Το πρόσφατο αεροπορικό επεισόδιο μεταξύ Tαϊβάν και Κίνας δείχνει πως η υπόθεση της παραβίασης εθνικού εναέριου χώρου είναι διεθνές φαινόμενο με απρόσμενα αποτελέσματα.

Η εντυπωσιοθηρική και ανακριβής δημοσιογραφία αγωνίζεται και πάλι για λόγους προπαγάνδας καθώς το CNN παρουσιάζει τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας ως κάτι εντελώς καινούργιο και ως μία νέα μορφή επιθετικότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ουδεμία σχέση με τις διεκδικητικές τουρκικές παραβιάσεις που συμβαίνουν στο Αιγαίο.

Οι ΗΠΑ κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του κινεζικού αεροσκάφους Su-27, το οποίο υποστηρίζουν ότι ήταν υπεύθυνο για την πραγματοποίηση των επικίνδυνων ελιγμών κοντά στην ΤαϊβάνΑλλά τα αποκαλούμενα Μέσα του Συρμού με αυτό τον τρόπο δείχνουν πως η Ουάσινγκτον ανησυχεί ιδιαίτερα με τη Ρωσο-κινεζική συμμαχία, ακόμη και αν οι επιλογές της να την σταματήσουν είναι περιορισμένες.

Από την περίοδο Μαρτίου έως τον Νοέμβριο του 2014, η Ρωσία και το ΝΑΤΟ συμμετείχαν σε «39 αεροπορικές αντιπαραθέσεις» που περιλάμβαναν παραβίαση του εναέριου χώρου και αυτό ακόμη δεν έχει προκαλέσει ολική πυρηνική εκμηδένιση του πλανήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα Ανεξάρτητα ως τα γνωστά διεθνή Μέσα φαίνεται ότι το καθένα αγαπά να δει την Αποκάλυψη σε κάθε παραβίαση του εναέριου χώρου. Όπως υποστηρίζει σε δημοσίευμά του ο Τιμ Κίρμπυ (*) στο strategic-culture.org. Αλλά η πραγματική ιστορία δείχνει ότι αυτό είναι θέμα κακής εθιμοτυπίας και ήπιας αντιπαράθεσης που προσομοιάζει πολύ περισσότερο από πραγματική πράξη πολέμου.

Σε αντίθεση με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι σημαντικότεροι στρατιωτικοί του κόσμου καταλαβαίνουν ευτυχώς τι πραγματικά συμβαίνει.

Ίσως ακόμη σε μερικές εβδομάδες ή μήνες θα υπάρξει κάποιο άλλο άρθρο σχετικά με παραβίαση του εναέριου χώρου που θα υποδηλώνει ότι ήταν ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός και ότι ένας αιματηρός πόλεμος θα μπορούσε να επακολουθήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάθε φορά που το ΝΑΤΟ εκτελεί κάποιο είδος πολεμικών γυμνασίων ή και κοινών ασκήσεων εκπαίδευσης, τα ρωσικά ΜΜΕ το προβάλλουν.

Αν είναι στη Βαλτική ή οπουδήποτε κοντά στα έθνη του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, σημαίνει ότι σύντομα θα έρθει ο πόλεμος από το ρωσικό έδαφος. Εάν γίνει σε περιοχή της Μεσογείου, τότε αυτό σημαίνει ότι το Ιράν ετοιμάζεται τελικά να προκαλέσει σφαγή.
Οπουδήποτε λοιπόν κι αν πραγματοποιούν γυμνάσια οι ρωσικές δυνάμεις πάντα τα δυτικά Μέσα θα υπονοούν πως κάτι επικίνδυνο θα συμβεί αφού το θέλει κάποιος παρανοϊκός αναλυτής.

Ασχέτως αν περίπου το μισό των κρατών του ΝΑΤΟ βρίσκεται σχετικά κοντά στη Ρωσία ούτως ή άλλως. Επιπλέον, δεν μπορούμε να ξεχνάμε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ πραγματοποιούν επίσης εξίσου συχνά μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια.

Τα ρωσικά ΜΜΕ, εκλαμβάνουν αυτά τα πολεμικά παιχνίδια του ΝΑΤΟ ως προκλητική αντιπαράθεση.
Φυσικά, τα δυτικά «mainstream media» γράφουν πάντα σοκαρισμένα ότι η Ρωσία και η Κίνα τολμούν να κάνουν κάτι που για το ΝΑΤΟ είναι τελείως φυσιολογικό, όπως να διεξάγουν στρατιωτική εκπαίδευση σε κάποια άλλη χώρα.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η παραβίαση του εναέριου χώρου της Ταϊβάν, δεν ήταν τολμηρή ή προκλητική.Oι εναέριες ζώνες στο Τρίγωνο της Αμφισβήτησης

Η Ρωσία και η Κίνα έχουν αυξήσει την εμπιστοσύνη τους και έχουν οικοδομήσει κοινά έργα και εμπόριο εδώ και πολλά χρόνια. Έχουν ασχοληθεί με το έργο του Δρόμου του Μεταξιού, και οι δύο έχουν κάνει βήματα προς την «αποδέσμευση» και έχουν εργαστεί πολύ έντονα στο BRICS.

Αλλά το πιο σημαντικό και σε αντίθεση με τις δυτικές προκλήσεις, είναι ο τύπος της στρατιωτικής συμμαχίας τους, ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).

Σήμερα, ο μεγάλος αμφισβητίας του ΝΑΤΟ αποτελεί η SCO. Αρκεί μία ματιά στον χάρτη αυτής της «Ευρασιατικής πολιτικής, οικονομικής και ασφάλειας συμμαχίας, η δημιουργία της οποίας ανακοινώθηκε στις 15 Ιουνίου 2001», δείχνει ότι το «χρυσό δισεκατομμύριο» της Δύσης έχει να αντιμετωπίσει τον νέο αμφισβητία που σε αντίθεση με «Το Σύμφωνο Βαρσοβίας» έχει πραγματικά τεράστια οικονομική δύναμη και πολλά δισεκατομμύρια πολίτες.

Εν συντομία…

Οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου είναι περισσότερο θέμα εθιμοτυπίας από πράξη πολέμου και συμβαίνουν αρκετά συχνά και δεν προκαλούν μακροπρόθεσμα ζητήματα.
Τα ισχυρά έθνη πρέπει κάπου να διεξάγουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και αυτό δεν είναι πράξη πολέμου.
Δεν υπάρχει «νέα» Ρωσο-κινεζική συμμαχία, αλλά οικοδόμηση σχέσης που εδώ και πολλά χρόνια συνεχίζουν να την αναπτύσσουν.

Πληροφορίες από strategic-culture.org

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

(*)Τιμ Κίρμπυ – Σκηνοθέτης τηλεοπτικών προγραμμάτων

Ταινίες: La Traviata: Love, Death & Divas, The Minoans, A Royal Scandal, Alfred Hitchcock

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης