Στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκανσκ προχώρησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε διάγγελμα του μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας. 

Ο Πούτιν ξεκίνησε το διάγγελμα του με μια ιστορική αναδρομή, λέγοντας ότι η Ουκρανία είναι αρχαία ρωσική γη και υποστηρίζοντας ότι η χώρα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα κατασκεύασμα του Βλαντιμίρ Λένιν.

Στη συνέχεια προκάλεσε την Ουκρανία να μάθει τι σημαίνει μια πραγματική αποκομμουνιστοποίηση, εξαπολύοντας ευθείες απειλές: «Θέλετε να μάθετε τι σημαίνει αποκομμουνιστοποίηση; Μας βολεύει. Ας μην το αφήσουμε στη μέση. Είμαστε έτοιμοι να σας δείξουμε πώς είναι η αποκομμουνιστοποίηση» είπε.

Ο Πούτιν μίλησε επίσης για την οικονομική βοήθεια που έδωσε η Ρωσία στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες που γεννήθηκαν μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, κατηγορώντας την ότι ουσιαστικά αφαίμαξε τη Ρωσία. Είπε συγκεκριμένα ότι η Ρωσία κάλυψε χρέη της Ουκρανίας ύψους 250 δισ. δολαρίων έως το 2013.  

Ο Πούτιν είπε ότι ένα μείγμα νεοναζισμού και υπερεθνικισμού στην Ουκρανία προκάλεσε επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας. Οι Ουκρανοί αντέγραψαν ξένα μοντέλα που δεν έχουν σχέση με την ουκρανική πραγματικότητα για να γεμίσουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί της πλουτοκρατίας τους. Αφαίμαξαν δισεκατομμύρια δολάρια οι Ουκρανοί ολιγάρχες, έκλεψαν τη Ρωσία και προσεταιρίστηκαν τη Δύση. Τιμωρούσαν ανθρώπους που ήθελαν τη συνεργασία με τη Ρωσία.

Αφού πρόσθεσε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας έγινε με τη θέληση των πολιτών της, αναφέρθηκε σε πυρηνική ικανότητα που έχει η Ουκρανία και ότι είναι δικαίωμα της Ρωσίας να αμυνθεί. Είπε ότι πλέον η επέκταση του ΝΑΤΟ αποτελεί απειλή για τη Ρωσία, ακόμα και αν η Ουκρανία δεν ενταχθεί «αύριο» αλλά «μεθαύριο». «Χρειάζεται απλά να δείτε τον χάρτη για να δείτε πόσο βαθιά έχει εισχωρήσει η Δύση» σημείωσε απαριθμώντας τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που είναι πλέον μέλη της συμμαχίας. «Όλοι ξέρουμε ότι ο μεγαλύτερος αντίπαλος των ΗΠΑ είναι η Ρωσία και η Ουκρανία γίνεται η πλατφόρμα της. Πύραυλοι Tomahawk από το Κίεβο μπορούν να χτυπήσουν τη Μόσχα σε 35 λεπτά» σημείωσε. 

Αμέσως μόλις ολοκλήρωσε το διάγγελμα του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετέβη σε μια επιβλητική αίθουσα του Κρεμλίνου και υπέγραψε το σχετικό διάταγμα για την αναγνώριση των περιοχών του Ντονμπάς. 

 

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Πούτιν είχε ενημερώσει τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι θα υπογράψει διάταγμα για την περιοχή του Ντονμπάς. 

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαϊλ Μισούστιν, είχε πει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι έχουν «ζυγιστεί» όλοι οι πιθανοί κίνδυνοι από την ανεξαρτησία και την αναγνώριση των δύο περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας.

«Έχουμε ήδη προετοιμαστεί πολλούς μήνες για την πιθανή απάντηση στην αναγνώριση του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Εννοώ σε πρώτο βαθμό, την υποκατάσταση των εισαγωγών και την ανάλυση όλων των κινδύνων που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σε περίπτωση λήψης μιας τέτοιας απόφασης», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, είπε ότι το Κίεβο διαθέτει καλύτερη τεχνολογία και ειδικούς επιστήμονες για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ακόμα και από το Ιράν. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα είχε ζητήσει να μην αναγνωριστούν επίσημα οι αυτονομιστικές περιοχές και είπε ότι ζήτησε από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να συζητήσουν την «αποκλιμάκωση» και «πρακτικά βήματα για την εγγύηση της ασφάλειας της Ουκρανίας». Ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ουκρανίας. 

 

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε τη Μόσχα να μην αναγνωρίσει τις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι θα  αντιδράσει άμεσα. «Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε με ένα ισχυρό ενιαίο μέτωπο σε περίπτωση που αποφασίσει να το κάνει», δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. 

Την ίδια ώρα, ο Εμμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε εσπευσμένα το Εθνικό Συμβούλιο της χώρας υπό το βάρος των εξελίξεων στην Ανατολική Ουκρανία. 

Την ίδια ώρα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα, Τζον Σάλιβαν, υποστήριξε ότι η ασφάλεια στο κτήριο της πρεσβείας είναι ελλιπής γιατί οι υποδομές είναι παλαιές, σημαντικές δομές χρειάζονται συντήρηση ή αντικατάσταση, όπως οι σκάλες, οι γεννήτριες, οι αντλίες νερού και καυσίμων κλπ. Πρόσθεσε δε ότι οι απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί στους Αμερικανούς διπλωμάτες από τις ρωσικές αρχές -υπενθυμίζεται η απέλαση του νούμερο δύο της πρεσβείας από τη Μόσχα- είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη προσωπικού και τη συνεπακόλουθη υπολειτουργία της πρεσβείας. 

ΟΗΕ: Έκκληση για αποχή από μονομερείς αποφάσεις

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση προς «όλα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα να απέχουν από κάθε μονομερή απόφαση ή δράση που θα μπορούσε να πλήξει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». 

«Υπογραμμίζουμε την έκκλησή μας για άμεση παύση των εχθροπραξιών, για τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προς όλα τα μέρη, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε ενέργεια και δήλωση που θα επιδείνωνε περαιτέρω τις εντάσεις», είπε, ο Στεφάν Ντουζαρίτς, τονίζοντας πως όλες οι διαφορές πρέπει να «επιλυθούν μέσω της διπλωματίας».