Η αμερικανική ειρηνευτική συμφωνία για τη Μέση Ανατολή περιλαμβάνει τη θέσπιση ισραηλινού νόμου για τους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι. Κάτι που δεν είναι αποδεκτό από τους Παλαιστινίους.

Βασικά ζητήματα στην ειρηνευτική διαδικασία είναι οι οικισμοί και η αμφισβητούμενη πόλη της Ιερουσαλήμ, την οποία θέλει το Ισραήλ ως πρωτεύουσά του, ενώ οι Παλαιστίνιοι θέλουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως δική τους πρωτεύουσα.

Το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο υποστηρίζει ότι η πόλη θα είναι διαιρεμένη, αλλά θα διευθύνεται από Ισραηλινό, όπως και τώρα.

Η περιβόητη «συμφωνία ειρήνης» της κυβέρνησης Τραμπ, που προετοιμάζεται εδώ και δύο χρόνια, αναμένεται να παρουσιασθεί τον επόμενο μήνα.

Καθώς εκείνη η ημέρα πλησιάζει, μέρος του σχεδίου, που έχει περιβληθεί από πέπλο μυστικότητας, αφήνεται να διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης, επιβεβαιώνοντας όσους προβλέπουν ότι θα ήταν υπερβολικά επικίνδυνο για το Ισραήλ.

Η τελευταία διαρροή που μεταδόθηκε από το ισραηλινό «Channel 12» την Κυριακή δείχνει ότι η συμφωνία προβλέπει την εφαρμογή του ισραηλινού αστικού δικαίου σχετικά με τους οικισμούς της στη Δυτική Όχθη, οι οποίοι έως τώρα θεωρούνται παράνομοι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Η πρακτική της ανεξέλεγκτης οικιστικής κατασκευής έχει γίνει χαρακτηριστικό της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάου. Ο πρωθυπουργός (ο οποίος πρόκειται να γίνει ο μακροβιότερος Ισραηλινός ηγέτης αυτό το καλοκαίρι μετά την επανεκλογή του τον περασμένο μήνα) έθεσε το ζήτημα της κυριαρχίας του Ισραήλ στους οικισμούς της Δυτικής Όχθης, ένα από τα βασικά δόγματα της εκστρατείας του.

Η νέα έκθεση ευθυγραμμίζεται με το υποτιθέμενο σχέδιο που φέρεται πως επεξεργάσθηκε το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών, αποκαλύφθηκε από την ισραηλινή εφημερίδα «Israel Hayom» νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, θα δημιουργηθεί αποστρατιωτικοποιημένο κράτος της «νέας Παλαιστίνης», ενώ όλοι οι παράνομοι οικισμοί θα προσαρτηθούν de facto στο Τελ Αβίβ.

Η Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το σχέδιο, πρόκειται να γίνει πρωτεύουσα που θα μοιράζονται τα δύο κράτη.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς έχει εδώ και καιρό αναφέρει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία που δεν θα προβλέπει τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και τη δημιουργία κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Στο Ισραήλ, η αριστερή αντιπολίτευση έχει έντονες αντιρρήσεις για την προτεινόμενη «συμφωνία του αιώνα», υποστηρίζοντας ότι «η καταφανής υποστήριξή της στις σκληρές πολιτικές του Νετανιάου δεν αφήνει χώρο για ένα παλαιστινιακό κράτος – ούτε για την ειρήνη».

Ορισμένοι δεξιόστροφοι νομοθέτες, από την άλλη, φέρονται να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, θεωρώντας ότι οι συμβιβασμοί είναι υπερβολικοί, αντί να προσαρτηθεί πλήρως η Δυτική Όχθη.

Ο ΟΗΕ εξακολουθεί να θεωρεί τους εβραϊκούς οικισμούς που είναι χτισμένοι σε κατεχόμενη παλαιστινιακή γη «παράνομους», σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Η τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα πραγματοποιήθηκε μόλις την Πέμπτη, με τους Παλαιστίνιους και Αμερικανούς απεσταλμένους να διαφωνούν πλήρως για το ζήτημα.

Μιλώντας στη σύνοδο ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Riad Malki χαρακτήρισε την προτεινόμενη συμφωνία «όχι σχέδιο ειρήνης, αλλά προϋποθέσεις για παράδοση», ενώ ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Jason Greenblatt κατηγόρησε το συμβούλιο για «αντι-ισραηλινή στάση».

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης