Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 34 τραυματίστηκαν (από τις δυνάμεις του Κιέβου) στην εμπόλεμη ζώνη του Ντονμπάς, (της ανατολικής Ουκρανίας) από τους βομβαρδισμούς που ακολούθησαν την ανακοίνωση της νέας συμφωνίας των πέντε ηγετών στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Ρουκετοπόλεμος και νεκροί λίγο πριν την κατάπαυση του πυρός στην ΟυκρανίαΤην ίδια ώρα οι αρχές των αυτονομιστών ανακοίνωναν ότι άλλοι τρεις πολίτες σκοτώθηκαν στο Λουχάνσκ, όπως μετέδωσε το AFP.

Οι ειδήσεις για τους νέους νεκρούς έρχονται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για νέα ειρηνευτική συμφωνία «Normandy -4» που εξέδωσαν οι ηγέτες της Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας και Ουκρανίας (με οικοδεσπότη τον πρόεδρο της Λευκορωσίας), σύμφωνα με την οποία οι μάχες ανάμεσα στους αυτονομιστές αντάρτες και τις κυβερνητικές δυνάμεις του Κιέβου θα σταματήσουν την Κυριακή, (22.00 ώρα Κιέβου).

Την κατάπαυση του πυρός θα επιβλέπει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία της Ευρώπης (OSCE) χρησιμοποιώντας δορυφόρους, ραντάρ και τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones) κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία που εκτείνονται στα 2.000 χιλιόμετρα.

Ταυτόχρονα θα αποσυρθούν όλα τα βαρέα όπλα από την εμπόλεμη, ως τώρα, περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ θα εγκατασταθούν κι άλλοι μεθοριακοί σταθμοί ελέγχου και θα γίνει ανταλλαγή αιχμαλώτων μέσα σε 19 ημέρες.

Πάντως, Ρωσία και Κίεβο, εξακολουθούν να παραμένουν στις θέσεις τους (σύμφωνα με το BBC) για τον τρόπο που θα τερματισθούν οι μάχες στο Debaltseve οι οποίες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τις τελευταίες εβδομάδες.Την ίδια ώρα, η αμερικανική κυβέρνηση έχει τηρήσει πολύ επιφυλακτική στάση απέναντι στη νέα συμφωνία, υποστηρίζει το BBC.

«Η νέα συμφωνία θα πρέπει να ακολουθήσει από στέρεα βήματα για να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις όλων των μερών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Josh Earnest.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σχολιάζοντας τη νέα συμφωνία, είπε: «Οι πράξεις έχουν πλέον σημασία». Και πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ θα κρίνουν τις υποχρεώσεις της Ρωσίας και των αυτονομιστών από τις πράξεις τους κι όχι από τα λόγια».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε πως «η απροθυμία του Κιέβου να έχει απευθείας συνομιλίες με τις αρχές του Ντονιέτσκ και Λουχάνσκ ήταν από τους λόγους που χρειάστηκε να περάσει τόσος χρόνος ώσπου να επιτευχθεί η συμφωνία».

«Μπορεί να μην τους αναγνωρίζει, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με την καθημερινή ζωή, και για να διατηρηθούν μόνιμες σχέσεις, απαιτούνται απευθείας επαφές», είπε ακόμη ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ» Aleksandr Zakharchenko, που προσυπέγραψε το «ντοκουμέντο του Μινσκ», δήλωσε ότι απαιτούνται πρόσθετες διαβουλεύσεις και προειδοποίησε πως «αν οι όροι παραβιασθούν δεν υπάρχει περίπτωση για νέα συνάντηση η νέο μνημόνιο» (memoranda).

Είπε ακόμη πως ο ίδιος όσο και ο επικεφαλής του Λουχάνσκ Igor Plotnitsky, συμφώνησαν να υπογράψουν το κείμενο της συμφωνίας «λόγω των εγγυήσεων από τους προέδρους της Ρωσίας της Γαλλίας και της καγκελαρίου της Γερμανίας, με την ελπίδα ότι θα τους επιτραπεί οι λαοί τους να επιτύχουν ειρηνική ανάπτυξη».

Η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, που επιτεύχθηκε μετά από μαραθώνιες συνομιλίες των προέδρων της Γαλλίας (Ολάντ), Ρωσίας (Πούτιν), Ουκρανίας (Ποροσένκο) και της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, προβλέπει ποια θα είναι η γραμμή απεμπλοκής των αντιμαχόμενων  -το μεγαλύτερο αγκάθι ως τώρα- και η απόσυρση των βαρέων όπλων του ουκρανικού στρατού από την πρώτη γραμμή.

Οι αντάρτες επίσης, θα αποσυρθούν στις θέσεις που κατείχαν το Σεπτέμβριο όπως προβλεπόταν από την προηγούμενη συμφωνία. Η αποχώρηση θα αρχίσει την Κυριακή και θα έχει ολοκληρωθεί σε 14 ημέρες.
Μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων θα υπάρχει νεκρή ζώνη 50 χιλιομέτρων για το πυροβολικό και 75 χιλιομέτρων για τους εκτοξευτήρες ρουκετών.

Η ουκρανική κυβέρνηση θα μπορέσει να ελέγξει τα μεθοριακά φυλάκια στις περιοχές Ντονιέτσκ και Λουχάνσκ την επομένη των δημοτικών εκλογών που θα γίνουν στις περιοχές αυτές ως μέρος μιας προφανούς συνταγματικής αναθεώρηση.

Η συμφωνία προβλέπει πολιτική μεταρρύθμιση στην Ουκρανία, που θα διασφαλίζει την αποκέντρωση και το ειδικό καθεστώς των εξεγερμένων περιοχών. Θα απαιτεί από την Ουκρανία να παρέχει μόνιμα προνόμια στις περιοχές Λουχάνσκ και Ντονιέτσκ, που τώρα έχουν αυτοανακηρυχθεί ως αυτόνομες δημοκρατίες, ως το τέλος του 2015.

Βάσει της νέας νομοθεσίας, θα παρέχεται το δικαίωμα της χρήσης της ρωσικής γλώσσας, του αυτοπροσδιορισμού καθώς και των ειδικών μεθοριακών ρυθμίσεων στα σύνορα με τη Ρωσία, καθώς και το δικαίωμα των τοπικών αρχόντων να διορίζουν εισαγγελείς και δικαστές στις περιοχές τους.

Ανθρωπιστικά και οικονομικά ζητήματα ρυθμίζονται επίσης, καθώς το Κίεβο θα πρέπει να αποκαταστήσει τις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές που είχε διακόψει στις εξεγερμένες περιοχές. Ειδική διεθνής επιτροπή θα εποπτεύσει την αποκατάσταση των πληρωμών αυτών.

Παραμένει η πίεση στη Ρωσία

Πάντως, η ΕΕ αποφάσισε να συνεχίσει τις οικονομικές κυρώσεις στην Ρωσία ώσπου να διαβεβαιωθούν οι ευρωπαϊκές χώρες ότι η Μόσχα θα σταματήσει την πίεση εναντίον της Ουκρανίας.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης