Μπριζίτ Μακρόν, Μισέλ Ομπάμα ή Τζασίντα Αρντερν… αυτές οι γυναίκες σε θέσεις εξουσίας έχουν κάτι κοινό: υπήρξαν θύματα στις χώρες τους εκστρατείας παραπληροφόρησης για την ταυτότητα, το φύλο ή τη σεξουαλικότητά τους, με στόχο τη γελοιοποίηση και την ταπείνωσή τους.

Οι ενέργειες αυτές έχουν θορυβήσει τον ΟΗΕ, που κατήγγειλε σε έκθεσή του τον περασμένο Απρίλιο «αυξανόμενες online εκστρατείες σεξιστικής παραπληροφόρησης» με κύριο στόχο «γυναίκες δημοσιογράφους, πολιτικούς και ακτιβίστριες για την ισότητα των φύλων».

Εδώ και μήνες αναρτήσεις κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποστηρίζουν ότι η Μπριζίτ Μακρόν είναι διεμφυλική γυναίκα, η οποία κατά τη γέννησή της ονομαζόταν Ζαν-Μισέλ… και οι αναρτήσεις αυξήθηκαν στα τέλη του Δεκεμβρίου, λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν και η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα έχουν υπάρξει επίσης στόχος φημών, το 2017 και το 2018, που τις ήθελαν να έχουν γεννηθεί άνδρες.

Οι φήμες αυτές εξαπλώνονται στο Ίντερνετ και δεν έχει καμία σημασία που κανείς δεν πιστεύει ότι η Μπριζίτ Μακρόν, για παράδειγμα, γεννήθηκε άνδρας. Απλώς, ανοίγουν την πόρτα στα υβριστικά σχόλια, στις συκοφαντίες, στη λάσπη και στην κυβερνοπαρενόχληση.

Όπως οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις που υφίστανται οι ισχυρές αυτές γυναίκες, η παραπληροφόρηση με άξονα την ταυτότητα φύλου πλήττει στην πραγματικότητα ευρύτερες ομάδες που αποτελούνται από γυναίκες και μέλη σεξουαλικών μειονοτήτων που συμμετέχουν στη δημόσια ζωή σε διάφορες βαθμίδες ευθύνης.

Οι εκστρατείες αυτές εναντίον τους έχουν στόχο τη φίμωσή και την εκδίωξή τους από την πολιτική σφαίρα, σύμφωνα με τη Λουτσίνα ντε Μέκο, φεμινίστρια και εκ των ιδρυτών του #ShePersisted, πρωτοβουλίας που μάχεται κατά των εκστρατειών παραπληροφόρησης.

Οι φήμες αυτές έχουν «επιπτώσεις στην πραγματική ζωή», τονίζει η Μαριλί Μπρέιγ, μέλος της γαλλικής φεμινιστικής οργάνωσης Nous Toutes (Όλες Εμείς), που μάχεται κατά των σεξιστικών, σεξουαλικών και οικονομικών επιθέσεων.

Συνεπεία αυτών «το πρόσωπο που εκτίθεται δημόσια μπορεί να οδηγηθεί μέχρι και στην καταστροφή της καριέρας του», φαινόμενο το οποίο συχνά συνοδεύεται από παρενόχληση τόσο online όσο και offline.

Στερεότυπα

Το 2013, φήμη, σύμφωνα με την οποία είχε χορέψει με τα εσώρουχά της στην τηλεόραση, κόστισε στη Λάουρα Μπολντρίνι, πρώην πρόεδρο της ιταλικής Βουλής, χιλιάδες σεξιστικές ύβρεις, απειλές βιασμού και πορνογραφικά μοντάζ.

Η Ιντιντάρ Αχμεντ Γιασίμ, υποψήφια στις ιρακινές βουλευτικές εκλογές το 2018, αναγκάστηκε να αποσυρθεί, υπό το βάρος ισχυρισμών χρηστών του Διαδικτύου ότι την είχαν αναγνωρίσει σε πορνοταινία.

Εμποδίζοντας ή αποθαρρύνοντας τις γυναίκες αυτές να συμμετάσχουν στον δημόσιο βίο, η παραπληροφόρηση με άξονα την ταυτότητα φύλου συντελεί στην προσβολή των δημοκρατικών θεσμών, σύμφωνα με τη Λουτσίνα ντε Μέκο του #ShePersisted.

Στην περίπτωση της διασποράς φημών κατά της Μπριζίτ Μακρόν, η μεταβολή ταυτότητας φύλου χρησιμοποιείται ως «όχημα» για την καταστροφή της υπόληψης κάποιου που έχει θέση εξουσίας στην κοινωνική ιεραρχία, εν προκειμένω του Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τη Maud-Yeuse Thomas, ανθρωπολόγο και εκ των ιδρυτών του Observatoire des transidentités, ιστοσελίδας ενημέρωσης για τη μεταβολή της ταυτότητας φύλου.

Η κυκλοφορία τέτοιων φημών για άτομα τρανς ή ομοφυλόφιλα ενισχύει τον στιγματισμό των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+.

Κατηγορώντας την Μπριζίτ Μακρόν για «κρυμμένο ανδρισμό», όσοι διαδίδουν τη φήμη αυτή χρησιμοποιούν τη μετάβαση της ταυτότητας φύλου, την οποία θεωρούν ταπείνωση, αναλύει η Marie-Joseph Bertini, καθηγήτρια Επιστημών Πληροφορικής και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Νίκαιας Sophia Antipolis. Αλλά εκμεταλλεύονται επίσης τις φήμες για να επανενεργοποιήσουν την άλλη φήμη, σύμφωνα με την οποία η σχέση της με τον Εμανουέλ Μακρόν «κρύβει αναγκαστικά» μια ομοφυλοφιλική σχέση, φήμη που είχε κυκλοφορήσει για να χρησιμοποιηθεί κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2017.

Πέραν των ισχυρών προσώπων που στοχεύουν, οι εκστρατείες αυτές παραπληροφόρησης συντελούν πιθανότητα «στην αύξηση, τα τελευταία χρόνια, των εγκλημάτων μίσους κατά των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ευρώπη», προειδοποιούσε τον Ιούλιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ