Σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα πλαστικά απορρίμματα, οι καταναλωτές στην Τυνησία δεν θα είναι πλέον σε θέση να χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες μιας χρήσης στα σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για την πρώτη αραβική χώρα που λαμβάνει ένα τέτοιο μέτρο.
Κάθε χρόνο, οι Τυνήσιοι χρησιμοποιούν ένα δισεκατομμύριο πλαστικές σακούλες, παράγοντας 10.000 τόνους απόβλητα. Περίπου το ένα τρίτο από αυτές (315 εκατομμύρια) προέρχεται από τα σούπερ μάρκετ. Η εξάλειψη της πλαστικής σακούλας από τον καταναλωτικό κύκλο αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση.
Το Υπουργείο Τοπικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος, επηρεασμένο από περιβαλλοντικές ομάδες, υπέγραψε συμφωνία με τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ για τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής και χρήσης της πλαστικής σακούλας με τέτοιο τρόπο που δεν θα βλάψει τις επιχειρήσεις ή θα ταλαιπωρήσει τους καταναλωτές.
«Οι διαπραγματεύσεις μας με τους υπευθύνους των σούπερ μάρκετ δεν πήραν πολύ χρόνο. Οι πολίτες θα πρέπει να αλλάξουν τις συνήθειές τους και να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος» δήλωσε ο Τυνήσιος υπουργός Περιβάλλοντος, Ριάντ Μουαχέρ.
Τα εργοστάσια που παράγουν σακούλες μιας χρήσης θα πραγματοποιήσουν μετάβαση στην κατασκευή βαρύτερης πλαστικής σακούλας, η οποία θα πωλείται στα σούπερ μάρκετ και δεν θα διανέμεται δωρεάν, όπως και οι υφασμάτινες σακούλες. Η ελπίδα είναι ότι το κόστος θα ενθαρρύνει τους αγοραστές να φέρνουν από το σπίτι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες ή παραδοσιακά ψάθινα καλάθια. Η ιδέα πίσω από τα πιο βαριά πλαστικά είναι ότι δεν παρασύρονται από τον άνεμο όσο το λεπτό πλαστικό, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν αρκετές φορές και δεν εκλαμβάνονται συχνά ως τρόφιμα από τα ζώα.
Η απαγόρευση δεν επηρεάζει προς το παρόν τις μικρές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ή τα περίπτερα.