Αυτοί που παρακολουθούν το Κυπριακό εδώ και χρόνια, αλλά κυρίως οι διπλωματικοί παρατηρητές, που ακολουθούν τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών ανέμεναν πως η τουρκική πλευρά θα προχωρούσε άμεσα σε επιθετική κίνηση που αφορά την Αμμόχωστο. Ήδη η Αγκυρα είχε εκδηλώσει τις προθέσεις της προ μηνών προειδοποιώντας με δηλώσεις αξιωματούχων πως σχεδιάζει το άνοιγμα της Αμμοχώστου με τη λήξη του καθεστώτος απομόνωσης της «περίκλειστης» πόλης.
Το άνοιγμα των παραλιών και του κεντρικού δρόμου που οδηγεί στην πόλη των Βαρωσίων σημαίνει πως ενεργοποιήθηκε η πρώτη φάση του σχεδίου πρασάρτησης του αμιγώς ελληνοκυπριακού τμήματος της πόλης της Αμμοχώστου, τα Βαρώσια, τα οποία με κοινή συμφωνία κατά την συνθήκη κατάπαυσης του πυρός μετά και τον δεύτερο Αττίλα, παρέμεναν ακατοίκητα και ερειπωμένα επί 46 συναπτά έτη. Η πόλη είχε πρικυκλωθεί από συρματοπλέγματα τα οποία έφθαναν μέχρι και την παραλία που απομόνωναν τον πολεοδομικό ιστό από την υπόλοιπη Αμμόχωστο, το λιμάνι της, τον τουρκικό τομέα της παλιάς πόλης και βεβαίως το κάστρο των Σταυροφόρων. Τα Βαρώσια άρχισαν να ερειπώνονται και οι μόνοι κάτοικοι της πόλης ήταν οι γάτες, οι αρουραίοι και τα σπουργίτια όπως χαρακτηριστικά είχε γραφτεί από διάφορους οδοιπόρους, δημοσιογράφους και λόγιους.
Οι περικοκλάδες μπήκαν από τα παράθυρα, περικύκλωσαν τα σπίτια, οι τοίχοι έπεσαν, όπως και οι σκεπές. Ο χρόνος και οι καιρικές συνθήκες έκαναν όλα τα υπόλοιπα. Από την πρόσβαση προς την παραλία η οποία αρχίζει από το Φράγκικο κάστρο και ακολουθεί την πορεία προς τα δεξιά αφήνοντας πίσω το λιμάνι της Αμμοχώστου, μπορεί κανείς να αντικρίσει το περίφημο ξενοδοχείο όπου δόθηκαν οι μάχες το 1974 κατά την εισβολή. Το ασανσέρ αιωρείτο κρεμάμενο από τα σύρματά του ανάμεσα από τις τεράστιες τρύπες στο μπετόν που είχαν προκαλέσει οι οβίδες. Μέσα στο ασανσέρ για μέρες ολοκληρες κρέμονταν δύο καμμένα πτώματα. Αυτές τις εικόνες αντίκριζαν οι κάτοικοι της Αμμοχώστου και από τις δύο πλευρές, οι ξένοι παρατηρητές, οι δυνάμεις του ΟΗΕ και όσοι είχαν μάτια να δουν.
Έκτοκτε όλη η περιοχή των Βαρωσίων ονομάστηκε περίκλειστη πόλη η οποία έμεινε στη μνήμη των ανθρώπων που εκείνες τις ημέρες της εισβολής και ακούγοντας την κραυγή «έρχονται οι Τούρκοι » εγκατέλειψαν την πόλη άρον άρον με τις κατσαρόλες πάνω στη φωτιά να συνεχίζουν να μαγειρεύουν το φαγητό της ημέρας. Κατέφυγαν πρόσφυγες μετά τη γραμμή αντιπαράθεσης και έστησαν τα κονάκια τους απέναντι. Πίστευαν αυτοί και μετά τα παιδιά τους, πως τα Βαρώσια κάποια μέρα θα επιστραφούν και πως θα ξαναμπορέσουν να ξαναβρούν τις περιουσίες του και να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους.
Ο Ταγίπ Εντογάν έχει άλλη γνώμη διότι ανακοινώνοντας το άνοιγμα των Βαρωσίων δήλωσε κατηγορηματικά πως η περιοχή αυτή ανήκει χωρίς δεύτερη κουβέντα σε τουρκοκυπριακό έδαφος. Αυτό και μόνο τα λέει όλα.
Η διχοτόμηση του νησιού προχωρά στην επόμενη φάση της.
Ακιντζί: Λανθασμένες ενέργειες για προεκλογικούς λόγους
Από την πλευρά του ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε μετά τις επίσημες ανακοινώσεις της Άγκυρας πως οι ενέργειες στην Αμμόχωστο και τα Βαρώσια είναι λανθασμένες και πως όλα αυτά έγιναν για προεκλογικούς λόγους προσθέτοντας πως στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση οι τουρκοκύπριοι θα δώσουν την πρέπουσα απάντηση.