Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου του NATO, ότι σημειώνεται «πρόοδος» στις έμμεσες διαπραγματεύσεις του Ισραήλ και της Χαμάς με σκοπό να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι ΗΠΑ εργάζονται εδώ και μήνες για να εξασφαλιστεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους, να ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή», είπε. «Πρόκειται για δύσκολα ζητήματα, περίπλοκα. Υπάρχουν ακόμη χάσματα που πρέπει να γεφυρωθούν. Σημειώνουμε πρόοδο. Η τάση είναι θετική κι είμαι αποφασισμένος να επιτύχω αυτή τη συμφωνία, να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος, που πρέπει να τελειώσει τώρα», πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ανακεφαλαιώνοντας, υπάρχουν πολλά πράγματα που θα θέλαμε να είχαμε πείσει τους Ισραηλινούς να κάνουν», αναγνώρισε ο αμερικανός πρόεδρος, όμως «σε τελευταία ανάλυση, έχουμε μια ευκαιρία τώρα» και «είναι καιρός να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος», επέμεινε ο Μπάιντεν.

Ο Δημοκρατικός διαβεβαίωσε επίσης για ακόμη μια φορά πως η χώρα του, ο βασικός προμηθευτής στρατιωτικού υλικού του Ισραήλ, δεν θα στείλει βόμβες 2.000 λιβρών (907 κιλών) στην ισραηλινή πολεμική αεροπορία.

«Δεν θα προμηθεύσω βόμβες 2.000 λιβρών. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τη Γάζα ή σε οποιαδήποτε άλλη κατοικημένη περιοχή χωρίς να προκαλέσουν ανθρώπινη τραγωδία και ζημιές», είπε ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα ωστόσο, αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα παραδώσουν τις βόμβες 500 λιβρών (226 κιλών) στο Ισραήλ τις οποίες αποφάσισαν να μη στείλουν τον Μάιο, εξαιτίας των ανησυχιών που εξέφραζε τότε η Ουάσιγκτον για τη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

Η αναστολή είχε αποφασιστεί εξαιτίας του ότι στο ίδιο φορτίο περιλαμβάνονταν 1.800 βαρύτερες βόμβες, 2.000 λιβρών, και εξαιτίας «του αντίκτυπου που θα μπορούσαν να έχουν σε πυκνοκατοικημένα αστικά περιβάλλοντα», είχε εξηγήσει ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε εξάλλου «απογοητευμένος» για το γεγονός ότι τεχνητό λιμάνι που είχε στήσει ο αμερικανικός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας, και στη θεωρία θα επέτρεπε την εκφόρτωση μεγάλων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας αλλά υπονομεύθηκε από σειρά προβλημάτων αφότου εγκαταστάθηκε, θα αποσυρθεί οριστικά προσεχώς.

«Έτρεφα την ελπίδα πως θα είχε περισσότερη επιτυχία», εξήγησε.

«Η προβλήτα θα διαλυθεί και θα αποσυρθεί οριστικά σύντομα» , ανήγγειλαν χθες αμερικανοί αξιωματούχοι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης