Οι ΗΠΑ πιστεύουν πλέον ότι η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), αλλά ακόμη αξιολογούν τα δεδομένα, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς χθες Τρίτη, ενώ ειδικοί προειδοποίησαν ότι η αμερικανική Πολιτεία της Αλάσκας θα βρεθεί εντός της εμβέλειας των πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ εάν τέτοιου είδους πύραυλοι ενταχθούν στο οπλοστάσιό της.
Αν επιβεβαιωθεί ότι χθες έγινε δοκιμή ενός ICBM, θα πρόκειται για ένα μείζον ορόσημο για το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας που θα κλιμακώσει την ανησυχία στην Ουάσινγκτον, καθώς η Πιονγκγιάνγκ έχει καταστήσει σαφές πως θέλει να αποκτήσει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και να πλήξουν την επικράτεια των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε διαμηνύσει τον Ιανουάριο ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ στη Βόρεια Κορέα να επιτύχει αυτόν τον στόχο.
Η Ουάσινγκτον ζήτησε να συγκληθεί μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κεκλεισμένων των θυρών για να συζητηθεί η εκτόξευση. Η συνεδρίαση αυτή αναμένεται να γίνει σήμερα Τετάρτη, προεξόφλησε εκπρόσωπος της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη χθες.
Η εκτόξευση, την ημέρα της εθνικής εορτής των ΗΠΑ, έγινε λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20), κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να εξεταστούν τρόποι για να χαλιναγωγηθούν τα εξοπλιστικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας, τα οποία η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει αψηφώντας τις κυρώσεις που της έχει επιβάλει το ΣΑ.
Κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας μετέδωσαν ότι την εκτόξευση διέταξε και επέβλεψε ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν και ότι ο πύραυλος Hwasong-14 διένυσε μια απόσταση 933 χιλιομέτρων κι έφθασε σε υψόμετρο 2.802 χιλιομέτρων κατά τη διάρκεια της πτήσης του, η οποία διήρκεσε 39 λεπτά.
Αναλυτές σημειώνουν ότι οι λεπτομέρειες της πτήσης αυτής υποδεικνύουν πως ο νέος πύραυλος έχει δραστικό βεληνεκές που υπερβαίνει τα 8.000 χιλιόμετρα, κάτι που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των ηπειρωτικών ΗΠΑ βρίσκεται εντός της εμβέλειάς του και ότι οι βορειοκορεάτες επιστήμονες σημείωσαν μεγάλη πρόοδο.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν δήλωσε ότι ο πύραυλος πιστεύεται ότι ήταν μέσου βεληνεκούς, αλλά ο νοτιοκορεάτικος στρατός ανέφερε ότι μελετά εάν επρόκειτο για έναν ICBM.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησαν αμέσως όταν τους ζητήθηκε κάποιο σχόλιο. Λίγη ώρα μετά την εκτόξευση (το βράδυ της Δευτέρας στις ΗΠΑ), ο αμερικανικός στρατός ανέφερε ότι ο πύραυλος ήταν μέσου βεληνεκούς κι η πτήση του είχε διάρκεια 37 λεπτών. Η εκτίμησή του επίσημα δεν έχει αλλάξει.
Οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστούν ανέφεραν ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη οριστικό συμπέρασμα, αλλά τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι επρόκειτο για έναν διηπειρωτικό πύραυλο δύο σταδίων και όχι για έναν πύραυλο μέσου βεληνεκούς.
Ο Αμερικανός ειδικός Τζον Σίλινγκ, ο οποίος συνεισφέρει στο πρόγραμμα 38 North που παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα, επισήμανε ότι η εκτόξευση έγινε νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν και ήταν «πολύ πιο επιτυχημένη από ό,τι αναμενόταν».
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα χρειαστεί πιθανόν μια περίοδος ενός έτους ή δύο ετών πριν ο βορειοκορεάτικος στρατός αποκτήσει ICBM που θα είναι επιχειρησιακοί. Ο Σίλινγκ πρόσθεσε ότι ο πύραυλος που δοκιμάστηκε χθες δεν απέδωσε τόσο καλά όσο θα απέδιδε ένα επιχειρησιακός πύραυλος.
Μολαταύτα, σημείωσε ο ίδιος, το επίπεδο των επιδόσεων του πυραύλου αυτού ξεπερνά αυτό που θα χρειαζόταν «για να φθάσει στο Άνκορετζ ή το Περλ Χάρμπορ, αλλά όχι για να πλήξει με αξιοπιστία στόχους στη δυτική ακτή των ΗΠΑ».
Η Βόρεια Κορέα υποστήριξε ότι πλέον οι πύραυλοι που διαθέτει μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο.
Πηγές: AΜΠΕ, Reuters