Περίπου ένα λεπτό μετά τη λήξη του διαγγέλματος του Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιήθηκε ο πρώτος βομβαρδισμός στρατιωτικού στόχου σε ουκρανικό έδαφος από τις ρωσικές δυνάμεις. Ήταν περίπου 5:00 ξημερώματα της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου 2022. Τις επόμενες ώρες η ρωσική στρατιωτική μηχανή κατάφερε αποφασιστικά πλήγματα στις στρατιωτικές υποδομές των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε όλο το μήκος και το πλάτος της χώρας, όπως δείχνει ο χάρτης που δημοσιεύτηκε στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Le Monde το μεσημέρι της Πέμπτης.

Από τις 5 το πρωί έως και τις 11 λίγο πριν το μεσημέρι, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται πως έπληξαν όλες τις αεροπορικές βάσεις της Ουκρανίας, τις τοποθεσίες με πυραυλικά οπλικά συστήματα και όλες τις υπόλοιπες θέσεις αεράμυνας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Ταυτόχρονα, οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να μετακινήσουν προς την Οδησσό και τη Μαριούπολη -δηλαδή ανατολικά και νοτιοανατολικά της Ουκρανίας- αερομεταφερόμενες δυνάμεις, οι οποίες ωστόσο προσγειώθηκαν, ως φαίνεται, με ασφάλεια στα αεροδρόμια των δύο αυτών τοποθεσιών. Την ίδια ώρα, ρωσικές δυνάμεις προωθούνταν προς την πόλη Χάρκοβο, εντός της ευρύτερης περιφέρειας του Ντονμπάς, ενώ παράλληλα μονάδες του ρωσικού στρατού πέρναγαν τα σύνορα στα βόρεια της χώρας και κατά μήκος της γραμμής επαφής με τη Λευκορωσία. Εάν παρατηρούσε κανείς τον χάρτη της Ουκρανίας λίγο πριν το μεσημέρι της Πέμπτης μαζί με τις θέσεις των ρωσικών δυνάμεων, θα αντιλαμβανόταν πως είχε σχηματιστεί ένα μέτωπο σε σχήμα ημισελήνου του οποίου η μία άκρη βρίσκεται στην Οδησσό, στη Μαύρη Θάλασσα, και η άλλη δυτικά του Χάρκοβο με κατεύθυνση το Κίεβο και με σημείο άμεσης επαφής τη γραμμή του ποταμού Δνείπερου, που φαίνεται πως είναι ο άμεσος τακτικός στόχος των Ρώσων επιτελαρχών. Η γραμμή του Δνείπερου «κόβει» την Ουκρανία με μια διαγώνια γραμμή στη μέση.

Οι κόκκινοι κύκλοι δείχνουν τα σημεία όπου επιχειρούν οι ρωσικές δυνάμεις με πυραύλους, αεροσκάφη και πυροβολικό:

Λίγο πριν το μεσημέρι της Πέμπτης, και μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία, παρατηρήθηκαν, κυρίως στο Κίεβο, καθώς και σε άλλα αστικά κέντρα, τάσεις φυγής από τους αστικούς ιστούς των πολιτών, με συνέπεια να δημιουργηθούν στις εξόδους του Κιέβου τεράστια μποτιλιαρίσματα. Την ίδια στιγμή, σχηματίζονταν μεγάλες ουρές σε όλες τις πόλεις της Ουκρανίας μπροστά από τα τραπεζικά υποκαταστήματα, αλλά και τους σταθμούς καυσίμων. Μέσω της κήρυξης στρατιωτικού νόμου επιβλήθηκε αμέσως και η απαγόρευση μαζικών αναλήψεων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Περί τις 11:30 ο Πρόεδρος Ζελένσκι, απευθυνόμενος στους Ουκρανούς, κάλεσε κάθε πολίτη που μπορεί να φέρει όπλο να σπεύσει να καταταχθεί στα εθελοντικά σώματα που σχηματίζονται, ενώ έδωσε το δικαίωμα και στους φυλακισμένους να πολεμήσουν στο πλαίσιο της επιστράτευσης.

Δείτε ζωντανή εικόνα από το Κίεβο:

 

 

Λίγο νωρίτερα η γαλλική τηλεόραση France 24, σε απευθείας σύνδεση με την Ουκρανία, μετέδωσε μέσω της ανταποκρίτριας στο Χάρκοβο πως στρατιωτικές πηγές είχαν αναφέρει ότι οι Ρώσοι έστειλαν τελεσίγραφο στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για άμεση παράδοση των όπλων μετά και την εξουδετέρωση όλων των βασικών στρατιωτικών υποδομών του ουκρανικού στρατού. Ανάλογες πληροφορίες για την κατάσταση στην Ουκρανία έφταναν περίπου την ίδια ώρα σε διάφορα στρατιωτικά επιτελεία των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επιβεβαίωναν λίγο πριν το μεσημέρι της Πέμπτης, ανεπίσημα βέβαια, πως η ουκρανική αντίσταση στη ρωσική επίθεση ήταν προς το παρόν κατώτερη του αναμενομένου.

Αργά το πρωί της Πέμπτης το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως κατέρριψε πέντε ρωσικά αεροσκάφη και πως κατέστρεψε μεγάλο αριθμό ρωσικών αρμάτων. Την πληροφορία αυτή διέψευσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Στις 10 το πρωί οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν επίσημα ότι είχαν καταγραφεί 8 νεκροί και αρκετά περισσότεροι τραυματίες, από τους βομβαρδισμούς. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο καθ’ όλη τη διάρκεια των πρώτων ωρών των πολεμικών επιχειρήσεων να ελέγχουν και να επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες.

 

Από τη στιγμή που άρχισαν οι διεθνείς συναλλαγές στις χρηματαγορές, άρχισε και η σταδιακή πτώση της ισοτιμίας του ρουβλίου σε σχέση με τα ξένα νομίσματα. Λίγο πριν το μεσημέρι το ρούβλι είχε φτάσει στο απόλυτο ιστορικό χαμηλό. Από νωρίς το πρωί, ωστόσο, η τιμή του πετρελαίου διεθνώς αυξήθηκε κατά 5% μέσα σε ελάχιστα λεπτά της ώρας και ξεπέρασε, για πρώτη φορά από το 2014, τα 100 δολ. το βαρέλι.

Στην έδρα του ΟΗΕ πραγματοποιούνταν από νωρίς το πρωί της Πέμπτης μια έκτακτη ενημέρωση για την κατάσταση ασφαλείας που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Ευρώπη. Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, απευθυνόμενος προσωπικά προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον κάλεσε να πάψει τους βομβαρδισμούς, που θα στοιχίσουν τη ζωή πολλών ανθρώπων.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε πως μετά τις εξελίξεις προωθείται νέο, σκληρότερο πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία. Την ίδια ώρα, η Πολωνία ζητούσε επίσημα την ενεργοποίηση του άρθρου 4 του καταστατικού της διατλαντικής συμμαχίας περί άμεσων διαβουλεύσεων σε περίπτωση απειλής. Στην ίδια γραμμή και η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία. Με διαφορά λεπτών, οι πρώην ανατολικές χώρες, η μία μετά την άλλη, εξέδιδαν ανακοινώσεις καταδικάζοντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τσεχία, Ουγγαρία, Βουλγαρία συμπαρατάχθηκαν σε αυτή την ομαδική καταδίκη. Τη ρωσική εισβολή καταδίκασε και η Ιαπωνία, την ώρα που η Κίνα απέρριπτε τον όρο «εισβολή» για την περιγραφή της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία.

 

 

Την Πέμπτη το πρωί, και αμέσως μετά τις εξελίξεις, ο Πούτιν τηλεφώνησε στον Ερντογάν. Ο ηγέτης του Κρεμλίνου ξεκαθάρισε στον Τούρκο ομόλογό του πως η Τουρκία δεν θα πρέπει να αναμιχθεί σε αυτή την υπόθεση. Αμέσως μετά, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ζήτησε από την Τουρκία να απαγορεύσει στα ρωσικά πολεμικά πλοία να διαβούν τον Βόσπορο και την Προποντίδα. Προφανώς, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες της Συνθήκης σύμφωνα με την οποία λειτουργούν και διοικούνται τα στενά του Βοσπόρου. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει σε κανέναν τη διέλευση των πλοίων του αρκεί να τηρούνται οι συμφωνημένες ποσοστώσεις.