Η εταιρία «Royal Dutch Shell» είχε εισδύσει σε υπουργεία-κλειδιά στη Νιγηρία και διέθετε πρόσβαση σε κάθε κίνηση των πολιτικών της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας της Αφρικής, γράφει η εφημερίδα The Guardian επικαλούμενη τηλεγραφήματα διπλωματικών των ΗΠΑ που δημοσιοποίησε το WikiLeaks.

Το κορυφαίο στέλεχος της εταιρίας στη Νιγηρία, η Αν Πικάρντ, φέρεται, κατά τα έγγραφα, να είχε πει σε αμερικανούς διπλωμάτες στην Αμπούτζα τον Οκτώβριο του 2009 ότι η Σελ διέθετε πληροφορίες για μυστικές διαπραγματεύσεις, περιλαμβανομένης μιας επιστολής που κατεδείκνυε πως η Νιγηρία είχε υποβάλει προσκλήσεις ενδιαφέροντος για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην Κίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είπε ότι η GON -η κυβέρνηση της Νιγηρίας- έχει ξεχάσει ότι η Shell  έχει ανθρώπους σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία και συνεπώς η εταιρία έχει πρόσβαση σε όλα όσα συμβαίνουν στα υπουργεία αυτά», φέρεται να ανέφερε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Νιγηρία Ρόμπιν Ρενέ Σάντερς σε τηλεγράφημά της στην Ουάσινγκτον, κατά τον Guardian.

Η Νιγηρία, η μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγική εταιρία της Αφρικής, και η ενεργειακή της βιομηχανία, κυριαρχούνταν επί δεκαετίες από τις μεγάλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες όπως οι Exxon Mobil, Total και Shell.

 Όμως η παραγωγή πετρελαίου αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα λόγω των επιθέσεων σε αγωγούς και εξέδρες από οργανώσεις ανταρτών στο Δέλτα του Νίγηρα, που πολλαπλασιάστηκαν και εντάθηκαν από τα μέσα του 2006 ως το 2009, όταν η κυβέρνηση κήρυξε αμνηστία για τα μέλη αντάρτικων οργανώσεων και οι ενέργειες δολιοφθοράς και οι απαγωγές εργαζομένων στον πετρελαϊκό τομέα μειώθηκαν αισθητά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Πικάρντ επεδίωξε να μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με την δράση των ανταρτών, η οποία στο αποκορύφωμά της είχε μειώσει κατά το 25% την παραγωγή πετρελαίου. Υποστήριξε ότι η Shell  είχε «πληροφορίες» πως ένας ως τρεις πύραυλοι εδάφους-αέρος (SAMs) μπορεί να έχουν φθάσει στα χέρια των Νιγηριανών αντάρτικων οργανώσεων, αν και εμφανίστηκε κάπως επιφυλακτική για αυτή την πληροφορία και διερωτήθηκε εάν τέτοια ευαίσθητα οπλικά συστήματα θα μπορούσαν να αντέξουν για πολύ στο σκληρό περιβάλλον στο Δέλτα του Νίγηρα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης