Κοινή διαπίστωση των ειδικών, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, είναι πως η Ρωσία δεν είναι αρεστός προορισμός για τους πρόσφυγες από την Συρία. Αυτό οφείλεται κυρίως στην πολύπλοκη γραφειοκρατική διαδικασία απόκτησης ασύλου αλλά και στην έλλειψη εύκολης πρόσβασης προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Την ώρα που το προσφυγικό κύμα –κυρίως από την Συρία –διογκώνεται στην Ευρώπη, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε -μιλώντας στο περιθώριο διεθνούς οικονομικού φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ- πως «παρόλο που το φαινόμενο ήταν αναμενόμενο από καιρό, οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να διατηρούν αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δήλωση του προέδρου της Ρωσίας, έρχεται σε μια στιγμή που αυξάνονται οι προσκλήσεις να κάνει κάποια κίνηση η Μόσχα για να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Αλλά ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που επιθυμούν να φτάσουν στη Ρωσία, είναι ελάχιστος.

«Οι λόγοι είναι απλοί: Στη Ρωσία, δεν υπάρχουν κοινωνικά επιδόματα, όπως στις βόριο-ευρωπαϊκές χώρες, ούτε χορηγείται κατοικία και δεν προσφέρεται εύκολα εργασία στους πρόσφυγες. Είναι επίσης πολύ δύσκολο να χορηγηθεί άδεια για νόμιμη εγκατάσταση στη χώρα», υποστηρίζει ο Munzer Khallum δημοσιογράφος και συγγραφέας από την Συρία που ζει στη Μόσχα.

Σύμφωνα με την ίδια, οι σύροι που έχουν φτάσει στην Ρωσία, μπορεί να χωρισθούν σε τρεις κατηγορίες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

α/ Οι περαστικοί με τελικό προορισμό την άλλη Ευρώπη.

β/ Οι φοιτητές που έρχονται για σπουδές και δεν γνωρίζουν τι θα κάνουν μετά και

γ/ οι περιπλανώμενοι οι οποίοι διατηρούν το όνειρο της εγκατάστασης σε κάποια καλύτερο τόπο.

Όπως λέει από την Δαμασκό κι ο Mahmoud al-Hamza, πρόεδρος του Συμβουλίου Κινήματος Σύρων Εξωτερικού, «η Ρωσία προσφέρει πολύ λίγα στους Σύρους και λόγω του ότι η διαδικασία για την χορήγηση ασύλου είναι μακρά και δύσκολη, όσο και επειδή δέχεται πολύ λίγους πρόσφυγες από την Συρία και δεν τους προσφέρει ευκαιρίες να εργασθούν. Όσο για την διαδικασία αποδοχής τους είναι πολύπλοκη και χρειάζονται πολλές δωροδοκίες».

Και προσθέτει: «Στα ρωσικά σύνορα ανακρίνονται για τις πολιτικές και τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Τα πράγματα είναι διαφορετικά στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ούτε λόγος να γίνεται για την επιλογή της Ρωσίας, ως σταθμού στο ταξίδι προς τις χώρες της ΕΕ, επειδή ο δρόμος είναι μεγάλος και δύσκολος. Ελάχιστοι είναι οι Σύροι που τον έχουν επιλέξει. Οι περισσότεροι πρόσφυγες ακολουθούν εκείνο τον δρόμο που είχαν διαλέξει φίλοι και συγγενείς τους.

Είναι αδύνατον να προσδιορισθεί ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στη Ρωσία, επειδή οι περισσότεροι καταφθάνουν ως φοιτητές ή με βίζα για να εργασθούν και όχι ως πρόσφυγες.

Πάντως, στις 4 Σεπτεμβρίου η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης, ανακοίνωσε πως ήδη υπάρχουν 12.000 Σύροι στην Ρωσία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει πόσοι είναι μετανάστες και πόσοι έχουν ζητήσει άσυλο.

Πηγή: RBTH
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης