Εάν ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν πετύχει νόμο για την εγκατάσταση κάμερας στα ισραηλινο-αραβικά εκλογικά κέντρα και εάν χάσει τις εκλογές, σχεδιάζει να χαρακτηρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν πλαστά.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Ισραήλ αντιμετωπίζει πραγματική πιθανότητα κυβερνητικού χάους και βαθιά και άνευ προηγουμένου συνταγματική κρίση. Πίσω από αυτή την κρίση βρίσκεται ο επικεφαλής της κυβέρνησης, πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Όπως υποστηρίζουν οι παρατηρητές, το κάνει αυτό σκόπιμα. Είναι όλα μέρος σχεδίου του. Θέλει να χρησιμοποιήσει αυτό το χάος για να επιβιώσει και να ξεφύγει από τη δίωξή του από την δικαιοσύνη και είναι διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει τη θεωρία του “Deep State” (Βαθύ Κράτος) χωρίς να νοιάζεται αν οδηγήσει ακόμη και σε καταστροφικές διαστάσεις.
Ακολουθεί αυτό τον δρόμο μόλις άρχισαν τα νομικά του προβλήματα πριν από δύο χρόνια. Δεν θα διστάσει να πυρπολήσει τα θεσμικά όργανα της χώρας του προκειμένου να διασώσει την θέση του.
Νομική πηγή δήλωσε στην ιστοσελίδα Al-Monitor, (με την προϋπόθεση της ανωνυμίας) ότι σε συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων επιβολής του νόμου την περασμένη εβδομάδα, από τους συμμετέχοντες επισήμανε ότι «ο Netanyahu δεν θα εγκαταλείψει την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία με δική του ελεύθερη βούληση».
Ακόμα κι αν κερδίσει τις επόμενες εκλογές – και οι πιθανότητες να κερδίσει τις 61 έδρες είναι καλές – η μοίρα του θα εξακολουθεί να εξαρτάται από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Δεν ενδιαφέρεται να παραστεί σε δίκη, ακόμη και αν ο συνασπισμός του του το επιτρέπει να συνεχίσει διατηρώντας τα καθήκοντά του.
Εάν το Knesset (κοινοβούλιο) του παραχωρήσει την ασυλία (υποτίθεται ότι θα τεθεί σε ψηφοφορία), το Ανώτατο Δικαστήριο θα κληθεί να αποφανθεί επί της απόφασης. Στην περίπτωση αυτή, υπάρχει η πιθανότητα το Ανώτατο Δικαστήριο να ανατρέψει την ασυλία του.
Ο Netanyahu δεν έχει σχέδια να συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή και θα παρακινήσει τους υποστηρικτές του να τον υποστηρίξουν.
Αυτό πιθανόν να οδηγήσει σε σοβαρό δίλημμα. Σε ποιον θα έπρεπε να ακούσουν οι διάφοροι αξιωματούχοι του Ισραήλ: το Ανώτατο Δικαστήριο ή τον πρωθυπουργό; Παρόμοιο ερώτημα ουδέποτε προέκυψε από την ίδρυση της χώρας.
Το Ισραήλ ήταν πάντα ένα κράτος που τηρούσε το νόμο και ένα έθνος όπου η αρχή της “υπεροχής του νόμου” ουδέποτε αμφισβητήθηκε. Δεν βρίσκεται πλέον μια παρόμοια κατάσταση.
Πριν από αυτό συμβεί αναμένεται ο Νετανιάχου να επιτεθεί στην νομιμότητα των εκλογών.
Για την αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου, επιμένει ότι «οι εκλογές έχουν ήδη κλαπεί από εμάς», αναφερόμενος στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου εκλογών τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.
Ο Νετανιάχου αναφέρθηκε σε μια υποτιθέμενη απάτη στις εκλογές του Απριλίου, οι οποίες σύμφωνα με αυτόν θα μπορούσε να αναπαραχθεί.
Η πραγματική βάση για αυτό μπορεί να είναι αδύναμη ή ακόμα και γελοία, αλλά δεν εμποδίζει τον πρωθυπουργό να θέσει τις βάσεις για τις εκλογές στις 17 Σεπτεμβρίου.
Εάν δεν συγκεντρώσει 61 έδρες και σχηματίσει «κυβέρνηση ασυλίας», ο Netanyahu θα επικαλεσθεί «σοβαρή απάτη ψηφοφόρων», ελπίζοντας ότι αυτό θα προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση, μαζική στρατολόγηση της βάσης αλλά και γενικότερο χάους.
www.al-monitor.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης