Η Ρωσία προειδοποιεί ότι θα αντιμετωπίσει οποιονδήποτε βαλλιστικό πύραυλο εκτοξευθεί εναντίον της επικράτειάς της ως πυρηνική επίθεση και αυτό δικαιολογεί τα πυρηνικά αντίποινα.
Η σκληρή αυτή προειδοποίηση δημοσιεύεται στην επίσημη στρατιωτική εφημερίδα Krasnaya Zvezda (Red Star) και απευθύνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν εργαστεί για την ανάπτυξη μη πυρηνικών όπλων μεγάλης εμβέλειας.
Το άρθρο ακολουθεί δημοσίευση του Ιουνίου που αφορά την πυρηνική αποτρεπτική πολιτική της Ρωσίας που προβλέπει τη χρήση ατομικών όπλων ως απάντηση σε οποιαδήποτε συμβατική ενέργεια που θα στοχεύει την κρίσιμη κυβερνητική και στρατιωτική υποδομή του ρωσικού έθνους.
Στο άρθρο της εφημερίδας Krasnaya Zvezda, ανώτεροι αξιωματικοί του Γενικού Επιτελείου του ρωσικού στρατού, ο στρατηγός Andrei Sterlin και ο συνταγματάρχης Alexander Khryapin, σημείωσαν ότι δεν θα υπάρχει τρόπος να προσδιοριστεί εάν ένας εισερχόμενος βαλλιστικός πύραυλος διαθέτει πυρηνικό ή συμβατικό κεφαλή και έτσι ο στρατός θα το δει ως πυρηνική επίθεση.
Το επιχείρημα αντικατοπτρίζει τις μακροχρόνιες ανησυχίες της Ρωσίας σχετικά με την ανάπτυξη όπλων που θα μπορούσαν να δώσουν στην Ουάσινγκτον τη δυνατότητα να χτυπήσει βασικά στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία και κυβερνητικές εγκαταστάσεις χωρίς να καταφύγει σε ατομικά όπλα.
Σύμφωνα με το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα, η νέα πυρηνική αποτρεπτική πολιτική επιβεβαίωσε ότι η χώρα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως απάντηση σε πυρηνική επίθεση ή επίθεση με συμβατικά όπλα που «απειλεί την ίδια την ύπαρξη του κράτους».
Το έγγραφο παρείχε λεπτομερή περιγραφή καταστάσεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη χρήση πυρηνικών όπλων, ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής εναντίον της Ρωσίας ή των συμμάχων της.
Επιπλέον, το έγγραφο δηλώνει για πρώτη φορά ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο εάν λάβει «αξιόπιστες πληροφορίες» σχετικά με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων που στοχεύουν στην επικράτειά της ή τους συμμάχους της.
Ρώσοι αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν το αμερικανικό πρόγραμμα πυραυλικής άμυνας και τα σχέδιά του να βάλει όπλα σε τροχιά ως κορυφαία απειλή, υποστηρίζοντας ότι η νέα ικανότητα θα μπορούσε να επηρεάσει την Ουάσινγκτον ώστε να πλήξει τη Ρωσία με με την ελπίδα χωρίς να αντιμετωπίσει αντίποινα.
Το άρθρο της Krasnaya Zvezda υποστηρίζει ότι η δημοσίευση της νέας πολιτικής αποτρεπτικής πυρηνικής ενέργειας αποσκοπούσε στο να εξηγήσει αναμφίβολα τι σημαίνει επιθετικότητα για τη Ρωσία.
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης