Η Ρωσία μπλόκαρε την Πέμπτη στον ΟΗΕ ένα αμερικανικό προσχέδιο ανακοίνωσης που ζητούσε να ληφθούν «σημαντικά μέτρα» κατά της Βόρειας Κορέας, επισημαίνοντας ότι ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε την Τρίτη από την Πιονγκγιάνγκ ήταν μεσαίου βεληνεκούς και όχι διηπειρωτικός.
Οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ εκτιμούν ότι ο Hwasong-14 ήταν διηπειρωτικός πύραυλος, γεγονός που θα αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την Πιονγκγιάνγκ, στόχος της οποίας είναι να μπορέσει να απειλήσει αμερικανικό έδαφος.
Το κείμενο που είχαν προτείνει οι ΗΠΑ υπενθύμιζε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε συμφωνήσει να λάβει «νέα σημαντικά μέτρα» σε περίπτωση νέας πυρηνικής δοκιμής ή εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, στην οποία περίπτωση «θα ξεκινούσε να εργάζεται αμέσως πάνω στα μέτρα αυτά».
Το κείμενο καταδίκαζε έντονα την εκτόξευση του πυραύλου και προετοίμαζε τον δρόμο για ένα προσχέδιο της απόφασης που θα επέβαλε πιο αυστηρές κυρώσεις εις βάρος της Βόρειας Κορέας.
Η ρωσική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ επεσήμανε ότι δεν μπλόκαρε το κείμενο, απλώς πρότεινε στις ΗΠΑ «να κάνουν τις κατάλληλες αλλαγές».
«Η ρωσική αντιπροσωπεία δεν μπορεί να δεχθεί να αναφέρεται δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού, διηπειρωτικού πυραύλου» ανέφερε η αντιπροσωπεία σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας εκτιμά πως πρόκειται για έναν πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς.
Η Ουάσινγκτον από τη μεριά της αρνήθηκε να αφαιρεθεί η αναφορά αυτή και τελικά οι διαπραγματεύσεις για το κείμενο σταμάτησαν, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Οι ανακοινώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να έχουν την έγκριση όλων των μελών του.
Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι θα παρουσιάσει ένα σχέδιο νέων κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας τις επόμενες ημέρες.
Η Χέιλι είχε εκτιμήσει ότι η εκτόξευση του πυραύλου αυτού αποτελεί «μια ξεκάθαρη και σαφή στρατιωτική κλιμάκωση» της Βόρειας Κορέας και προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να κάνουν χρήση της στρατιωτικής τους ισχύος, όμως «θα προτιμούσαν να μη χρειαστεί να πάνε προς αυτήν την κατεύθυνση».
Από τη μεριά του ο Ρώσος πρεσβευτής Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ εκτίμησε ότι οι κυρώσεις δεν πρόκειται «να λύσουν το πρόβλημα» και «κάθε απόπειρα να δικαιολογηθεί η στρατιωτική επιλογή είναι απαράδεκτη».
«Επίσης, απαράδεκτες είναι οι απόπειρες να στραγγαλιστεί οικονομικά η Βόρεια Κορέα, την ώρα που εκατομμύρια Βορειοκορεάτες έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας» τόνισε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ