Ανταπόκριση από Στρασβούργο -Νίκος Ρούσσης 

Επικρίσεις κατά της Ελλάδος, για την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα, που θα μπορούσε να οδηγήσει τους δημοσιογράφους πιο εύκολα στην φυλακή για συκοφαντική δυσφήμιση, περιλαμβάνει η πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των δημοσιογράφων Safety of Journalists

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφέρεται ότι, τον Νοέμβριο του 2023, το ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης παρουσίασε σχέδιο τροποποιήσεων στον ποινικό κώδικα, που όπως υποστηρίζεται θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο δημοσιογράφους, να εκτίσουν ποινές φυλάκισης για συκοφαντική δυσφήμιση

Υπογραμμίζεται ότι, οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θα επιβάλλουν αυστηρότερες ποινές για μια σειρά αδικημάτων, ενώ θα μειώνουν επίσης την αναστολή των ποινών σε έφεση για πλημμελήματα.

Διευκρινίζεται ότι, στην Ελλάδα, η δυσφήμιση αντιμετωπίζεται ως πλημμέλημα εντός του ποινικού κώδικα, καθώς και εντός του αστικού κώδικα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί του παρόντος, εάν ένας δημοσιογράφος κριθεί ένοχος για συκοφαντική δυσφήμιση και καταδικαστεί σε ποινή άνω των τριών ετών, μπορεί να ανασταλεί η ποινή μέχρι την έφεση.

Σύμφωνα με τις αλλαγές, η απλή συκοφαντική δυσφήμιση θα αφαιρεθεί από τον ποινικό κώδικα, ωστόσο θα παραμείνει το αδίκημα της βαριάς δυσφήμισης (συκοφαντία).

Εάν εγκριθούν οι αλλαγές, οποιαδήποτε ποινή άνω των τριών ετών θα οδηγήσει τον δράστη να περνά χρόνο πίσω από τα κάγκελα, ακόμη και για καταδίκες πρώτου βαθμού, καθώς η αναστολή δεν θα είναι ανοιχτή σε έφεση.

Τα συνδικάτα δημοσιογράφων προειδοποίησαν ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι δημοσιογράφοι που καταδικάστηκαν για βαριά συκοφαντική δυσφήμιση θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης, ακόμη και αν προσφύγουν σε ανώτερο δικαστήριο και τελικά κριθούν αθώοι. Σε υποθέσεις που αφορούσαν καταδίκες δημοσιογράφων για συκοφαντική δυσφήμιση, οι προσφυγές σε ανώτερα δικαστήρια ανέτρεψαν στο παρελθόν τις πρωτόδικες αποφάσεις.

Ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση έως τις 28 Δεκεμβρίου 2023 και η Βουλή αναμένεται να ψηφίσει το νομοσχέδιο το 2024.

Ο δεδηλωμένος στόχος του μεταρρυθμιστικού νομοσχεδίου είναι ο εκσυγχρονισμός της ποινικής νομοθεσίας και η επιτάχυνση και η βελτίωση της ποιότητας των ποινικών δικών. Ενώ οι παρατηρητές χαιρέτησαν ορισμένες πτυχές των προτεινόμενων αλλαγών, ειδικότερα ομάδες μέσων ενημέρωσης προειδοποίησαν για τις αρνητικές επιπτώσεις τους. Κοινή επιστολή ανησυχίας προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για το σχέδιο νόμου απέστειλαν τα δημοσιογραφικά σωματεία. «Ζητάμε να μην ισχύει η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων αναστολής των επιβαλλόμενων κυρώσεων για δημοσιογράφους που ενώ ενεργούν στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής λειτουργίας υπόκεινται στο κύμα SLAPP… που συνήθως φέρνουν εταιρείες ή ιδιώτες με σκοπό τον εκφοβισμό , την οικονομική ή ψυχολογική εξάντληση των εκπροσώπων του Τύπου, κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων που παρέχει το νομικό μας σύστημα. Είμαστε βέβαιοι ότι κατανοείτε τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου, ως πυλώνα της δημοκρατίας και την αξία της κριτικής ως μέσου υπεράσπισης μιας δημοκρατικής κοινωνίας, και σε αυτό το πλαίσιο ζητάμε την έγκαιρη παρέμβασή σας για την επίλυση του ζητήματος».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης