Μετά τις έντονες επιφυλάξεις που διατύπωσε σχετικά την περασμένη εβδομάδα ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, δημοσκόπηση διαπιστώνει πως και η μεγάλη πλειονότητα των Αυστριακών πολιτών απορρίπτουν τις συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες (TTIP) και τον Καναδά (CETA).
Σύμφωνα με την αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της διεθνούς οικολογικής οργάνωσης “Greenpeace” και της οποίας τα ευρήματα δημοσιεύονται σήμερα, τη συμφωνία ΤΤΙΡ ανάμεσα στην ΕΕ και στις ΗΠΑ υποστηρίζει ένα ποσοστό μόλις 4 ο/ο ενώ σε ποσοστό 62 ο/ο οι ερωτηθέντες τάσσονται κατά της συμφωνίας και 30 ο/ο δηλώνουν αναποφάσιστοι.
Τη συμφωνία CETA, μεταξύ ΕΕ και Καναδά, φέρεται να υποστηρίζει ένα ποσοστό 6 ο/ο και να την απορρίπτει το 34 ο/ο των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση, με το 54 ο/ο να μένει αναποφάσιστο λόγω, όπως δηλώνουν, έλλειψης επαρκούς ενημέρωσης.
Μεγάλη είναι η απόρριψη μεταξύ των οπαδών των δύο κομμάτων του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού, Σοσιαλδημοκρατικού και συντηρητικού Λαικού Κόμματος, με τους οπαδούς των Σοσιαλδημοκρατών να απορρίπτουν την ΤΤΙΡ σε ποσοστό 65 ο/ο και να την υποστηρίζουν σε ποσοστό 5 ο/ο, ενώ την CETA απορρίπτουν σε ποσοστό 41 ο/ο και υποστηρίζουν σε ποσοστό 9 ο/ο.
Αντίστοιχα, οι οπαδοί του Λαϊκού Κόμματος απορρίπτουν την ΤΤΙΡ σε ποσοστό 64 ο/ο και την επικροτούν σε ποσοστό 10 ο/ο, ενώ την CETA απορρίπτει το 32 ο/ο και το 14 ο/ο τάσσεται υπέρ της συμφωνίας, με τους υπόλοιπους, όπως και στην περίπτωση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, να δηλώνουν αναποφάσιστοι.
Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε ασκήσει δριμεία κριτική, πως, με το πρόσχημα του ελευθέρου εμπορίου, οι συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ΤΤΙΡ με τις Ηνωμένες Πολιτείες και CETA με τον Καναδά, αποτελούν μία μαζική μετατόπιση εξουσιών προς παγκόσμιους επιχειρηματικούς ομίλους, σε βάρος της δημοκρατίας.
Διατυπώνοντας επιφυλάξεις ως προς τις ήδη ολοκληρωμένες σχετικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τον Καναδά για τη συμφωνία CETA, ο Κρίστιαν Κερν είχε ζητήσει να επέλθουν βελτιώσεις της, καθώς, όπως είχε αναφέρει, και αυτή η συμφωνία παρουσιάζει παρόμοια αδύναμα σημεία όπως η συμφωνία ΤΤΙΡ μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ, ενώ ο ίδιος προανήγγειλε πως αυτό θα αποτελέσει την επόμενη σύγκρουση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία θα προκαλέσει η Αυστρία.
Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, αυτές οι συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου είναι σε βάρος της δημοκρατικής συμμετοχής, σε βάρος της δημοκρατικής πολιτικής, συνιστούν ένα βασικό λάθος και θα πρέπει οι προσπάθειες να επικεντρωθούν ώστε να παραμείνει δυνατή η δημοκρατική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων για τη διαμόρφωση της οικονομίας και να μην μετατοπιστούν οι εξουσίες προς όφελος παγκόσμιων επιχειρηματικών ομίλων.
Νωρίτερα, ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας, υπουργός Οικονομίας και αρχηγός του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαικού Κόμματος Ράινχολντ Μιτερλένερ, είχε ζητήσει τη διακοπή των διαπραγματεύσεων ΕΕ-ΗΠΑ για τη συμφωνία ΤΤΙΡ και να υπάρξει μία νέα έναρξή τους μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ