Από τη Γαλλία και τη Μ. Βρετανία μέχρι το μακρινό Νεπάλ, οι διαδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά χαρακτηρίζονται από δυναμισμό και μαζική συμμετοχή, ενώ δεν έλειψαν σε αρκετές περιπτώσεις οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με αστυνομικές δυνάμεις σε διάφορα μέρη του κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Βερολίνο, οι συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, οι οποίοι πέταξαν πέτρες και μπουκάλια, οδήγησαν στον τραυματισμό 30 οργάνων της τάξης και στη σύλληψη περίπου 49 ανθρώπων που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.

Εκτεταμένα επεισόδια έγιναν στην Κωνσταντινούπολη, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις ειδικές δυνάμεις της Τουρκικής Αστυνομίας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο πλαίσιο του εορτασμού της Πρωτομαγιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν “κανόνια νερού” υψηλής πίεσης και δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες στη συνοικία Σισλί, ενώ προέβησαν και σε αρκετές συλλήψεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως το τουρκικό Κοινοβούλιο ψήφισε την Τετάρτη νόμο με τον οποίο καθιερώνεται και πάλι ύστερα από 30 χρόνια η ημέρα της Πρωτομαγιάς ως αργία.

Επίσης σε μια ιστορική στιγμή για την Τουρκία, επετράπη σήμερα για πρώτη φορά η παρουσία κόσμου στην πλατεία Ταξίμ, ύστερα από την τραγική ημέρα της Πρωτομαγιάς του 1977, όταν σκοτώθηκαν 34 άνθρωποι στα βίαια επεισόδια που σημάδεψαν για πάντα τον τόπο.

Ορμώμενοι από αυτήν την ιστορική στιγμή, χιλιάδες κόσμου συνέρρευσαν ενθουσιασμένοι για να επισκεφτούν ανήμερα της Πρωτομαγιάς την συμβολική πλατεία Ταξίμ. Οι Αρχές ωστόσο, επέτρεψαν σε πολύ λίγους να εισέλθουν στον χώρο της πλατείας και απέκλεισαν την είσοδο στο ευρύ κοινό από τους δρόμους περιμετρικά της πλατείας, οι οποίοι μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης.

Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στους δρόμους γύρω από την πλατεία Ταξίμ και συγκρούστηκαν με τους συνολικά 24.000 αστυνομικούς που επιστρατεύτηκαν για τις σημερινές εκδηλώσεις.

Στη Γαλλία διοργανώνονται περίπου 300 διαδηλώσεις σε διάφορα μέρη της χώρας, στις οποίες συμμετέχουν από ακαδημαϊκοί και νοσηλευτές, μέχρι ψαράδες και πυροσβέστες.

Οι Γάλλοι διαδηλωτές παρουσιάζονται ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι, καθώς πολλοί πιστεύουν πως όσο μαζικότερες γίνουν οι διαδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά, τόσο πιο ισχυρό θα είναι το μήνυμα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση για την ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς και το κύμα απολύσεων που πλήττει τους εργαζόμενους.

Οι κινητοποιήσεις είναι μαζικές σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Στις Φιλιππίνες, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις εν μέσω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας. Η πλειοψηφία του κόσμου προτάσσει την «αποτυχία της προέδρου Γκλόρια Ρενάτο Μακαπαγκάλ Αρόγιο να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργατών και να εμποδίσει τη σήψη της κυβέρνησης», όπως είπε χαρακτηριστικά ένας εκ των ηγετών των διαδηλώσεων, ο Ρενάτο Μαγκτούμπο.

Περισσότεροι από 7.000 αστυνομικοί επέβλεπαν τις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Μανίλα, όπου σε γενικές γραμμές δεν παρατηρήθηκαν βίαια επεισόδια, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της Αστυνομίας.

Στην Αυστρία περίπου 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν μπροστά από το δημαρχείο της Βιέννης, με τους ομιλητές να διεκδικούν περισσότερη «φορολογική ισότητα», όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης