπηρεσιών διαστήματος της Γαλλίας, οι υπεύθυνοι των επιστημονικών προγραμμάτων για το διάστημα, διπλωμάτες και πολιτικοί ξέσπασαν σε ένα αυθόρμητο χειροκρότημα. Το InSight προσεδαφίστηκε ομαλά.
Αλλά γιατί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από τη γαλλική πλευρά; Είναι τόσο απλό όσο το αβγό του Κολόμβου. Μπορεί το διαστημόπλοιο που μετέφερε τη συσκευή να κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ, ο εσωτερικός ωστόσο πυρήνας και η καρδιά του InSight είναι γαλλική υπόθεση. Επί της ουσίας, το InSight είναι ένας υπερσύγχρονος σεισμογράφος ο οποίος για δύο χρόνια θα παρακολουθεί τα χτυπήματα της καρδιάς του «Κόκκινου Πλανήτη». Ουδείς μπορεί να μετρήσει την αγωνία όλων αυτών των ανθρώπων που γνωρίζουν ότι η αποστολή του InSight είναι το ίδιο ίσως και περισσότερο σημαντική από τις προηγούμενες αποστολές του ανθρώπου στον Άρη.
Η αγωνία είχε να κάνει με αυτά τα σχεδόν οκτώ βασανιστικά λεπτά που είναι και η καθυστέρηση για να έρθει το σήμα από τον Άρη στη Γη λόγω της απόστασης. Έπρεπε να το δουν με τα μάτια τους και να το μετρήσουν πάνω στους ψηφιακούς δείκτες για να πειστούν. Το InSight ακούμπησε μαλακά, σχεδόν τρυφερά, όπως είπε κάποιος επιστήμονας, Γάλλος πάντα, πάνω στην επιφάνεια του πλανήτη.
Έπρεπε να περάσουν μερικά ακόμη λεπτά, ώστε οι επιστήμονες στα κεντρικά της NASA να πειστούν ότι όλα βαίνουν καλώς με τις συσκευές του InSight. Βασική παράμετρος ήταν να δουλέψει η γεννήτρια της συσκευής. Έπειτα από λίγα λεπτά οι ενδείξεις προσδιόρισαν πως τα ηλιακά πάνελ του InSight ξεδιπλώθηκαν με επιτυχία. Η συσκευή μπορούσε πια να δουλέψει κανονικά. Το τεχνικό προσωπικό στο κέντρο ελέγχου της αποστολής θα μπορούσε να κοιμηθεί ήσυχο, τουλάχιστον αυτό το πρώτο βράδυ.
Οι μπαταρίες του InSight άρχισαν να τροφοδοτούνται κανονικά με ηλεκτρικό ρεύμα που παρήγαγαν τα ηλιακά πάνελ. Το InSight διαθέτει ένα σύστημα δίδυμων ηλιακών πάνελ που το καθένα έχει πλάτος 2,2 μέτρα. Το συνολικό πλάτος αυτού του συστήματος αντιστοιχεί σε μία μεγάλη αμερικανική κούρσα της δεκαετίας του 1960. Είναι απαραίτητα αυτά τα μεγάλα πάνελ, διότι η ένταση του ηλιακού φωτός στον Άρη είναι μικρότερα από αυτή που φθάνει στη Γη και αυτό συμβαίνει επειδή ο «Κόκκινος Πλανήτης» βρίσκεται πιο μακριά από τον Ήλιο. Τα πάνελ αυτά παράγουν 600 με 700 watts την ημέρα. Κρίνονται αρκετά για να τροφοδοτούν με ηλιακή ενέργεια όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές που είναι φυτεμένες μέσα στο InSight.
Ακόμη και όταν τα πάνελ αυτά καλυφθούν από την κόκκινη σκόνη του πλανήτη, εξέλιξη αναμενόμενη λόγω σφοδρών ανέμων που πλήττουν την επιφάνεια του Άρη, θα είναι σε θέση να παράγουν 200 με 300 watts την ημέρα.
Τις επόμενες ημέρες η επιτελική ομάδα της αποστολής θα θέσει σε λειτουργία τον ρομποτικό βραχίονα, ώστε να χρησιμοποιηθεί η κάμερα που είναι συνδεδεμένη επάνω του για τις πρώτες φωτογραφίες του εδάφους που είναι απαραίτητες προκειμένου οι μηχανικοί να αποφασίσουν πού θα τοποθετήσουν ακριβώς τις διάφορες επιστημονικές συσκευές που μεταφέρει το μικρό διαστημόπλοιο.
Ακούγεται υπερβολικό, αλλά θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες, ώστε όλες αυτές οι συσκευές να τεθούν σε πλήρη λειτουργία και να αρχίσουν να στέλνουν πληροφορίες στη Γη.
Σε αυτό το διάστημα το InSight θα χρησιμοποιεί τους αισθητήρες καιρού και το μαγνητόμετρό του, έτσι ώστε να καταμετρηθούν όλες οι λεπτομέρειες του περιβάλλοντος χώρου στο σημείο προσεδάφισης, στα περίφημα Elysium Planitia, που είναι και το νέο σπίτι του InSight στον Άρη.