Την παραπομπή της πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον σε ανακριτική επιτροπή ζητούν οι Ρεπουμπλικάνοι, καθώς εντείνονται οι πιέσεις να παραδοθούν οι απόρρητες πληροφορίες και η αλληλογραφία του Υπουργείου Εξωτερικών που σχετίζονται με το τι είχε συμβεί στη Βεγγάζη, κατά τη δολοφονία του Aμερικανού πρέσβη στη Λιβύη.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής John Boehner ζήτησε από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες να του δοθούν τα e-mails που περιέχουν τα «ζωτικής σημασίας στοιχεία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι συναντήθηκε χθες με τους Ρεπουμπλικάνους αντιπροσώπους στη Βουλή και τους ζήτησε να εξετάσουν το ενδεχόμενο παραπομπής σε δίκη της πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, καθώς τη θεωρεί υπεύθυνη για τα δραματικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2012, στη Βεγγάζη της Λιβύης, που είχαν αποτέλεσμα τη δολοφονία του Αμερικανού πρέσβη Κρίστοφερ Στίβενς, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Μετά τα αιματηρά εκείνα επεισόδια στη Βεγγάζη, οι Ρεπουμπλικάνοι «βομβαρδίζουν» τη διακυβέρνηση Ομπάμα, υποστηρίζοντας ότι η Κλίντον και οι περί αυτήν είχαν συγκαλύψει τι ακριβώς είχε συμβεί εκεί. Μόνο την Τετάρτη, οι Ρεπουμπλικάνοι αντιπρόσωποι είχαν σύσκεψη για το ζήτημα, που κράτησε έξι ώρες πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κυβερνητικής Μεταρρύθμισης.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για την πρόταση παραπομπής της Κλίντον, από τον Τσέινι, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων John Boehner (Ρεπουμπλικάνος εκλεγμένος στο Οχάιο) απάντησε: «Έχω εμπιστοσύνη στην Επιτροπή μας και στον πρόεδρό της ότι θα συνεχίσουν να προωθούν την υπόθεση. Θα τους αφήσω να πάρουν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα που θα ληφθούν. Θα υπάρξουν και άλλες ακροάσεις και άλλα στοιχεία θα προκύψουν…».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ρεπουμπλικάνος Darrell Issa (εκλέγεται στην Καλιφόρνια), δεν θέλησε να σχολιάσει την υπόθεση, η οποία βρίσκεται υπό εξέταση.

Ο Τσέινι, όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα huffingtonpost.com, δεν θεωρείται από τους υπέρμαχους των παραπομπών πολιτικών στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου. Επί διακυβέρνησης Μπους, υπήρξε σταθερή άρνηση παραπομπής βουλευτών στην επιτροπή. Ο Τσέινι αποκαλούσε τις υποθέσεις παραπομπής «κυνήγι μαγισσών». Το 2008, ωστόσο, ομοσπονδιακός δικαστής είχε χαρακτηρίσει «αντισυνταγματική» την τακτική αυτή, αλλά ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε δώσει εντολές στους κορυφαίους αξιωματούχους «να μη συνεργάζονται στο μέλλον με ανακρίσεις που διεξάγονται από την επιτροπή του Κογκρέσου, για ενδεχόμενα κυβερνητικά παραστρατήματα».

Η Χίλαρι Κλίντον, ενώ ήταν ακόμη υπουργός Εξωτερικών, τον περασμένο Ιανουάριο, είχε καταθέσει στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, καθώς και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων για τα γεγονότα της Βεγγάζης.

Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης