Το Παρίσι, φωταγωγημένο και στολισμένο χριστουγεννιάτικα, εντείνει τις προσπάθειες για προσέλκυση ξένων τουριστών μετά τις επιθέσεις του 2015 στη γαλλική πρωτεύουσα που ήταν οδυνηρές και για τον τουρισμό.

Σε ένα χρόνο, το Παρίσι και η περιοχή του έχασαν σχεδόν δύο εκατομμύρια επισκέπτες. Το μουσείο του Λούβρου, με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως, είχε 20% λιγότερες αφίξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μηνύματα αλληλεγγύης συνέρρεαν από όλο τον κόσμο μετά τις επιθέσεις στην εφημερίδα Charlie Hebdo και στο εβραϊκό παντοπωλείο τον Ιανουάριο στο Παρίσι αλλά οι ξένοι τουρίστες έμειναν μακριά. Μήνες αργότερα, ο φόβος αναβίωσε εξαιτίας των επιθέσεων σε μπαρ και εστιατόρια πολυσύχναστων συνοικιών, στην αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν, στο Σταντ ντε Φρανς.

Μόνο στην περιοχή του Παρισιού “χάθηκαν κέρδη ενός δισεκ. ευρώ” που ίσως ανέλθουν σε 1,5 δισεκ. έως τα τέλη του έτους, δηλώνει ο Φρεντερίκ Βαλετού, πρόεδρος της επιτροπής τουρισμού της περιοχής του Παρισιού. “Οι συνέπειες είναι διαρκείς και εντελώς πρωτόγνωρες. Πολλές μικρές επιχειρήσεις έχουν γονατίσει”.

Ξενοδοχεία και εστιατόρια υπολόγιζαν στο Euro-2016. Όμως η επίθεση στη Νίκαια στις 14 Ιουλίου έσβησε τις ελπίδες. «Ο κόσμος φοβάται διότι δεν ήταν μια μεμονωμένη ενέργεια, αλλά μια σειρά» επιθέσεων, σχολιάζει ο σέρβος τουρίστας Βλαντίμιρ Μιτρασίνοβιτς περνώντας από την πρωτεύουσα.
Ο τουρισμός είναι σημαντικός για τη Γαλλία, αντιπροσωπεύει το 9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Στόχος της κυβέρνησης είναι να δεχτεί 100 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό το 2020, έναντι 85 εκατ. το 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο από την αρχή του έτους, οι διεθνείς αφίξεις μειώθηκαν κατά σχεδόν 8%. Ειδικότερα, οι αφίξεις των Ιαπώνων μειώθηκαν κατά 36%, των Κινέζων 23%, των Γερμανών 11%, των Αμερικανών 4%.
Αποτέλεσμα: τα τουριστικά καταλύματα δύσκολα είχαν πληρότητα… σε σημείο που μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία στο Παρίσι έκλεισαν ολόκληρους ορόφους τον Αύγουστο. Η Κυανή Ακτή είδε τους ξένους τουρίστες να φεύγουν μακριά.

Η κυβέρνηση εντείνει τα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια. Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς υποσχέθηκε επένδυση περίπου 40 εκατ. ευρώ. Πρόσθετες κάμερες παρακολούθησης, ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε σημεία όπως το Λούβρο, ο Πύργος των Βερσαλλιών, βελτίωση των υποδομών υποδοχής, στρατολόγηση “εθελοντών” τουρισμού, επιμόρφωση στην αγγλική γλώσσα… προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα.

Στις εισόδους του πολυκαταστήματος Printemps οι φρουροί κάνουν ελέγχους με ανιχνευτές μετάλλων. «Δυστυχώς, ο τουρισμός για shopping δεν επιστρέφει», σχολίασε η 37χρονη Γιαν Λίου, μια από τις πολλές ασιάτισσες πωλήτριες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Πόλη του Φωτός όμως συνεχίζει να γοητεύει. Ο 64χρονος Δανός Γενς Πέτερ Φραμ-Χάνσεν την επέλεξε για ταξίδι αναψυχής με παλιούς συναδέλφους. Απέκλεισαν την Τυνησία και την Τουρκία, οι οποίες επίσης επλήγησαν από επιθέσεις. «Ο ήλιος είναι ίδιος παντού αλλά το Παρίσι είναι Παρίσι. Είναι η μοναδική πόλη που αξίζει να έχεις δει!», δηλώνει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης