Σε μια προσπάθεια να αντέξει ενάντια στη ρωσική εισβολή, η Ουκρανία έχει επιστρατεύσει τη βοήθεια της Τσεχίας ώστε να «εξοπλίζεται» με φουσκωτά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και εκτοξευτήρες πυραύλων προκειμένου να ξεγελάει τις δυνάμεις του εχθρού για να σπαταλάει τα δικά του πυρομαχικά εναντίον τους.

Η εταιρεία Inflatech παράγει πάνω από 30 διαφορετικά είδη εξαπάτησης του εχθρού, από τανκς μέχρι αεροσκάφη και οβιδοβόλα, ακόμη και παραλλαγές των αμερικανικής κατασκευής εκτοξευτήρων πολλαπλών ρουκετών HIMARS, που βοήθησαν την Ουκρανία στις πολεμικές της επιχειρήσεις, αφότου η Ρωσία εξαπέλυσε την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της τσεχικής εταιρείας, Βόιτκε Φρέσερ, δεν αποκαλύπτει κατά πόσον τα προϊόντα της χρησιμοποιούνται από τις ουκρανικές δυνάμεις στις μάχες με τους Ρώσους εισβολείς, αλλά όπως αποκάλυψε στο AP, οι παραγγελίες έχουν αυξηθεί κατά 30% σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο και ο ίδιος περιμένει «γερές δουλειές» τουλάχιστον για τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια.

Αν και δεν σχολίασε άμεσα την υποστήριξη προς την Ουκρανία, ο Φρέσερ σημείωσε: «Μπορώ να φανταστώ ότι αν θέλουμε να υποστηρίξουμε μια φιλική χώρα, που έχει προβλήματα, θα της στείλουμε φουσκωτά δολώματα. Μπορεί να διαθέτει ήδη κι αν όχι, σίγουρα θα τα αποκτήσει».

Η εταιρεία του έχει την έδρα της στην πόλη Ντετσίν της βόρειας Τσεχίας και παράγει έως και 50 φουσκωτά «δολώματα» μηνιαίως, που διατίθεται σε διάφορες χώρες με την έγκριση, πάντα, της κυβέρνησης. Η Inflatech χρησιμοποιεί ελαφρά υλικά, όπως το τεχνητό μετάξι, με αποτέλεσμα το συνολικό βάρος ενός φουσκωτού άρματος μάχης να μην ξεπερνά τα 100 κιλά. Χρειάζονται τέσσερις στρατιώτες για να φουσκώσουν ένα τέτοιο δόλωμα και περίπου δέκα λεπτά για το ξεπακετάρισμα και το στήσιμό του.

Τα «δολώματα» αυτά μπορεί να συνεισφέρουν στη νίκη με την εξαπάτηση των εχθρικών δυνάμεων. Στόχος είναι η παραπλάνηση θερμικών καμερών και ραντάρ, ώστε να πιστέψουν οι εχθροί ότι εντόπισαν έναν σημαντικό στόχο και να χρησιμοποιήσουν πανάκριβους πυραύλους για να τον καταστρέψουν. Γι’ αυτό και τα δολώματα, που κατασκευάζει η εταιρεία του, διαθέτουν ειδικές συσκευές ώστε να εμφανίζονται «ζεστά» συγκεκριμένα τμήματά τους. «Αν αναγκάσω τον εχθρό να καταστρέψει ένα δόλωμα χρησιμοποιώντας κάτι που είναι τέσσερις -στην πραγματικότητα έως και 20 φορές- ακριβότερο, τότε από οικονομικής άποψης εγώ είμαι ο νικητής», λέει ο Τσέχος CEO.

Το κόστος των «δολωμάτων» που αναπτύχθηκαν αρχικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς κυμαίνεται από 10.000 έως και 100.000 ευρώ το κομμάτι.