Η Ταϊβάν κατηγόρησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι αγνόησε τα ερωτήματά της κατά την έναρξη της επιδημίας του κορωνοϊού, εν μέρει εξαιτίας των πιέσεων της Κίνας για τον αποκλεισμό της από τους διεθνείς οργανισμούς, γεγονός που την έθεσε σε κίνδυνο.
Η Ταϊβάν έχει αποκλειστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπό την πίεση της Κίνας, η οποία την αντιμετωπίζει ως επαρχία της και όχι ως ανεξάρτητη χώρα. Έλαβε εγκαίρως μέτρα μετά την έκρηξη της επιδημίας στην Κίνα, με θετικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα (215 κρούσματα και 2 θάνατοι).
Η κυβέρνηση της Ταϊβάν καταγγέλλει ότι ο αποκλεισμός της από τον ΠΟΥ κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού και η στέρηση απευθείας πρόσβασης στην πληροφόρηση αποτελούν πολιτικό παίγνιο που θέτει σε κίνδυνο ζωές Ταϊβανών. Τόσο ο ΠΟΥ όσο και η Κίνα δηλώνουν ότι η Ταϊβάν είχε όλη τη βοήθεια που χρειαζόταν.
Ο επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων της Ταϊβάν στην εμφάνισή του Τζι-χάου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι στις 31 Δεκεμβρίου απηύθυνε επιστολή προς τον ΠΟΥ και το Πεκίνο ζητώντας πληροφόρηση για την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού στην πόλη Ουχάν και διατυπώνοντας το ερώτημα αν υπάρχει μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε ότι έλαβε την επιστολή, αλλά δεν απάντησε ποτέ, κατήγγειλε ο Τζι.
Ο υπουργός Υγείας της Ταϊβάν Σεν Σι-τσουνγκ δήλωσε από την πλευρά του ότι η Ταϊβάν ευτυχώς την ίδια εκείνη ημέρα άρχισε να ελέγχει τους επιβάτες των πτήσεων από το Ουχάν και ενεργοποίησε έκτακτα μέτρα στις 2 Ιανουαρίου, μία κίνηση που για τους ειδικούς επέτρεψε στην Ταιβάν να ελέγξει εγκαίρως τη διάδοση του ιού.
Αν και η Ταϊβάν έστειλε ειδικούς στην Κίνα τον Ιανουάριο, δεν τους επιτράπηκε να δουν ασθενείς ή να πλησιάσουν στην αγορά από την οποία πιστεύεται ότι ξεκίνησε η επιδημία. Αυτό το ταξίδι δημιούργησε στις αρχές της Ταϊβάν την πεποίθηση ότι έπρεπε να δράσουν αμέσως.
Η Κίνα δεν επιβεβαίωσε ότι υπάρχει μετάδοση της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο παρά στις 20 Ιανουαρίου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε στις 12 Ιανουαρίου ότι δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, χωρίς να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση του Reuters για το αν αγνοήθηκε η Ταϊβάν, δήλωσε ότι το γραφείο του στην Κίνα ενημερώθηκε για «μία πνευμονία άγνωστης αιτίας» στις 31 Δεκεμβρίου.
«Έκτοτε και μέχρι σήμερα, ο ΠΟΥ αντιμετώπισε το γεγονός ως πολύ σοβαρό και εφάρμοσε την πλήρη προσοχή του σε αυτό…» αναφέρει στην απάντησή του ο οργανισμός.
Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κατήγγειλε την Ταϊβάν για «προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης» της επιδημίας και δήλωσε ότι ο ΠΟΥ αντιμετώπισε την Ταϊβάν με βάση την πολιτική του Πεκίνου «μία Κίνα».
Οι αρχές της Ταϊβάν κατήγγειλαν επίσης τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη δημοσίευση των δικών της στοιχείων στον κατάλογο των χωρών ακριβώς κάτω από την Κίνα δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι η κατάσταση είναι το ίδιο σοβαρή με της Κίνας.
Πηγή: ΑΠΕ