Η Πιονγκγιάνγκ κατηγόρησε σήμερα τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον ότι κάνει «ανόητα» σχόλια για την κατάσταση των συζητήσεων σχετικά με την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.
Πρόκειται για τον δεύτερο υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο που τίθεται στο στόχαστρο την επικρίσεων της Πιονγκγιάνγκ τις τελευταίες ημέρες.
Προχθές Πέμπτη, μερικές ώρες αφότου ανακοίνωσε τη δοκιμή ενός νέου οπλικού συστήματος, η Βόρεια Κορέα ζήτησε την αποχώρηση του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο από τις συζητήσεις κατηγορώντας τον για έλλειψη σύνεσης και ωριμότητας. Ο Πομπέο διαβεβαίωσε χθες ότι «εξακολουθεί να είναι επιφορτισμένος με την ομάδα» των διαπραγματευτών.
Οι συζητήσεις ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και την Ουάσινγκτον βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά το φιάσκο της συνάντησης κορυφής στο Ανόι τον Φεβρουάριο ανάμεσα στον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ήταν η δεύτερη συνάντηση ανάμεσα στους δύο άνδρες μετά την ιστορική τους συνάντηση τον Ιούνιο 2018. Απέτυχε, καθώς ο Κιμ Γιουν Ουν ζητούσε άρση των κυρώσεων που είναι πολύ σημαντικές για τον Τραμπ, με αντάλλαγμα την έναρξη μιας αποπυρηνικοποίησης η οποία κρίθηκε ότι ήταν πολύ άτολμη.
Σε μια συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, ο Μπόλτον εκτίμησε πως η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να δώσει «μια πραγματική ένδειξη» της βούλησής της να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα πριν από τη διεξαγωγή μιας τρίτης συνάντησης κορυφής, λέγοντας πως ο Τραμπ είναι «πλήρως έτοιμος» για μια συνάντηση και πως η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη για «τη μεγάλη συμφωνία».
Σύμφωνα με το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Τσόι Σον-χούι δήλωσε πως τα σχόλια του Μπόλτον μπορεί να δείχνουν «μια έλλειψη αντίληψης για τις προθέσεις των δύο ηγετών».
«Μου φαίνονται ανώριμα και ανόητα», πρόσθεσε. «Τίποτα καλό δεν μπορεί να μας συμβεί αν αυτές οι ανάγωγες παρατηρήσεις συνεχιστούν.»
Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε την Πέμπτη τη δοκιμή ενός νέου «κατευθυνόμενου τακτικού όπλου» με «ισχυρή γόμωση». Σύμφωνα με το KCNA, ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ Ουν «επέβλεψε τη δοκιμαστική βολή» και χαρακτήρισε τη δοκιμή αυτή «γεγονός πολύ μεγάλης σημασίας για την αύξηση της μαχητικής ισχύος του λαϊκού Στρατού» της Βόρειας Κορέας.
Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε πως η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή ενός οπλικού συστήματος, διευκρινίζοντας πως δεν επρόκειτο για πύραυλο. Είναι η δεύτερη φορά που η Βόρεια Κορέα δηλώνει ότι προχώρησε σε δοκιμή όπλου από την έναρξη, το 2018, των διαπραγματεύσεών της με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα προγράμματά της βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων.
Από την πλευρά της, η Μόσχα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι γίνονται ετοιμασίες για μια πρώτη συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον Κιμ Γιονγκ Ουν και τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου στη Ρωσία, σε μια ένδειξη του αυξημένου ρόλου που επιθυμεί να διαδραματίσει η Μόσχα.