Η ρωσική κυβέρνηση επέτρεψε στις κρατικές εταιρείες να αποκρύπτουν πληροφορίες που αφορούν τις κρατικές προμήθειες, ενώ όσον αφορά τον αμυντικό τομέα ενδέχεται να δημιουργηθεί ξεχωριστή τράπεζα δεδομένων. Κατα αυτόν τον τρόπο η ρωσική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει τις νέες αμερικανικές κυρώσεις, εκτιμούν ορισμένοι ρώσοι ειδήμονες, αν και μεταξύ τους υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τα μέτρα αυτά θα ωφελήσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε απόφαση σύμφωνα με την οποία δίνεται το δικαίωμα στις κρατικές εταιρείες να μην αποκαλύπτουν λεπτομέρειες των συμφωνιών που συνάπτουν και ιδιαίτερα να μην αποκαλύπτουν τους προμηθευτές τους και τους υπεργολάβους που αναλαμβάνουν έργα. Τα σχετικά συμβόλαια τα οποία αφορούν αγορές μπορούν να δημοσιεύονται χωρίς αναφορές στις τιμές αγοράς, στους τρόπους μέσω των οποίων γίνονται οι αγορές και στα αποτελέσματα που έχουν, χωρίς να αποκαλύπτεται ο νικητής του διαγωνισμού που προκηρύσσεται. Με δύο λόγια μπορεί να γίνει γνωστό ως γεγονός μόνο η αγορά.
Εντελώς «κλειστές» είναι οι διαδικασίες που αφορούν σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, αγορές που πραγματοποιούνται εκ μέρους του υπουργείου Αμύνης, της FSB, της Υπηρεσία Κατασκοπείας. Το μέτρο θα ισχύσει από 1η Ιουλίου του 2018. Όπως λένε οι ειδήμονες η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε αντίθεση με το πολιτική της ρωσικής κυβέρνησης που επί χρόνια προσπαθούσαν να κάνουν το σύστημα των κρατικών προμηθειών πιο διαφανές.
Όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του αναλυτικού κέντρου Interfax Prozakupki Γκεόργκι Σουχαντόλσκι, τα συμβόλαια θα δημοσιεύονται αλλά θα είναι πιο δύσκολο να αντλήσει κανείς συγκεκριμένα στοιχεία από αυτά. Ο ίδιος δεν αποκλείει το γεγονός η απόφαση αυτή να σχετίζεται με τις επικείμενες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας καθώς όπως λέει «το κράτος επιχειρεί να προστατευθεί από περιττές διαρροές πληροφοριών προς το εξωτερικό».
Ωστόσο διαφορετική άποψη έχει η νομικός Λιουμπόφ Σόμπολ από το Ίδρυμα καταπολέμησης της διαφθοράς, η οποία θεωρώντας ότι στο εξωτερικό έχουν δημιουργηθεί αρκετά αποτελεσματικοί μηχανισμοί ελέγχου των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας υποστηρίζει ότι «ο πραγματικός λόγος σχετίζεται με τον σκιώδη προϋπολογισμό, καθώς οι κρατικές εταιρείες δεν αρέσκονται να δημοσιοποιούν τις δαπάνες τους στους ρώσους καταναλωτές». Ο Ίγκορ Νικολάγιεφ από το ίδρυμα καταπολέμησης της διαφθοράς θωρεί ότι πρόκειται για ένα λανθασμένο μέτρο, καθώς πιστεύει ότι η διαφάνεια στο τομέα του επιχειρείν συνιστά έναν ελκυστικό παράγοντα για τις ξένες επενδύσεις στη χώρα. Επισημαίνει μάλιστα ότι κανείς δεν υπολόγισε τις απώλειες που θα υπάρξουν από την έλλειψη διαφάνειας στον τομέα αυτό αλλά και τους πιθανούς κινδύνους που ορισμένοι από τους αντιπροσώπους να μην θέλουν να συνεργασθούν με τις κρατικές εταιρείες εξαιτίας των κυρώσεων, φοβούμενοι ότι οι απώλειες θα είναι θα είναι μεγαλύτερες από το επιχειρηματικό ρίσκο.
Πηγή: vedomosti, bbc, ΑΠΕ-ΜΠΕ