Η Βόρεια Κορέα καταφέρθηκε σήμερα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας κατηγορώντας τις για πολεμοκαπηλία την παραμονή των σημαντικότερων κοινών γυμνασίων που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα οι δύο χώρες.

Η άσκηση Vigilant Ace, στην οποία συμμετέχουν περίπου 230 αεροπλάνα, μεταξύ των οποίων «αόρατα» καταδιωκτικά F-22 Raptor, αρχίζει αύριο Δευτέρα και θα διαρκέσει πέντε ημέρες. Πραγματοποιείται λίγο καιρό μετά την εκτόξευση από την Πιονγκγιάνγκ ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που πιστεύεται ότι μπορεί να πλήξει το ηπειρωτικό έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η εφημερίδα Rodong του κυβερνώντος κόμματος, που είναι και το μοναδικό στη Βόρεια Κορέα, κατήγγειλε τη στρατιωτική άσκηση.

«Είναι μια ανοικτή πρόκληση εναντίον της Βόρειας Κορέας που θα μπορούσε να καταλήξει ανά πάσα στιγμή σ’ έναν πυρηνικό πόλεμο», αναφέρει η εφημερίδα σε κύριο άρθρο της.

«Οι αμερικανοί πολεμοκάπληλοι και η νοτιοκορεάτικη μαριονέτα τους καλά θα έκαναν να θυμούνται πως η στρατιωτική άσκησή τους που έχει στόχο τη Βόρεια Κορέα θα είναι τόσο βλακώδης όσο μια πράξη που επισπεύδει την αυτοκαταστροφή τους».

Χθες Σάββατο το βορειοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι μ’ αυτή την αεροπορική άσκηση «θέλει πάση θυσία τον πυρηνικό πόλεμο».
Ο Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, δήλωσε από την πλευρά του πως το ενδεχόμενο ενός πολέμου με τη Βόρεια Κορέα ενισχύεται.

«Πιστεύω πως αυτό αυξάνεται καθημερινά, πράγμα που σημαίνει (…) ότι κάνουμε αγώνα δρόμου για να διευθετήσουμε το πρόβλημα», δήλωσε σε ένα φόρουμ. «Υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσεις αυτό το πρόβλημα πέρα από μια ένοπλη σύγκρουση, όμως είναι ένας αγώνας δρόμου επειδή πλησιάζει όλο και περισσότερο (τον στόχο του), δεν απομένει πολύς καιρός».

Η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει πως πραγματοποίησε τη δοκιμή ενός νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, του Hwasong-15, που είναι ικανός να πλήξει το σύνολο των ηπειρωτικών Ηνωμένων Πολιτειών. Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν δήλωσε πως η χώρα του έχει πλέον επιτύχει τον στόχο της να γίνει πλήρης πυρηνική δύναμη.

Η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει ακόμη αποδείξει πως ελέγχει τη τεχνολογία που εξασφαλίζει ότι οι πυρηνικές κεφαλές δεν καταστρέφονται όταν επιστρέψουν στη ατμόσφαιρα από το διάστημα.