Πώς θα επηρεάσει τους Χριστιανοδημοκράτες η επερχόμενη αλλαγή ηγεσίας; Θα αλλάξει η διαδοχή της Μέρκελ την πολιτική του κόμματος;
Το όνομα της Μέρκελ δεν θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο, αλλά έμμεσα το αποτέλεσμα συνιστά και δημοσκόπηση για τα πεπραγμένα της.
Η DW παρουσιάζει τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους.
Είναι με διαφορά η πιο συναρπαστική εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη ενός επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU). Οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι – όλοι με καταγωγή από τη δυτική Γερμανία- παρουσιάζονται στη δημόσια σφαίρα δίνοντας έμφαση σε διαφορετικά θέματα.
Οι 1.001 αντιπρόσωποι εκλέγουν σήμερα τη διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ, έπειτα από 18 χρόνια στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.
Οι υποψήφιοι:
Ο 63χρονος Φρίντριχ Μερτς εστιάζει περισσότερο στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής με συντηρητικές προσεγγίσεις, η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ (56 ετών) προσανατολίζεται σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και στη χριστιανική αφετηρία του κόμματος σε ό,τι αφορά σε ζητήματα ηθικής φύσης, ενώ ο 38χρονος Γενς Σπαν εκπροσωπεί την εθνική-συντηρητική παράδοση της CDU.
Ο Φρίντριχ Μερτς δίνει έμφαση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα, αλλά και στις εξελίξεις στην Κίνα. Σε αυτά τα πεδία η Κραμπ-Καρενμπάουερ δεν παίρνει σαφείς θέσεις. Η ίδια τονίζει τη σημασία των θεμελιωδών αξιών, τις οποίες η CDU καλείται να υπερασπιστεί σε μια εποχή κατά την οποία πολιτικοί λαϊκιστές κερδίζουν έδαφος παγκοσμίως. Ο Γενς Σπαν κατά βάση αποφεύγει να τοποθετηθεί.
Και οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία της CDU άργησαν να επικρίνουν τη Ρωσία για τις πρόσφατες ενέργειες κλιμάκωσης κατά της Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα. Ο Μερτς εξέφρασε αμφιβολίες για τον υπό κατασκευή αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος πρόκειται να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο άμεσα στη Γερμανία. Μετά τον Μερτς, την ίδια θέση διατύπωσε και ο Σπαν. Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ εμφανίστηκε πιο συγκρατημένη, λέγοντας ότι η κατασκευή του αγωγού είναι πλέον μη αναστρέψιμη.

Και οι τρεις τονίζουν την αναγκαιότητα ενός ισχυρότερου γερμανικού και ευρωπαϊκού στρατού, δεδομένης και της ψύχρανσης των σχέσεων με τη Ρωσία.

Ευρωπαϊκή πολιτική
Οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι δίνουν όλοι έμφαση στην αυξανόμενη σπουδαιότητα της Ευρώπης σε μια περίοδο παγκόσμιων γεωπολιτικών αλλαγών και δυσχερειών.
Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ βρίσκεται πιο κοντά στην «παράδοση» Μέρκελ. Συχνά αναφέρεται στην καταγωγή της από το κρατίδιο του Ζάαρ που συνορεύει με Γαλλία και Λουξεμβούργο.
Προειδοποιεί για τυχόν εμπόδια στο διασυνοριακό εμπόριο και στη διασυνοριακή συγκοινωνία.
Ο Φρίντριχ Μερτς, ο μόνος εκ των τριών που έχει διατελέσει ευρωβουλευτής, μιλά πιο ένθερμα από όλους για την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Θεωρεί αναγκαίο η Γερμανία να συνεισφέρει περισσότερο οικονομικά στην Ευρώπη. Σε αυτό το σημείο ο Γενς Σπαν είναι αισθητά επιφυλακτικότερος από τους ανταγωνιστές του για την προεδρία της CDU.
Μεταναστευτική πολιτική
Το προσφυγικό-μεταναστευτικό παραμένει κατά πολλούς κυρίαρχο θέμα τριβών και προστριβών στη Γερμανία. Ο Γενς Σπαν ζητεί αποφασιστική αλλαγή τροχιάς σε σχέση με τη σημερινή πολιτική και επιδιώκει να μειώσει ακόμη περισσότερο το λεγόμενο ανώτατο όριο για τη μετανάστευση στη Γερμανία, όπως και την επανένωση προσφυγικών οικογενειών. Ο Φρίντριχ Μερτς επαίνεσε μεν την υποδοχή προσφύγων τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου του 2015, όμως επέκρινε ανοιχτά το γεγονός ότι τα σύνορα παρέμειναν ανοιχτά.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε πρόσφατη δήλωση με την οποία έδειξε ότι θέτει εν αμφιβόλω θεμελιώδη στοιχεία του γερμανικού δικαίου για το άσυλο. Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ ναι μεν συμφωνεί με την υποδοχή μεγάλου αριθμού προσφύγων μέχρι σήμερα από τη Γερμανία, τονίζοντας παράλληλα ότι το φθινόπωρο του 2015 δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί. Και οι τρεις πολιτικοί τάσσονται υπέρ της εντατικοποίησης των απελάσεων.

Κοινωνική και οικονομική πολιτική

Ο Γενς Σπαν είναι υπουργός Υγείας και φαίνεται να γνωρίζει καλύτερα τα θέματα κοινωνικής πολιτικής, όπως η υγεία και η περίθαλψη.
Τάσσεται υπέρ της καλύτερης εκπαίδευσης του νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και της προσέλκυσης και ενσωμάτωσης εξειδικευμένου προσωπικού από το εξωτερικό.
Σε ό,τι αφορά στην αγορά εργασίας, ο Φρίνχτριχ Μερτς υποστηρίζει ότι η Γερμανία είναι προ πολλού «χώρα υποδοχής μεταναστών», μια διατύπωση που επί μακρόν προκαλούσε έντονη δυσαρέσκεια εντός της CDU. Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ εστιάζει συχνά σε κοινωνικά ζητήματα, όπως η δύσκολη κατάσταση στη γερμανική αγορά ακινήτων.
Ομοφωνία των τριών υποψηφίων καταγράφεται στο αίτημα για κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης που καταβάλλουν οι πολίτες των δυτικών προς τα νεότερα και οικονομικά ασθενέστερα ανατολικογερμανικά κρατίδια. Ο Φρίντριχ Μερτς τάσσεται ακόμη υπέρ μιας ευρύτερης φορολογικής μεταρρύθμισης.
Η σχέση με τη Μέρκελ
Ο Φρίντριχ Μερτς ξεκαθάρισε στην αρχή της ομιλίας του για την υποψηφιότητά του ότι είναι συμφιλιωμένος με την Άνγκελα Μέρκελ και ότι θα τη σεβαστεί ως εν ενεργεία καγκελάριο. Παράλληλα, όμως, έχει διαφοροποιηθεί συχνά από τις θέσεις της απερχόμενης προέδρου της CDU.

Παρόμοια προσέγγιση έχει και ο Γενς Σπαν, τονίζοντας ωστόσο ότι έχει τη στήριξη της καγκελαρίου σε ό,τι αφορά στη χάραξη της πολιτικής υγείας. Επίσης, καυτηριάζει τη συχνή χρήση της αγγλικής ώστε να καθίσταται η γερμανική «δεύτερη γλώσσα».

Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ προειδοποιεί ότι δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί το πόσο σημαντική είναι η Άνγκελα Μέρκελ για τη CDU και τη διαφύλαξη του στάτους της ως μεγάλου κόμματος.
Οι δημοσκοπήσεις
Οι δημοσκοπήσεις μεταξύ των μελών του κόμματος της Χριστιανικής Δημοκρατίας υποστηρίζουν πως η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ προηγείται, με τον Μερτζ να την ακολουθεί αλλά με προτίμηση από την περιφέρεια και τον πλέον συντηρητικό Σπαν να βρίσκεται στην τρίτη θέση.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Deutschlandtrend που μετέδωσε το δημόσιο κανάλι ARD, το 45% υποστηρίζει την πρωτιά της Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, με τον Μερτζ να ακολουθεί με 30% και τον Σπαν να βρίσκεται στην τρίτη θέση με 10%.
Στην ίδια δημοσκόπηση αναφέρεται πως, εάν γίνονταν εκλογές την ερχόμενη Κυριακή, η Χριστιανική Ένωση θα ερχόταν πρώτη με 30%, με δεύτερο το κόμμα των Πρασίνων, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες θα λάμβαναν τον ίδιο αριθμό ψήφων με τους ακροδεξιούς.

Πληροφορίες από Deutsche Welle
Συντάκτης: Κώστας Μπετινάκης