Καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η συντριβή του ρωσικού Αirbus οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια αποκαλύπτεται πως εκτός από το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή του Σινά, δρουν και άλλα μικρότερα τρομοκρατικά δίκτυα.

Πριν από μία εβδομάδα το αιγυπτιακό παρακλάδι του Ισλαμικού Χαλιφάτου πανηγύριζε για τη συντριβή του ρωσικού Airbus στη χερσόνησο του Σινά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι μαχητές του Χαλιφάτου κατάφεραν να καταρρίψουν ένα ρωσικό αεροσκάφος πάνω από τη χερσόνησο του Σινά» είχαν αναρτήσει αιγύπτιοι τζιχαντιστές στο twitter.

Το Ισλαμικό Χαλιφάτο (Daesh) επιμένει ότι ήθελε να εκδικηθεί τη Ρωσία για τις αεροπορικές επιθέσεις που έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο κατά στόχων του στη Συρία. Μέχρι σήμερα το σενάριο αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τις αρμόδιες αιγυπτιακές και ρωσικές αρχές, ωστόσο από αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες δεν έχει αποκλεισθεί.

Kατακερματισμός ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων

Το παρακλάδι του Ισλαμικού Χαλιφάτου που αυτοαποκαλείται «Επαρχία Σινά» είναι εξαιρετικά ισχυρό στην περιοχή. Ωστόσο δεν είναι η μόνη οργάνωση τζιχαντιστών που δρα στη χερσόνησο του Σινά. Σε ανταγωνισμό προς το Ισλαμικό Χαλιφάτο βρίσκεται παραδοσιακά η αλ- Κάιντα, που επίσης μέσω της τζιχάντ (ιερού πολέμου) προσπαθεί να εδραιώσει την κυριαρχία της στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο βόρειο τμήμα της Αιγύπτου δραστηριοποιείται επίσης από το 2011 το δίκτυο «Ανσάρ Μπάιτ Ακ Μάντις», (σε ελεύθερη απόδοση Υποστηρικτές της Ιερουσαλήμ). Πάντως, μεταξύ της «Επαρχίας Σινά» και του Ισλαμικού Χαλιφάτου, που έχει εδραιώσει την κυριαρχία του στη Συρία και το Β. Ιράκ, δεν υπάρχει πάντα ταύτιση σε όλα τα θέματα.

Από την άλλη, αντίπαλος δέος τόσο στην «Επαρχία Σινά» όσο και στο Ισλαμικό Χαλιφάτο είναι επίσης η οργάνωση «Νταές Αλ Ισλάμ» (Στρατός του Ισλάμ), η οποία βρίσκεται πιο κοντά στην αλ Κάιντα αλλά και τη ριζοσπαστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Μια άλλη ισλαμιστική οργάνωση μικρότερης εμβέλειας, η οποία ωστόσο το 2013 ανέλαβε την ευθύνη για μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον αιγυπτιακών και ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην πόλη Ράφα, στα σύνορα με τη Λωρίζα της Γάζας, είναι η «Τζαντ Αλ Ισλάμ» (Mαχητές του Ισλάμ).

Η ημέρα της επίθεσης, 11η Σεπτεμβρίου, παρέπεμπε στην επίθεση της Αλ Κάιντα στους Δίδυμους Πύργους το 2001.

Πόλεμος όλων εναντίον όλων

Μια πρώτη ανάλυση της «γεωγραφίας» των τρομοκρατικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μπορεί κάποιος εύκολα να αντιληφθεί ότι υπάρχει πολυπλοκότητα στους συσχετισμούς των δυνάμεων.

Εδώ και ένα χρόνο ο αιγυπτιακός στρατός από κοινού με μυστικές υπηρεσίες έχουν εξαπολύσει έναν άτυπο πόλεμο εναντίον των ισλαμιστικών οργανώσεων, οι οποίες ανταπαντούν με τρομοκρατικά χτυπήματα.

Μέχρι στιγμής πάντως ασαφής παραμένει ο αριθμός των μαχητών ισλαμιστικών τρομοκρατικών δικτύων που βρίσκονται στην περιοχή. Άλλοι κάνουν λόγο για μερικές εκατοντάδες κι άλλοι για χιλιάδες τζιχαντιστές. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελετών Μέσης Ανατολής «Ταχρίρ» με έδρα την Ουάσιγκτον, οι τρομοκρατικές οργανώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Σινά διαθέτουν σύγχρονα οπλικά συστήματα, ακόμη και συστήματα αεράμυνας. Σύμφωνα μάλιστα με το Κέντρο Μελετών για Θέματα Ασφάλειας του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Ζυρίχης η «Επαρχία Σινά» συνεργάζεται σε θέματα στρατιωτικού χαρακτήρα με τους «Υποστηρικτές της Ιερουσαλήμ».

Όλες αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις, παρά τις διαφορές τους, έχουν και κάποιες κοινές συνισταμένες. Επωφελούνται από τις εγγενείς αδυναμίες του αιγυπτιακού στρατού να ελέγξει την περιοχή καθώς επίσης και από τη φυσική γεωγραφία της δύσβατης χερσονήσου του Σινά. Στην περιοχή ανθεί το λαθρεμπόριο και οι παράνομες δραστηριότητες. Καθώς η κεντρική κυβέρνηση του Καΐρου έχει παραιτηθεί από τις προσπάθειες να επαναφέρει την τάξη, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την κυριαρχία των τρομοκρατών.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης