Η πρεσβεία της Κίνας στις Φιλιππίνες κατηγόρησε χθες αργά το βράδυ της Δευτέρας την κυβέρνηση των ΗΠΑ πως προσπαθεί να «δημιουργήσει χάος» στην Ασία, στηλιτεύοντας δηλώσεις που έκανε νωρίτερα απεσταλμένος της Ουάσινγκτον, ο οποίος αναφέρθηκε σε διενέξεις κρατών της περιοχής με το Πεκίνο και υποστήριξε πως η Λαϊκή Δημοκρατία χρησιμοποιεί τη στρατιωτική της ισχύ για να ασκήσει πίεση και για να προωθήσει τα συμφέροντά της.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μανίλα χθες, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, θύμισε πως οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες να προασπίσουν την ασφάλεια της Ταϊβάν, ενώ διαβεβαίωσε τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ, χώρες οι οποίες βρίσκονται σε μακροχρόνια διένεξη με την Κίνα για την κυριαρχία σε θαλάσσιες ζώνες, ότι η Ουάσινγκτον «τις υποστηρίζει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την κινεζική πρεσβεία στη Μανίλα, η τοποθέτηση του Ο’ Μπράιεν έδειξε πως «η επίσκεψή του στην περιοχή δεν έγινε με σκοπό την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιφέρεια, αλλά τη δημιουργία χάους για την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων των ΗΠΑ».

Η Ουάσινγκτον πρέπει «να σταματήσει να υποκινεί συγκρούσεις» στη Νότια Σινική Θάλασσα και «να κάνει ανεύθυνα σχόλια για τα ζητήματα της Ταϊβάν και του Χονγκ Κονγκ, που αποτελούν ξεκάθαρα εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», συμπλήρωσε η πρεσβεία στο δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας προειδοποίησε εξάλλου την Κίνα ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με «σθεναρή αντίδραση» εάν αποπειραθεί να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ προκειμένου να υποτάξει την Ταϊβάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Πεκίνο χαρακτηρίζει πάγια τη νήσο αποσκιρτήσασα επαρχία της Κίνας, που δεν έχει δικαίωμα να συνάπτει διακρατικές σχέσεις.

Οι σχέσεις των ΗΠΑ και της Κίνας είναι ολοένα περισσότερο τεταμένες τα τελευταία χρόνια, με αφορμή διάφορα ζητήματα, από την τεχνολογία ως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις του Πεκίνου σε διάφορες θαλάσσιες ζώνες. Ουάσινγκτον και Πεκίνο αλληλοκατηγορούνται για εσκεμμένα προκλητική συμπεριφορά.

Η Κίνα διεκδικεί το 90% της Νότιας Σινικής Θάλασσας, ζώνες που θεωρούν επίσης πως ανήκουν στη δική τους κυριαρχία το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και η Ταϊβάν. Διεθνές δικαστήριο έκρινε το 2016 ότι οι διεκδικήσεις της Κίνας, που βασίζονται σε ιστορικούς χάρτες, αντίκεινται προς το διεθνές δίκαιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει επανειλημμένα πολεμικά σε διεκδικούμενες ζώνες, με την επίκληση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στις θαλάσσιες αυτές οδούς στρατηγικής σημασίας.

«Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ είναι ο κυριότερος παράγοντας που οδηγεί στη στρατιωτικοποίηση» της περιοχής, υποστήριξε η κινεζική πρεσβεία. Χαρακτήρισε την Ουάσινγκτον «τον πιο επικίνδυνο εξωτερικό παράγοντα» στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Μανίλα δεν έχει αντιδράσει προς το παρόν.

Πηγή: ΑΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης