Στη μεγάλη αίθουσα συναντήσεων του Κρεμλίνου ο Νικολά Σαρκοζί μπήκε με την ελπίδα να φέρει το ποθητό αποτέλεσμα. Να πείσει τον πρόεδρο Μεντβέντεφ- ο οποίος ακολουθεί κατά γράμμα τις εντολές Πούτιν- ότι η κατάπαυση του πυρός είναι επιβεβλημένη για να απομακρυνθεί η κρίση.

Ο Σαρκοζί ανέλαβε να βγάλει το φίδι από την τρύπα καθώς η σύγκρουση στη Γεωργία έθεσε σημαντικές οικονομικές προκλήσεις για τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις που επιδιώκουν να βρουν τρόπους να διοχετεύσουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Κασπίας μέσω του νότιου Καύκασου στις ευρωπαϊκές και μεσογειακές αγορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ισχυρός άντρας της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, αρχικά δεν ήταν παρών στη συνάντηση,  αλλά η «σκιά του» παρακολουθούσε. Ο Σαρκοζί συνομιλούσε με τον πρόεδρο Μεντβέντεφ για 4 ώρες αλλά οι αποφάσεις δεν ήταν δυνατόν να ληφθούν χωρίς να βρίσκεται εκεί και ο ισχυρός πολιτικός άντρας της Ρωσίας.

Η εμφάνιση του πρωθυπουργού Πούτιν έφερε κοντά τη στιγμή της μεγάλης απόφασης επί του σχεδίου Σαρκοζί. Τις επόμενες τουλάχιστον 2 ώρες, Σαρκοζί, Πούτιν και Μεντβέντεφ, συμφώνησαν επί της αρχής του σχεδίου το οποίο καλύπτει απολύτως το Κρεμλίνο.

Η εμφάνιση Πούτιν ήταν καταλυτική καθώς στη Μόσχα καμία πολιτική, οικονομική και πολύ περισσότερο στρατιωτική απόφαση δεν λαμβάνεται αν δεν την εγκρίνει ο “μεγάλος Βλαδίμηρος”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και η συμφωνία με τον Σαρκοζί πέρασε από το μικροσκόπιο του Ρώσου πρωθυπουργού.

Ο Γάλλος πρόεδρος τώρα, εμφανίστηκε συγκαταβατικός όπως ορίζει η διαπραγματευτική τακτική. Δεν δίστασε να δηλώσει δημοσίως πως είναι «απολύτως κατανοητό ότι η Ρωσία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πολιτών της είτε εντός της χώρας είτε αυτών που ανήκουν στη ρωσική διασπορά».

Δεν αντέδρασε ούτε όταν στην κοινή συνέντευξη τύπου ο Μεντβέντεφ, χαρακτήρισε τον Σαακασβίλι «μπάσταρδο».

Ο Σαρκοζί πήγε στη Μόσχα και μετά στην Τιφλίδα, όχι για παίξει, αλλά να κερδίσει, πόντους στη «διπλωματική σκάλα» και οικονομικά οφέλη από τον τερματισμό της κρίσης, μέσω μελλοντικών συμφωνιών στον ενεργειακό τομέα.

Έπαιζαν με τα δευτερόλεπτα…

Όταν ψάχνεις την ειρήνη σε μια πολεμική κρίση σημασία δεν έχει μόνο να την πετύχεις. Σημασία έχει ποιος θα οδηγήσει τις εξελίξεις και υπό ποίους όρους θα επιτευχθεί, αναφέρουν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης και αναλυτές.    

Ο Νικολά Σαρκοζί έφτασε στη Μόσχα για να κερδίσει. Τον πρόλαβε όμως ο  Μεντβέντεφ, – που ουσιαστικά μεταφέροντας την απόφαση του Βλάντιμιρ Πούτιν- λίγο πριν συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο ανακοίνωσε ότι τερματίζει τις επιχειρήσεις. Η απόφαση αυτή μετρίαζε την επιτυχία του Σαρκοζί.

Οι Ρώσοι σιγουρεύτηκαν έτσι ότι αυτοί οδήγησαν τις εξελίξεις. Προτού παραδώσει ο  Σαρκοζί το σχέδιό του, ο Ρώσος ομόλογός του ήταν σε θέση να πει ότι όλα ήταν υπό τον δικό του έλεγχο.

Ήταν μια σκόπιμη κίνηση για να προαγοράσει τον Ευρωπαίο φιλοξενούμενό του και έτσι να αποκλείσει κάθε πιθανή τοποθέτηση ότι η Ρωσία υπέκυψε στις δυτικές απαιτήσεις.

Συμφωνία μεν, αλλά έως πότε;

Η αποδοχή από τη Ρωσία και τη Γεωργία, του σχεδίου που κόμισε ο Νικολά Σαρκοζί για την οριστική κατάπαυση του πυρός, αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για την ειρήνη στον Καύκασο.

Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, οριστική κατάπαυση του πυρός, ελεύθερη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και το σημείο κλειδί της συμφωνίας. Αυτό απαιτεί την επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων στη “γραμμή προ της έναρξης των συγκρούσεων”.

Εν τούτοις, παρά τις έντονες διπλωματικές κινήσεις και την προφανή κατάπαυση του πυρός, η ρητορική και από τις δύο πλευρές παρέμεινε “φλογερή”, αναγκάζοντας τους αναλυτές να εκτιμούν, ότι υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι την οριστική ειρήνη.

ΠΕΝΤΕ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ

-Τερματισμός της χρήσης βίας

-Σταματούν όλες οι στρατιωτικές ενέργειες

-Ελεύθερη πρόσβαση στη ανθρωπιστική βοήθεια

-Επιστροφή των στρατευμάτων της Γεωργίας στις μόνιμες θέσεις δράσης

-Επιστροφή των ρωσικών δυνάμεων στις θέσεις πριν την έναρξη της σύγκρουσης

Το έκτο σημείο του αρχικού σχεδίου για τη διοργάνωση διεθνούς συζήτησης σχετικά με το μελλοντικό status της Νότιας Οσετίας και της Απχαζίας, διαγράφηκε από τη συμφωνία, καθώς η Γεωργία το απέρριψε. Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα σε ποια χώρα ανήκουν οι συγκεκριμένες περιοχές.

Σύμφωνα με δήλωση του Νικολά Σαρκοζί η συμφωνία θα εξεταστεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες πριν υποβληθεί  στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε.

Απίστευτο ανθρωπιστικό δράμα

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για το μέγεθος της ανθρώπινης τραγωδίας που αφήνουν πίσω τους οι βομβαρδισμοί και οι συγκρούσεις με τουλάχιστον 5.000 νεκρούς. Σύμφωνα με την ‘Υπατη Αρμοστεία, περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο της σύγκρουσης. 42.000 είναι οι πρόσφυγες από τη Ν. Οσετία, ενώ τις 56.000 φτάνουν όσοι έφυγαν από το Γκόρι.

Άγνωστος ο αριθμός των νεκρών

Αυτός που παραμένει αδιευκρίνιστος δυστυχώς είναι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων, καθώς ακόμη και τώρα συνεχίζεται η μακάβρια καταμέτρηση στους κατεστραμμένους θύλακες αντίστασης Γεωργιανών και Οσέτιων. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κήρυξε την 13η Αυγούστου ως ημέρα Εθνικού Πένθους για τη Ρωσία, προς τιμήν των χιλιάδων θυμάτων του πολέμου στη Ν. Οσετία.

Τη θλίψη της για τον άδικο χαμό τόσων νέων παιδιών εξέφρασε στη zougla.gr η ομογενής από την Τιφλίδα, κ. Μαντόνα Σαββίδη.

Η επόμενη ημέρα

Σε γεωργιανούς θύλακες (τέσσερα χωριά με γεωργιανό πληθυσμό) μέσα στο έδαφος της Ν. Οσετίας υπάρχουν αναφορές για λεηλασίες από τους Οσέτιους.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές αυτό που μένει να δούμε τις επόμενες ημέρες είναι αφενός αν θα τηρηθεί η συμφωνία και αφετέρου ποια θα είναι η πολιτική τύχη του Γεωργιανού προέδρου, Μιχαήλ Σαακασβίλι. Ήδη, πολλοί πρόσφυγες, αλλά και η αντιπολίτευση τον κατηγορούν ότι οδήγησε τη χώρα σε έναν αδιέξοδο αιματηρό πόλεμο, χωρίς να αναλογιστεί τις συνέπειες.      

Διαβάστε επίσης:

Συμφωνία Ρωσίας-Γεωργίας, ελπίδες για ειρήνη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης