Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Σάββατο, παραμονή της συνόδου των G20 στην Αττάλεια, τους ηγέτες του κόσμου να θέσουν σε προτεραιότητα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, επισημαίνοντας πως οι επιθέσεις στο Παρίσι, για τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη το ΙΚΙΛ, έδειξαν πως δεν είναι πια ώρα για λόγια.
«Βρισκόμαστε πλέον σε ένα σημείο όπου τα λόγια τελειώνουν για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Βρισκόμαστε πλέον στο στάδιο όπου αυτή πρέπει να περάσει στην πρώτη γραμμή» δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους.
Οι χθεσινές επιθέσεις θα ρίξουν βαριά σκιά στη σύνοδο της Κυριακής, όπου θα παραστούν ηγέτες χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ρωσία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Βραζιλία.
Παρότι η σύνοδος των G20 συνήθως επικεντρώνεται σε οικονομικά ζητήματα, η αναταραχή στη Μέση Ανατολή και η παγκόσμια ασφάλεια βρίσκονταν και πριν από τις χθεσινές επιθέσεις στην ατζέντα. Ήδη την Τετάρτη ο Ερντογάν είχε πει ότι θέλει οι ηγέτες να συζητήσουν τις συρράξεις σε Συρία και Ιράκ.
Επιθέσεις κατά της δημοκρατίας και των ελευθεριών καταγγέλλει ο… Νταβούτογλου
«Αυτές οι επιθέσεις δεν στρέφονται μόνο κατά του γαλλικού λαού, αλλά και κατά της ανθρωπότητας όλης, της δημοκρατίας, των ελευθεριών και των οικουμενικών αξιών» ανέφερε δήλωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Αχμέτ Νταβούτοβλου. «Η Τουρκία συνεργάζεται πλήρως με τη Γαλλία και τις άλλες συμμάχους χώρες στη μάχη κατά της τρομοκρατίας … και θα πολεμήσουμε με απόλυτη αποφασιστικότητα» προστίθεται στην ίδια δήλωση.
Ο Ερντογάν, πάλι, καταδίκασε τις επιθέσεις στο Παρίσι και επισήμανε τη μακρά μάχη που δίνει η Τουρκία με τις εγχώριες απειλές κατά της ασφάλειάς της, αναφέροντας το PKK και τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις που συνδέονται με το ΙΚΙΛ.
Η Άγκυρα ανησυχεί για την αμερικανική υποστήριξη προς Κούρδους της Συρίας οι οποίοι μάχονται κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου, αλλά η ίδια τους θεωρεί συνεργάτες του PKK. Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ Ερντογάν και Μπαράκ Ομπάμα στην αυριανή σύνοδο, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους.
«Η τρομοκρατία δεν έχει εθνικότητα ή θρησκεία. Κάθε τρομοκρατία είναι κακή, πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος την εντύπωση ότι ο δικός μας τρομοκράτης είναι κακός και ο δικός σας καλός» είπε ακόμα ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Τουρκία: Η πύλη του Ισλαμικού Χαλιφάτου;
Η χώρα του, που μοιράζεται σύνορα 900 χιλιομέτρων με τη Συρία, άνοιξε τις αεροπορικές της βάσεις τον Ιούλιο στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους. Τον περασμένο μήνα πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Άγκυρα σε διπλή επίθεση αυτοκτονίας εναντίον φιλοκουρδικής διαδήλωσης – η χειρότερη τρομοκρατική επίθεση που έχει ποτέ σημειωθεί σε τουρκικό έδαφος.
Οι επικριτές της Τουρκίας επισημαίνουν ότι η χώρα μάλλον άργησε να ξυπνήσει όσον αφορά την απειλή του Χαλιφάτου και ολιγώρησε στα πρώτα στάδια του συριακού πολέμου, όταν ξένοι τζιχαντιστές περνούσαν τα σύνορά της για να ενταχθούν στο ΙΚΙΛ – πράγμα το οποίο αρνείται ωστόσο η Άγκυρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις επιθέσεις στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό «Charlie Hebdo» η γυναίκα ενός από τους τρομοκράτες πέρασε μέσω Τουρκίας στο συριακό έδαφος υπό την κυριαρχία του Χαλιφάτου.
Μόλις τον Ιούλιο επιτάχυνε τη δράση της κατά του ΙΚΙΛ η Τουρκία και σε αυτό το πλαίσιο επιτέθηκε επανειλημμένα από ξηράς και αέρος σε στόχους του PKK στο εσωτερικό της ή στο βόρειο Ιράκ.
Ντεμιρτάς: «Όλοι εκμεταλλεύτηκαν το Χαλιφάτο»
Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμπρόεδρος –μαζί με τη Φιγκέν Γιουκσεντάγκ– του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), σχολίασε ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι ήταν αποτέλεσμα της αποτυχίας του κόσμου να δράσει αποφασιστικά κατά του ΙΚΙΛ.
«Ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, δεν έχει αναλάβει αποτελεσματική, συντονισμένη δράση εναντίον του ΙΚΙΛ. Ακριβώς το αντίθετο, όλοι χρησιμοποίησαν το ΙΚΙΛ, ή στοιχεία εντός του, κατά τα δικά τους συμφέροντα» είπε ο Ντεμιρτάς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Κωνσταντινούπολη, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία δεν έχει κλείσει ακόμα τα σύνορά της στο Ισλαμικό Χαλιφάτο.
Πηγή: Today’s Zaman
Επιμέλεια: Βάννα Μπρούσαλη