Καθώς ο κόσμος προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει την υπόθεση νέου μεγάλου ισραηλινού «πυραυλικού προωθητικού συστήματος», η Τεχεράνη ισχυρίστηκε ότι ο πύραυλος που πυροδοτήθηκε από βάση νότια του Τελ Αβίβ ήταν στην πραγματικότητα πυραυλικό σύστημα που προορίζονταν για το Ιράν.

«Το Ισραήλ εκτόξευσε σήμερα πυρηνικό βλήμα, το οποίο στοχεύει στο Ιράν», ανέφερε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Χαβάτ Ζαρίφ σε ένα tweet που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή το βράδυ. Όπως ισχυρίστηκε η Δύση ουδέποτε διαμαρτύρεται «για το μοναδικό πυρηνικό οπλοστάσιο στη Δυτική Ασία», αλλά «ασχολείται αποκλειστικά με τις συμβατικές αμυντικές μας δυνατότητες [ρουκέτες]».

Ο εν λόγω μυστηριώδης πύραυλος εκτοξεύθηκε από τον στρατό του Ισραήλ, αλλά τα ισραηλινά χείλη παραμένουν σιωπηλά χωρίς να υπάρχει κάποια ανακοίνωση.

Πάντως, βίντεο και φωτογραφίες που εμφανίστηκαν στα κοινωνικά Μέσα Ενημέρωσης έδειξαν πυκνό ίχνος καπνού που ανέβαινε από την αεροπορική βάση Palmachim που βρίσκεται νότια του Τελ Αβίβ.
Η στρατιωτική εγκατάσταση πιστεύεται ότι διαθέτει εκτοξευτήρες για τα μυστικά βλήματα «Jericho» του Ισραήλ που έχουν βεληνεκές 2.000 χιλιομέτρων και παρήχθησαν με την αμερικανική βοήθεια.

Το ελάχιστα γνωστό όπλο μπορεί να εξοπλιστεί με πυρηνική κεφαλή, σύμφωνα με ορισμένες εκθέσεις των μέσων ενημέρωσης.

Καθώς το μυστήριο πυκνώνει ο Avi Scharf, συντάκτης της αγγλικής έκδοσης της εφημερίδας Haaretz, έγραψε ότι η Πολεμική Αεροπορία απέστειλε μεταγωγικό αεροσκάφος Hercules και τουλάχιστον δύο ειδικά διαμορφωμένα αεριωθούμενα αεριωθούμενα αεροσκάφη Gulfstream G550 «για να τα παρακολουθήσουν και να χειριστούν την όλη διαδικασία».Τα αεροπλάνα «πέταξαν πέρα από την Κρήτη», έγραψε.
Η παρέμβαση του Zarif ήρθε σε απάντηση επιστολής που έστειλαν στον γγ του ΟΗΕ τρεις ευρωπαϊκές χώρες – το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Η προσφυγή ισχυρίστηκε ότι το βίντεο που καταγράφηκε εφέτος από τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης έδειξε ότι ο νέος βαλλιστικός πύραυλος Shehab-3 του Ιράν, είναι ικανός να φέρει πυρηνικό φορτίο – κάτι που μπορεί να παραβιάσει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην πυρηνική συμφωνία του 2015.

Πληροφορίες από Rt.com

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης