Τη μεγάλη μάχη για την πολιτική της επιβίωση δίνει αυτές τις ώρες η Τερέζα Μέι, η οποία επιχειρεί να βρει στηρίγματα στην κοινοβουλευτική της ομάδα, προκειμένου να αποφύγει το δυσμενέστερο για αυτήν σενάριο, που είναι ο εξαναγκασμός της σε παραίτηση.

Τη μεγάλη μάχη για την πολιτική της επιβίωση δίνει αυτές τις ώρες η Τερέζα Μέι, η οποία επιχειρεί να βρει στηρίγματα στην κοινοβουλευτική της ομάδα, προκειμένου να αποφύγει το δυσμενέστερο για αυτήν σενάριο, που είναι ο εξαναγκασμός της σε παραίτησηΣτο πλαίσιο αυτό, ήδη από τις πρώτες ώρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, στους διαδρόμους του βρετανικού κοινοβουλίου έχει αρχίσει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων και συναλλαγών, προκειμένου το δίδυμο Μέι – Τζόνσον να καταφέρει να στηρίξει το εγχείρημα μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, χωρίς ωστόσο και αυτό το σενάριο να είναι σίγουρο. Με λίγα λόγια, η Μέι προσπαθεί να βρει στο πρόσωπο του Τζόνσον εκφραστή των απόψεων της Δεξιάς του Συντηρητικού Κόμματος, ένα στήριγμα κι όχι έναν αντίπαλο στη διεκδίκηση της εσωκομματικής κυριαρχίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν πριν από ακριβώς έναν χρόνο οι Βρετανοί ψήφιζαν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ε.Ε., προφανώς δεν αντιλαμβάνονταν το μέγεθος του εγχειρήματος. Το πολιτικό τοπίο είχε σαρωθεί από τη λαϊκιστική ρητορεία ενός Νάιτζελ Φάρατζ και ενός Μπόρις Τζόνσον, οι οποίοι έπεισαν τη βρετανική κοινωνία πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν καλύτερα εκτός Ευρώπης και περιορισμένο στη νησιωτική νοοτροπία του.

Τότε η βρετανική λαϊκιστική υπερδεξιά ήταν περήφανη για το μήνυμά της, που κατά τη γνώμη των αναλυτών αποτελούσε και μια προειδοποίηση για το τι θα συνέβαινε στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη κατά την επόμενη περίοδο. Όντως ο πολιτικός φίλος του Φάρατζ, ο Ντόναλντ Τραμπ, κέρδισε τις εκλογές στην Αμερική, αλλά οι πολιτικοί του φίλοι στη Γαλλία Μαρίν Λεπέν και πριν από αυτήν στην Ολλανδία η τοπική Ακροδεξιά σημείωναν ιστορικές ήττες στις αντίστοιχες γενικές εκλογικές αναμετρήσεις των χωρών τους.

Στα μέσα Απριλίου του 2017 η πολιτική κληρονόμος του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, η Τερέζα Μέι, εκβίασε πολιτικά τη βρετανική κοινωνία προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, με στόχο να εισπράξει πλημμυρίδα ψήφων, ώστε να ενισχυθεί προσωπικά, αλλά και για να ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης, η οποία θα διαπραγματευόταν από θέση ισχύος τους όρους του «διαζυγίου» με την Ε.Ε. Δύο μήνες αργότερα, στις εκλογές της 8ης Ιουνίου, η Τερέζα Μέι μετρά πληγές και απώλειες, και βρίσκεται ένα βήμα πριν από την αποχώρησή της από το πολιτικό σκηνικό. Όλα της τα στοιχήματα ένα προς ένα χάθηκαν μέσα σε 12 ώρες, όταν οι Βρετανοί ψηφοφόροι τιμώρησαν την αλαζονεία της πρωθυπουργού, αλλά και επανέφεραν το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια πολιτική «κανονικότητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε τι συνίσταται η «κανονικότητα»; Στο δημοψήφισμα για το Brexit οι Βρετανοί δεν ψήφισαν μόνο για την έξοδό τους από την Ευρώπη, αλλά και συνασπίστηκαν πίσω από πολιτικές δυνάμεις που αναδύονταν μέσω της λαϊκιστικής ρητορείας του ευρωσκεπτικισμού και της ευρωφοβίας, με πρωταγωνιστή το υπερδεξιό κόμμα του Φάρατζ.

Στο δημοψήφισμα αυτό, ο δεύτερος πυλώνας της βρετανικής Δημοκρατίας με τους Συντηρητικούς, δηλαδή οι Εργατικοί, υπέστησαν μία καταφανή ήττα, έχοντας απολέσει τις παραδοσιακά εργατικές περιφέρειες της πρώην βιομηχανοποιημένης Βορείου Αγγλίας, που σήμερα πληρώνουν το τίμημα της αποβιομηχάνισης και συγκαταλέγονται στα φτωχότερα στρώματα της βρετανικής κοινωνίας.

Έναν χρόνο μετά και αφού καταγράφηκε ο πρώτος απολογισμός από το Brexit, αυτοί οι Βρετανοί ψηφοφόροι μετακινήθηκαν στο παραδοσιακό τους πολιτικό πλαίσιο και επανήλθαν σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τους στην αγκαλιά του Εργατικού Κόμματος. Τον Απρίλιο του 2017, όταν η Τερέζα Μέι προκήρυσσε πρόωρες εκλογές, οι δημοσκόποι δεν ήταν σε θέση να διαγνώσουν αυτήν τη μετακίνηση ψηφοφόρων. Αντιθέτως, έδιναν ένα προβάδισμα στους Συντηρητικούς της Μέι με το τερατώδες ποσοστό του 26%. Το ποσοστό αυτό άρχισε να κατακρημνίζεται μέρα με τη μέρα, για να εκμηδενιστεί την 8η Ιουνίου στις κάλπες. Η Τερέζα Μέι, η οποία διέθετε στη βρετανική βουλή πλειοψηφία +17 εδρών, βρέθηκε να χάνει την αυτοδυναμία και τη δυνατότητα σχηματισμού μιας κυβέρνησης Συντηρητικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Εργατικό κόμμα, αντιθέτως, κατάφερε να αυξήσει τις έδρες του, κερδίζοντας άλλες 34, οδηγώντας το κοινοβούλιο της Βρετανίας σε καθεστώς «hung parliament», όρος καθαρά βρετανικός, που σημαίνει επικρεμάμενο κοινοβούλιο, δηλαδή αδυναμία αυτοδυναμίας.

Οι επιπτώσεις φάνηκαν από την πρώτη στιγμή. Η Τερέζα Μέι άκουσε επικρίσεις από τους βουλευτές της, όπως ότι η πρωθυπουργός έκανε μια «φρικιαστική προεκλογική εκστρατεία» ή ακόμη ότι «πρέπει να παραιτηθεί», την ίδια στιγμή που η αντιπολίτευση των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν ζητούσε μετ’ επιτάσεως την παραίτηση της Τ. Μέι. Ακόμη χειρότερα, ο Κόρμπιν, αργά το πρωί της Παρασκευής, ανακοίνωσε πως προτίθεται να αναλάβει τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας και πως για τον λόγο αυτόν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με μία δεκάδα Ενωσιακών Ιρλανδών βουλευτών της Β. Ιρλανδίας.

Την ίδια ώρα, από την άλλη όχθη της Μάγχης άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτες αντιδράσεις. Η Ευρώπη κοιμήθηκε με Τερέζα Μέι το βράδυ της Πέμπτης, για να ξυπνήσει με πολιτική αστάθεια στη Βρετανία το πρωί της Παρασκευής. Στις Βρυξέλλες, η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία αντελήφθη πως η υπόθεση Brexit βρίσκεται πλέον σε καθεστώς χάους, που ήταν άλλωστε και η λέξη που όλα τα ΜΜΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποίησαν αναφερόμενα στις επιπτώσεις του εκλογικού αποτελέσματος.

Στη Γερμανία και στη Γαλλία οι πολιτικές ηγεσίες αντελήφθησαν πως το χρονοδιάγραμμα που έχει προγραμματιστεί για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για το Brexit δεν είναι δυνατό να τηρηθεί… Την ίδια στιγμή άρχιζαν και οι πρώτες δειλές προσεγγίσεις σχετικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής και νέων εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να ξεκαθαριστεί το πολιτικό τοπίο και οι συσχετισμοί.

Όμως, την πραγματική εικόνα και διάσταση των επιπτώσεων την έδωσαν οι διεθνείς αγορές. Δημοσιογράφος της εφημερίδας «Guardian» έγραφε το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή πως η ταχύτητα της πτώσης του βρετανικού νομίσματος τις πρώτες ώρες μετά το exit poll ήταν μεγαλύτερη από την ταχύτητα με την οποία πληκτρολογούσε στον υπολογιστή.

Βεβαίως, η πτωτική τάση της στερλίνας αναχαιτίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, για να ισορροπήσει σε απώλειες της τάξεως του 1,5%, αλλά αυτό σημαίνει ότι υπήρξε μαζική παρέμβαση στις διεθνείς αγορές της Κεντρικής Τράπεζας της Βρετανίας για να στηρίξει το βρετανικό νόμισμα.

Διαβάστε επίσης:

Newsroom zougla

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης