Έτοιμη να σταματήσει ακόμη και τώρα τη «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία είναι η Ρωσία, αν η χώρα του Βολοντιμίρ Ζελένσκι τηρήσει τους όρους που έχει θέσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Εν τω μεταξύ ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας  ξεκίνησε στη Λευκορωσία λίγο μετά τις 16.00, και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20.00.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο υπήρξε μικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

«Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε. Υπάρχουν μικρές θετικές υποχωρήσεις στη βελτίωση της επιμελητείας των ανθρωπιστικών διαδρόμων… Συνεχίστηκαν οι εντατικές διαβουλεύσεις για το βασικό πολιτικό μπλοκ των κανονισμών, μαζί με την κατάπαυση του πυρός και τις εγγυήσεις ασφαλείας», τόνισε ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντόλιακ που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Aναμένεται και τέταρτος γύρος συνομιλιών 

Πάντως, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, δήλωσε ότι δεν οι προσδοκίες από τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία δεν έγιναν πραγματικότητα.

«Οι προσδοκίες μας από τις διαπραγματεύσεις δεν πραγματοποιήθηκαν, αλλά ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά θα μπορέσουμε να κάνουμε πιο σημαντικά βήματα προς τα εμπρός. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν», είπε ο Μεντίνσκι.

 

«Ο επόμενος, τέταρτος γύρος, θα διεξαχθεί πολύ-πολύ σύντομα», είπε ο Λεονίντ Σλούτσκι μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση. «Δεν θα ανακοινώσω την ακριβή ημερομηνία ακόμη. Θα καθοριστεί πιθανότατα αύριο», πρόσθεσε.

Το Κίεβο θέλει απευθείας συνομιλίες των προέδρων Ζελένσκι και Πούτιν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι το Κίεβο θέλει τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου Βλαντίμιρ Πούτιν επειδή ξέρει ότι ο Πούτιν είναι εκείνος που «κινεί τα νήματα» στη Μόσχα.

«Θέλαμε εδώ και καιρό μια απευθείας συνομιλία μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν επειδή όλοι καταλαβαίνουμε ποιος παίρνει τις τελικές αποφάσεις, ιδίως τώρα» ανέφερε στη δημόσια τηλεόραση.

«Ο πρόεδρός μας δεν φοβάται τίποτα, συμπεριλαμβανομένης και της συνάντησης με τον Πούτιν», πρόσθεσε. «Εάν ο Πούτιν δεν φοβάται επίσης, ας έρθει στη συνάντηση, ας καθίσουν κάτω και να συζητήσουν», πρόσθεσε ο Κουλέμπα.

Κατάπαυση του πυρός από το πρωί της Τρίτης σε ουκρανικές πόλεις για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων

Η Ρωσία ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας κατάπαυση του πυρός σε πολλές ουκρανικές πόλεις, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 9 το πρωί αύριο Τρίτη (ώρα Ελλάδας) ώστε να καταστεί εφικτή η απομάκρυνση των αμάχων μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός από τις 10.00 (ώρα Μόσχας) της 8ης Μαρτίου» ώστε να φύγουν οι άμαχοι από το Κίεβο αλλά και από τις πόλεις Σούμι, Χαρκίβ, Τσερνίχιφ και Μαριούπολη, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Την ανακοίνωση αυτή επικαλούνται πολλά ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Οι όροι της Μόσχας για να σταματήσει ο πόλεμος

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε νωρίτερα στο Reuters, ότι η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να «αποστρατικοποιηθεί» και να «αποναζιστηκοποιηθεί, να εγγυηθεί ότι το σύνταγμά της θα συμπεριλάβει την ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών περιοχών Ντονέτσκ και Λουχιάνσκ.

Ο Πεσκόφ επισήμανε πως η Μόσχα έχει γνωστοποιήσει στην Ουκρανία ότι είναι έτοιμη να σταματήσει την «στρατιωτική επιχείρηση» αμέσως, εάν το Κίεβο έκανε αποδεκτούς τους παραπάνω όρους.

Όπως σχολιάζει το Reuters, είναι η πιο σαφής δήλωση από πλευράς Ρωσίας μέχρι αυτή τη στιγμή σχετικά με τους όρους που θέλει να επιβάλει στην Ουκρανία.

Ο Πεσκόφ ανέφερε ότι η Ουκρανία γνώριζε τους όρους και πρόσθεσε ότι είχε ξεκαθαριστεί πως όλα αυτά μπορούσαν να σταματήσουν «στο λεπτό».

Σχετικά με το θέμα της ουδετερότητας, ο Πεσκόφ είπε: «Θα πρέπει να κάνουν αλλαγές στο Σύνταγμα από τις οποίες θα προκύπτει ότι η Ουκρανία θα απορρίψει κάθε στόχευση να μπει στο ΝΑΤΟ. Αυτό είναι εφικτό μόνο μέσω αλλαγών στο Σύνταγμα».

Δεν επιτρέπονταν δημοσιογράφοι στον χώρο όπου διεξάγονταν οι συνομιλίες

Σύμφωνα με πληροφορίες,η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε πρώτη  το απόγευμα της Δευτέρας στην πόλη Μπρεστ της Λευκορωσίας για τον νέο γύρο συνομιλιών και ακολούθησε η ουκρανική ομάδα.

 

Η συζήτηση διεξήχθη στη σκιά της τρίτης αποτυχήμενης προσπάθειας να απομακρυνθούν άμαχοι μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων, την οποία μάλιστα το Κίεβο απέρριψε, αφού η Μόσχα ήθελε οι διάδρομοι να οδηγούν σε Ρωσία και Λευκορωσία.

 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria, οι δημοσιογράφοι δεν βρίσκονταν στον χώρο όπου διξάγονταν οι συνομιλίες, και η περιοχή φυλασσόταν από τον λευκορωσικό στρατό.

Το Κίεβο απαιτεί τον τερματισμό επιθέσεων σε αμάχους

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, κατά την έναρξη ενός τρίτου γύρου συνομιλιών με Ρώσους αξιωματούχους για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Μιχαΐλο ΠοντόλιακΠαράλληλα, όπως δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας και μετέδωσε το Reuters,οι βομβαρδισμοί από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εμποδίζουν την εκκένωση αμάχων από το Κίεβο, τη Μαριούπολη, το Σούμι, το Χάρκοβο, τη Βολνοβάχα και το Μικολάγιεφ,

«Αυτό εμποδίζει την ασφαλή διέλευση των Ουκρανών και ξένων αμάχων, καθώς και την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο κάλεσε τους ξένους ηγέτες να αναγκάσουν τη Ρωσία να τηρήσει την κατάπαυση του πυρός για να αποτρέψει, όπως είπε, μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Η Ρωσία θα συζητήσει για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Η Ρωσία θα «προσπαθήσει ξανά» να συζητήσει τις διαδρομές εκκένωσης με την Ουκρανία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τη Δευτέρα, είχε πει νωρίτερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας για τις συζητήσεις.

Βλαντιμίρ ΜεντίνσκιΌπως γράφει το CNN, μιλώντας καθοδόν στον τρίτο γύρο συνομιλιών στη Λευκορωσία, ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι είπε ότι οι δύο πλευρές θα συζητήσουν «τα ίδια θέματα, πολιτικούς διακανονισμούς, διεθνή ανθρωπιστικά ζητήματα και στρατιωτική διευθέτηση» με τις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας. 

«Θα προσπαθήσουμε ξανά» να συζητήσουμε για τις διαδρομές εκκένωσης με την ουκρανική πλευρά, είπε ο Μεντίνσκι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης