Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το συμπέρασμα αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, που λέει ότι πολλοί πρόσφατοι σεισμοί ίσως είναι μετασεισμοί από μεγάλους σεισμούς που συνέβησαν εκατοντάδες χρόνια πριν.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, σύμφωνα με το BBC, έγινε από τον καθηγητή γεωεπιστημών του πανεπιστημίου Northwestern Seth Stein και έναν κινεζικής καταγωγής γεωφυσικό του πανεπιστημίου του Μισούρι.

Οι ερευνητές έφτασαν σε αυτή τη διαπίστωση με την ανακάλυψη ενός νέου προτύπου στη συχνότητα των μετασεισμών, το οποίο μπορεί πιθανότατα να ερμηνεύσει μερικούς μεγάλους πρόσφατους σεισμούς, που ίσως αποτελούν τον «απόηχο» παρελθόντων δονήσεων.

Μια τέτοια περίπτωση μπορεί να είναι ο καταστροφικός σεισμός μεγέθους 7,9 Ρίχτερ του 2008 στην επαρχία Σιτσουάν της Κίνας. Επίσης οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι σημερινοί σεισμοί στην κοιλάδα Saint Laurence του Καναδά αποτελούν μετασεισμούς ενός μεγάλου σεισμού στην περιοχή το 1663.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, όσο πιο αργά κινείται ένα ρήγμα, σε τόσο μεγαλύτερο βάθος χρόνου μπορεί να εμφανιστούν οι μετασεισμοί. Για παράδειγμα, το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια, που κινείται με σχετικά γρήγορη ταχύτητα (3,8 εκατοστά τον χρόνο), μετά από ένα μεγάλο σεισμό, θα δίνει μετασεισμούς επί μια δεκαετία περίπου. Από την άλλη, υπάρχουν ρήγματα που κινούνται τουλάχιστον 100 φορές πιο αργά, με συνέπεια οι μετασεισμοί τους να διαρκούν για αιώνες.