Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ψήφισμα με το οποίο καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία να εγγυηθούν την κυριαρχία της Ουκρανίας μετά την κατάληψη δύο αεροδρομίων της Κριμαίας κατά τη διάρκεια της νύκτας από ενόπλους.

Το κείμενο ψηφίσματος ζητεί από τις εγγυήτριες χώρες «να επιβεβαιώσουν τις δεσμεύσεις τους»απέναντι στην Ουκρανία και να αρχίσουν «αμέσως» διαβουλεύσεις για μέτρα που θα συμβάλουν στην «άμβλυνση της έντασης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ το κοινοβούλιο κάλεσε επιπλέον τη Μόσχα να σταματήσει τις όποιες κινήσεις μπορούν να υπονομεύσουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας ύστερα από τις καταλήψεις στη διάρκεια της νύχτας δύο αεροδρομίων της Κριμαίας.

Το κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο καλεί τη Ρωσία «να απέχει από κινήσεις υπονόμευσης της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας…(και) να μη στηρίξει τις αποσχιστικές ενέργειες στην Ουκρανία σε οποιαδήποτε μορφή».

Το κοινοβούλιο ζήτησε επίσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την επείγουσα σύγκλησή του με θέμα την κρίση στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι απευθύνει έκκληση προς το ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών να συγκληθεί για να εξετάσει την κατάσταση στην Ουκρανία υπό το φως της συμφωνίας του 1993 με την οποία δεσμεύονται οι μεγάλες δυνάμεις να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ανεξάντρ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε από το βήμα του κοινοβουλίου τη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας για τις 11.00 τοπική ώρα με θέμα την κατάσταση στην Κριμαία.

Σύμφωνα με τον Τουρτσίνοφ, οι ένοπλοι που έχουν καταλάβει και κρατούν από χθες τα κτίρια της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου στη Συμφερούπολη είναι «τρομοκράτες που επιχειρούν υπό ρωσική σημαία».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ρωσία εγγυήθηκαν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας το 1994 με αντάλλαγμα τη δέσμευση του Κιέβου να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης