Στο Παρίσι μεταβαίνει τη Δευτέρα η Γερμανίδα καγκελάριος, προκειμένου να αξιολογήσει από κοινού με τον γάλλο πρόεδρο Ολάντ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αυτό ανακοίνωσε το απόγευμα εκπρόσωπός της στο Βερολίνο.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων εκτιμήσεων για το αποτέλεσμα τοποθετήθηκε στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ. Μιλώντας στην εκπομπή «Bericht aus Berlin» του ARD, o Κάρστεν Σνάιντερ είπε ότι, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις και επικρατήσει όντως το όχι, τότε θα ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο αποτέλεσμα: «Διερωτώμαι εάν στην περίπτωση αυτή θα μπορεί κανείς να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση».

Ο κ. Σνάιντερ είπε πολύ χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι σίγουρος εάν οι Έλληνες γνωρίζουν για το τι ψήφισαν, για το ευρώ ή τις μεταρρυθμίσεις». Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε, η γερμανική πλευρά αναμένει να δει τώρα τι θα πει η ελληνική κυβέρνηση, πώς θα διαβάσει και πώς θα επικοινωνήσει το αποτέλεσμα. O Κάρστεν Σνάιντερ εκτίμησε πάντως ότι η κατάσταση είναι ούτως ή άλλως εξαιρετικά δύσκολη και επιδεινώθηκε δραματικά τις τελευταίες δυο εβδομάδες, κυρίως μετά το κλείσιμο των τραπεζών.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Όζντεμιρ εξέφρασε την ανησυχία του για τη διαφαινόμενη επικράτηση του όχι. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, τα προβλήματα της υπερχρεωμένης χώρας θα παραμείνουν και στο μέλλον προβλήματα της Ευρώπης.

Ο Χανς Μίχελμπαχ του CSU, μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ και της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών, ερωτηθείς από το Reuters αν η παραμονή στο ευρώ είναι η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα, απάντησε: «Πρέπει κανείς να αναρωτηθεί τώρα αν η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα εκτός της ευρωζώνης», για να προσθέσει ότι δεν υπάρχει πια καμία βάση για συνέχιση της έκτακτης παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ, η οποία βοήθησε τις ελληνικές τράπεζες να παραμείνουν σε λειτουργία.
 
Ο έτερος αντιπρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών Άξελ Σέφερ ζήτησε να πραγματοποιηθεί αύριο έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, καθώς, όπως δήλωσε στο ίδιο πρακτορείο, «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για να την αφήσουμε στα χέρια των υπουργών Οικονομικών».

Πολύ επιθετικά εμφανίστηκαν ορισμένα στελέχη της αγοράς. Σε δηλώσεις του στο Reuters o μεν επικεφαλής της ένωσης αποταμιευτικών τραπεζών (DSGV) Γκέοργκ Φάρενσον υποστήριξε ότι τώρα η Ελλάδα πρέπει να αφήσει την ευρωζώνη, ενώ ο επικεφαλής της ένωσης εξαγωγέων ότι δεν βλέπει πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να μείνει πλέον στο ενιαίο νόμισμα.