Η καταδρομικού τύπου επιχείρηση των αμερικανών πεζοναυτών για την απελευθέρωση του πλοιάρχου Ρίτσαρντ Φίλιπς, ήταν η πρώτη επίσημη απόφαση του προέδρου Ομπάμα για στρατιωτική εμπλοκή, σε ξένο ή διεθνές πεδίο.

Η επιτυχία της επιχείρησης των πεζοναυτών έφερε χαμόγελα στο αμερικανικό στρατόπεδο, καθώς η προϊστορία των πολεμικών επιχειρήσεων στη περιοχή δεν ήταν με το μέρος της Ουάσιγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κύρος της υπερδύναμης είχε πληγεί στα μέσα της δεκαετίας του ’90 – επί προεδρίας Κλίντον- με τη γνωστή αποτυχημένη επιχείρηση των ελικοπτέρων Black Hawk στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου. 

Με την απελευθέρωση του αμερικανού καπετάνιου- οι πρώτες εικόνες του οποίου, ύστερα από πέντε μέρες ομηρίας στα χέρια Σομαλών πειρατών, δόθηκαν στη δημοσιότητα- αποκατέστησαν το “χαμένο στρατιωτικό κύρος” της Ουάσιγκτον. 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χωρίς να έχει ίχνος τραυματισμού πάνω του, ο Ρίτσαρντ Φίλιπς απαθανατίσθηκε να χαμογελά και να συζητάει λίγο μετά τη δραματική του διάσωση από το Αμερικανικό Ναυτικό.

Τρεις από τους πειρατές που τον κρατούσαν σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης.

Την ίδια ώρα, ένας τέταρτος πειρατής, που τραυματίστηκε κατά την ανταλλαγή πυρών, συνελήφθη. Ο Φίλιπς κρατείτο όμηρος εκατοντάδες μίλια από το Κέρας της Αφρικής, αφότου πειρατές κατέλαβαν το πλοίο δανικών συμφερόντων Maersk Alabama με πλήρωμα 21 Αμερικανούς.

Μετά τη διάσωσή του, ο 53χρονος Αμερικανός μεταφέρθηκε στο USS Bainbridge -ένα από τα τρία πολεμικά πλοία που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Στη συνέχεια, «πέταξε» ως το διπλανό USS Boxer για ιατρικές εξετάσεις και τώρα «ξεκουράζεται», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Αμερικανικού Ναυτικού.

Πληροφορίες λένε ότι ο πλοίαρχος βούτηξε από τη σωστική λέμβο των πειρατών στη θάλασσα και μετά επενέβησαν οι ειδικές δυνάμεις.

Πάντως, οι Σομαλοί απείλησαν να εκδικηθούν μετά τις δυο ξεχωριστές επιδρομές για τις διασώσεις ομήρων από τις ξένες δυνάμεις (Γαλλία – ΗΠΑ), οι οποίες σκότωσαν τουλάχιστον πέντε πειρατές, αυξάνοντας του φόβους για μελλοντική αιματοχυσία στην ανοιχτή θάλασσα.

«Κάθε χώρα θα λάβει τη μεταχείριση που της αξίζει», είπε ένας από τους πειρατές, ο οποίος βρίσκεται σε ελληνικό πλοίο που έχει καταληφθεί, χωρίς να διευκρινίζεται όμως σε ποιο. «Στο μέλλον, η Αμερική θα θρηνεί και θα κλαίει», είπε σε δημοσιογράφους τηλεφωνικά. «Θα εκδικηθούμε για τους θανάτους των αντρών μας», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Όμηρος των πειρατών Αμερικανός καπετάνιος, 9 Απριλίου 2009, 12:44

(Πρώτη καταχώρηση: 12 Απριλίου 2009, 21:22)

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης