Τα νησιά του συμπλέγματος Τζέρσεϋ βρίσκονται κάπου 20 μίλια από το λιμάνι του Σαν Μαλό της γαλλικής Βρετάνης και περίπου 140 χιλιόμετρα από τις βρετανικές ακτές.

Η Ιστορία και η μοίρα τα έφτιαξαν με τέτοιο τρόπο ώστε τα νησάκια αυτά να ανήκουν στην κατηγορία των εξωχώριων κτήσεων της Αυτής Μεγαλειότητας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η τοπική κυβέρνηση είναι αυτόνομη αλλά αναφέρεται στο Λονδίνο. Ο κόλπος του Σαν Μαλό ανέκαθεν ήταν το άνοιγμα της Γαλλίας προς την Μάγχη και τα βρετανικά νησιά. Παλιό πειρατικό λιμάνι, η πρώτη πόλη – Δημοκρατία της Γαλλίας (η δεύτερη ήταν το Στρασβούργο), το Σαν Μαλό το πρωί στους δρόμους μιλά γαλλικά και το βράδυ στις ταβέρνες του λιμανιού ακούς τους ψαράδες να αλληλοπειράζονται στα βρετoνικά, αυτήν την πανάρχαια γλώσσα των Κελτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απέναντι, στην Ουαλία και την Ιρλανδία, κάποιοι άλλοι απόγονοι των Κελτών μιλούν τα δικά τους Gael, την παλιά την γλώσσα που οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν πριν φθάσουν οι Σάξονες, οι Βίκινγκ και οι Νορμανδοί. Με λίγα λόγια οι εντάσεις και οι συγκρούσεις, οι εθνοτικές διαφορές και τα συγκρουόμενα οικονομικά συμφέροντα ήταν πάντα στο προσκήνιο σε αυτές τις θάλασσες. Κάποτε όλα αυτά ηρέμησαν. Όταν η Μεγάλη Βρετανία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία πρόσκαιρη ηρεμία. Αμέσως μετά το BREXIT όλοι θυμήθηκαν πως και τα ψάρια της Μάγχης έχουν εθνικότητα και πως η τοπική θηριώδης πεσκανδρίτσα, ο τοπικός βακαλάος αλλά και το εντυπωσιακό Turbot διαθέτουν εθνικό διαβατήριο.

Έτσι για φέτος οι αρχές του Τζέρσεϋ εξέδωσαν μερικές δεκάδες άδειες αλιείας για τους Γάλλους ψαράδες προκαλώντας την οργή τους. Περίπου 80 αλιευτικά από το Σαν Μαλό απέκλεισαν τα βρετανικά νησάκια (δεν χρειάζονται και περισσότερα). Ο Μπόρις Τζόνσον λόγω της διεξαγωγής τοπικών εκλογών αποφάσισε να το παίξει υπερπατριώτης και έστειλε δύο οπλισμένα περιπολικά, για να μην τρελαθούμε κιόλας, αλλά οι Γάλλοι το πήραν ζεστά και έστειλαν μεγαλύτερα πλοία τα οποία περιπολούν παρακολουθώντας εκ του μακρόθεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιστορία μπορεί να ακούγεται αστεία αλλά υπάρχει μακρύ παρελθόν και θα υπάρξει και μέλλον. Ο «πόλεμος του μπακαλιάρου» είναι υπαρκτή και ανοικτή σύγκρουση στον Ατλαντικό μεταξύ της μικρής και ανίσχυρης Ισλανδίας και των υπολοίπων αλιευτικών κολοσσών της Ευρώπης. Μέρος αυτής της σύγκρουσης όπου τα τοπικά συμφέροντα εξαρτώνται από τη χάραξη των αμφιλεγόμενων συχνά θαλάσσιων συνόρων είναι και η κρίση στα νησιά Τζέρσεϋ.

Η Γαλλία απειλεί να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο βρετανικό νησιωτικό σύμπλεγμα. Η αλήθεια είναι πως τα Τζέρσεϋ εξαρτώνται ενεργειακά κατά 95% από την Γαλλία. Το υπόλοιπο 5% που παράγεται από ανεμογεννήτριες και ηλιακούς συλλέκτες χρησιμοποιούνται ως εφεδρεία σε περίπτωση σοβαρής βλάβης του συστήματος μεταφοράς ενέργειας από τις γαλλικές αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον χάρτη απεικονίζεται με τον καλύτερο τρόπο η εγγύτητα των νησιών Τζέρσεϋ προς τη Γαλλία και το λιμάνι του Σαν Μαλό σε σύγκριση με την απόσταση από το βρετανικό λιμάνι του Πλίμουθ.

Γαλλικά αλιευτικά έχουν περικυκλώσει το Τζέρσεϋ, όπως φαίνεται τόσο από την εικόνα όσο και από το παρακάτω βίντεο:

 

Eπίσης, το παρακάτω βίντεο που κυκλοφορεί είναι ενδεικτικό της κατάστασης, καθώς δείχνει τη σύγκρουση μίας γαλλικής τράτας με βρετανικό σκάφος

Το σκάφος του Jonathan Ruff χτυπήθηκε στην πρύμνη από το γαλλικό πλοίο Lasgot τη στιγμή που βγήκε στη θάλασσα.

 

Το διπλωματικό παρασκήνιο 

Δύο βρετανικά πλοία του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού περιπολούν στα ανοικτά των ακτών του Τζέρσεϋ καθώς περίπου 80 γαλλικά αλιευτικά σκάφη συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι του Σεντ Χέλιερ για να διαμαρτυρηθούν για τους κανόνες που έχουν επιβληθεί μετά το Brexit σχετικά με τα αλιευτικά δικαιώματα.

Το HMS Severn και το HMS Tamar, δύο πολεμικά πλοία του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού αναπτύχθηκαν ένα μίλι μακριά από την ακτή του Τζέρσεϋ, παρατηρώντας τον γαλλικό στολίσκο να συγκεντρώνεται περίπου στις 6 π.μ. νότια της πρωτεύουσας του Channel Island πριν κατευθυνθεί στο λιμάνι λίγο πριν τις 7 π.μ.

Η Downing Street είπε ότι τα πλοία περιπολίας, τα οποία είναι οπλισμένα, στάλθηκαν για «παρακολούθηση της κατάστασης», αλλά μερικοί επέκριναν την απόφαση ως μια βαριά αντίδραση που είχε ως στόχο να ενισχύσει τα διαπιστευτήρια των Συντηρητικών την ημέρα των τοπικών εκλογών σε ολόκληρη τη Βρετανία.

Οι γαλλικές αρχές έστειλαν επίσης περιπολίες για να παρακολουθήσουν την κατάσταση. Αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας υπογράμμισε, σύμφωνα με το Reuters, πως η Γαλλία επιδιώκει να μην επιδεινωθεί η κατάσταση στο Τζέρσεϋ. 

Το σκάφος θαλάσσιων περιπολικών της Γαλλίας, χωρητικότητας 32 μέτρων, PCG Athos, είχε επανατοποθετηθεί την Πέμπτη το πρωί και βρισκόταν λίγο έξω από τα νερά του Τζέρσεϋ, περίπου 8 μίλια βόρεια του νησιού. Η ναυτική χωροφυλακή επιβεβαίωσε ότι το πλοίο ήταν εκεί για να «παρακολουθεί την κατάσταση και να εγγυάται την ασφάλεια των ανθρώπων στη θάλασσα».

«Πόλεμος» Γαλλίας-Βρετανίας για τα αλιευτικά δικαιώματα

Γάλλοι ψαράδες θυμωμένοι με τους περιορισμούς μετά το Brexit, ως προς την πρόσβασή τους σε βρετανικές αλιευτικές περιοχές, έπλευσαν την Πέμπτη με έναν στολίσκο στο νησί Τζέρσεϋ, στο Στενό της Μάγχης. 

Μια συνεχιζόμενη κόντρα για τα αλιευτικά δικαιώματα έχει κλιμακωθεί αυτή την εβδομάδα, με μια Γαλλίδα υπουργό να προτείνει τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στο Τζέρσεϋ και τη Βρετανία να αποστέλλει δύο σκάφη περιπολίας στο νησί.

Ένας εκπρόσωπος της περιφερειακής επιτροπής αλιείας της Νορμανδίας, η οποία βοήθησε να οργανωθεί η διαμαρτυρία της Πέμπτης, δήλωσε ότι ο γαλλικός στολίσκος δεν θα επιδιώξει να εμποδίσει την πρόσβαση στα λιμάνια του Τζέρσεϋ ή να σταματήσει τη λειτουργία των τοπικών αλιευτικών σκαφών.

«Ο στόχος είναι να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας για τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν» δήλωσε ο εκπρόσωπος, Hugo Lehuby, στο Reuters τηλεφωνικά.

«Αυτό δεν είναι αποκλεισμός» είπε. «Δεν είναι στόχος μας να περιπλέξουμε τα πράγματα». Είπε ότι αναμένει ότι ο στολίσκος θα επιστρέψει στα λιμάνια της χώρας του μέχρι το τέλος της Πέμπτης.

Ένας ιστότοπος που παρακολουθεί τη θαλάσσια κίνηση έδειξε περίπου 25 πλοία που είναι εγγεγραμμένα στη Γαλλία, στο λιμάνι Σεντ Χέλερ του Τζέρσεϋ, την Πέμπτη το πρωί.

Το νησί του Τζέρσεϋ βρίσκεται 14 μίλια (23 χλμ.) Από τις βόρειες ακτές της Γαλλίας και 85 μίλια (140 χλμ.) νότια των ακτών της Βρετανίας. Η κυβέρνηση του Τζέρσεϋ είπε ότι το νησί είχε εκδώσει νέες άδειες αλιείας σύμφωνα με τους όρους μετά το Brexit, οι οποίες περιλάμβαναν νέους όρους για τους κατόχους αδειών.

Αυτό εξόργισε τους Γάλλους ψαράδες και τη γαλλική κυβέρνηση, οι οποίοι δήλωσαν ότι οι νέοι όροι είχαν επιβληθεί μονομερώς και χωρίς συζήτηση και ότι επέβαλαν άδικους περιορισμούς στα γαλλικά αλιευτικά σκάφη.

Οι Γάλλοι ψαράδες αποχώρησαν από τα ύδατα του Τζέρσεϋ

Nωρίς το βράδυ της Πέμπτης, τα σχεδόν πενήντα γαλλικά αλιευτικά που βρίσκονταν στ’ ανοιχτά του Τζέρσεϋ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους όρους της αλιείας που επιβλήθηκαν στους Γάλλους ψαράδες μετά το Brexit, άρχισαν να αναχωρούν από τα ύδατα του μεγαλύτερου από τα Αγγλονορμανδικά νησιά στη Μάγχη, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι αξιωματούχοι του Τζέρσεϋ «παραμένουν στη θέση τους», δήλωσε ο Λουντοβίκ Λαζαρό, ψαράς από τη νορμανδική πόλη Γκρανβίλ (Μάγχη), στο τέλος μιας συνάντησης μεταξύ των Γάλλων ψαράδων και αξιωματούχων του Τζέρσεϋ για την εκτόνωση της κατάστασης. «Τώρα εναπόκειται στους υπουργούς να μεριμνήσουν. Δεν θα μπορέσουμε πια να κάνουμε πολλά», πρόσθεσε.

«Η επίδειξη δύναμης έγινε. Ο πολιτικός είναι αυτός που πρέπει να αναλάβει», δήλωσε ο Ντιμιτρί Ρογκόφ, πρόεδρος της περιφερειακής επιτροπής αλιέων της Νορμανδίας. «Δεν εξαρτάται από τους ψαράδες να πάνε και να αποκλείσουν το Τζέρσεϋ για να πάρουν αυτό που θέλουν», πρόσθεσε. «Τώρα, εάν δεν υπάρξει επιτυχής έκβαση, ο υπουργός πρέπει να κόψει το φως».

Προχθές, Τρίτη, η Γαλλίδα υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Ανίκ Ζιραρντέν δήλωσε ότι η Γαλλία ήταν έτοιμη να καταφύγει σε «αντίποινα» εάν οι βρετανικές αρχές συνεχίσουν να περιορίζουν την πρόσβαση των Γάλλων ψαράδων στα ύδατα του Τζέρσεϋ, υπονοώντας πιθανές επιπτώσεις στη «μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος με υποβρύχιο καλώδιο» που τροφοδοτεί το νησί από τη Γαλλία.

Σήμερα η Ανίκ Ζιραρντέν άσκησε περισσότερη πίεση: «Εύχομαι οι βρετανικές αρχές να επανεξετάσουν την απόφασή τους» να συμπεριλάβουν νέους περιορισμούς πρόσβασης στις άδειες αλιείας που χορηγούνται στους Γάλλους ψαράδες.

Σύμφωνα με το Παρίσι, το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή έναν κατάλογο 41 γαλλικών αλιευτικών, από 344 αιτήσεις, που έχουν άδεια αλιείας στα ύδατα του Τζέρσεϋ, αλλά ο κατάλογος αυτός συνοδεύεται από νέες απαιτήσεις «που δεν συμφωνήθηκαν, συζητήθηκαν, κοινοποιήθηκαν προηγουμένως» στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit που επιτεύχθηκε μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, και ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης