Σοκ επικρατεί ακόμη σε όλο τον κόσμο από το μακελειό που έγινε στη Νέα Ζηλανδία από τον Μπρέντον Ταράντ οποίος στέρησε τη ζωή σε τουλάχιστον 49 ανθρώπους.
Ο πρώην γυμναστής παρουσιάζεται ως ένας «απλός, λευκός άνδρας» της εργατικής τάξης τον οποίο κέρδισε η νεοφασιστική ιδεολογία έπειτα από ταξίδια που έκανε στην Ευρώπη. Πλέον οι Αρχές ερευνούν τα ταξίδια του μακελάρη προκειμένου να αποκρυπτογραφήσουν το παρελθόν του και τους λόγους που του όπλισαν το χέρι.
Σύμφωνα με πληροφορίες της New Zealand Herald, όταν στη Βουλγαρία παρακολούθησαν τις δραματικές σκηνές από το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία, παρατήρησαν κυριλλική γραφή και ευρωπαϊκές επιγραφές στους γεμιστήρες αυτόματου όπλου που βρέθηκαν στα τεμένη. Μεταξύ άλλων επρόκειτο για ονόματα γνωστών μαχών και ιστορικών φιγούρων που έδωσαν μάχη κατά των Οθωμανών.
Ο γενικός εισαγγελέας της Ν. Ζηλανδίας, Σοτίρ Τσατσάροβ, δήλωσε ότι ο Τάραντ ήταν στη Βουλγαρία το διάστημα 9-15 Νοεμβρίου πέρυσι, φτάνοντας εκεί με πτήση από το Ντουμπάι. Στις 10 Νοεμβρίου νοίκιασε αυτοκίνητο και ταξίδεψε από τη Σόφια στις πόλεις Πλέβεν, Γκάμπροβο, Μπάτσκοβο, Καζανλούκ, Μπλαγκόεβγκραντ και Πέρνικ, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τη Sofia Globe.
Από τη Βουλγαρία, ταξίδεψε αεροπορικώς στο Βουκουρέστι, όπου νοίκιασε αυτοκίνητο και πήγε στην Ουγγαρία. Επίσης, ο μακελάρης έκανε αναφορές στο διαδίκτυο για ταξίδι στο Πακιστάν.
Ο Σοτίρ Τσατσάροβ δήλωσε ότι συνεχίζονται οι έρευνες για τις επαφές που είχε ο Τάραντ στη Βουλγαρία. Ο μακελάρης είχε ταξιδέψει στα Βαλκάνια και τον Δεκέμβριο του 2016, όταν τον είχαν δει στη Σερβία, όπου έφτασε με λεωφορείο από το Μαυροβούνιο. Επίσης, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο Τάραντ είχε επισκεφθεί τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη και την Κροατία.
Οι αρχές της Ν. Ζηλανδίας συνεργάζονται στενά και με τις αμερικανικές, δήλωσε ο Τσατσάροβ. Στο μικροσκόπιο είναι λίστες επιβατών, χρήση πιστωτικών καρτών, κάρτες SIM, μέρη διαμονής και αρχεία με ενοικιάσεις αυτοκινήτων. «Πρέπει να δούμε αν ο σκοπός των ταξιδιών του ήταν να επισκεφθεί ιστορικά μέρη, ή κάτι άλλο», ανέφερε ο εισαγγελέας. Σημείωσε πάντως ότι έως τώρα δεν υπάρχουν αποδείξεις για τρομοκρατική δράση ή διασυνδέσεις του μακελάρη στη Βουλγαρία.
Στο μεταξύ, ο μακελάρης- που στο ανατριχιαστικό μανιφέστο του εξαπέλυε ευθείες απειλές κατά των Τούρκων- είχε επισκεφθεί αρκετές φορές την Τουρκία, σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο TRT. Συγκεκριμένα, βρέθηκε εκεί από τις 17 έως τις 20 Μαρτίου του 2016 και το διάστημα 13-25 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς, σύμφωνα με αξιωματούχο.
Προκλητικός στο δικαστήριο
Ο μακελάρης εμφανίστηκε για λίγη ώρα ενώπιον του περιφερειακού δικαστηρίου του Κράιστσερτς, όπου σημειώθηκε το μακελειό, φορώντας χειροπέδες, ενώ αναμένεται να επιστρέψει στο δικαστήριο στις 5 Απριλίου. Φορούσε τη λευκή στολή των κρατούμενων και ήταν ξυπόλητος. Όταν οι δημοσιογράφοι τον φωτογράφησαν, τη στιγμή που καθόταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, τους χαμογέλασε, σύμφωνα με την εφημερίδα New Zealand Herald. Ακόμη, έκανε με το χέρι του το σήμα «OK», μια χειρονομία που συχνά χρησιμοποιείται για να εκφραστεί η στήριξη στην ακροδεξιά ιδεολογία της λευκής υπεροχής.
«Φαινόταν ήρεμος και παρατηρούσε επί πολλή ώρα τους δημοσιογράφους και τους δικηγόρους», μετέδωσε δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού Radio New Zealand. Ο 28χρονος δεν ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, αλλά ούτε και να μη δημοσιοποιηθεί το όνομά του από το δικαστήριο. Θα παραμείνει υπό κράτηση ως τις 5 Απριλίου οπότε η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Ανώτερο Δικαστήριο του Κράισττσερτς.
Υπό κράτηση παραμένουν άλλα δύο άτομα και η αστυνομία προσπαθεί να εξακριβώσει την εμπλοκή τους στην τρομοκρατική επίθεση. Κανένας από τους συλληφθέντες δεν είχε ποινικό μητρώο, ούτε βρισκόταν σε καταλόγους στη Νέα Ζηλανδία ή την Αυστραλία με πρόσωπα που παρακολουθούσαν οι αρχές.