Το κοινοβούλιο της Μοζαμβίκης ενέκρινε χθες Πέμπτη νέο, δρακόντειο αντιτρομοκρατικό νόμο, που προβλέπει την επιβολή ακόμη βαρύτερων ποινών φυλάκισης σε τζιχαντιστές που καταδικάζονται, αλλά επίσης σε κάθε πρόσωπο που διασπείρει ψευδείς ειδήσεις ή πληροφορίες για την εξέγερση στη χώρα της Αφρικής.
Τα μέτρα που προβλέπουν ως και 24 χρόνια κάθειρξη σε περίπτωση καταδίκης για τρομοκρατία εξασφάλισαν ευρεία υποστήριξη, όμως η αντιπολίτευση εξέφρασε την ανησυχία πως οι διατάξεις για την παραπληροφόρηση έχουν απώτερο σκοπό την καταστολή των μέσων ενημέρωσης.
«Η Μοζαμβίκη υφίσταται τον απάνθρωπο και άμεσο αντίκτυπο των τρομοκρατικών επιθέσεων στον βορρά», είπε χθες Πέμπτη ενώπιον του μοζαμβικανού κοινοβουλίου η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Νιελέτε Μοντλάνε.
«Θέλουμε να ενισχυθεί ο νόμος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», πρόσθεσε.
Περίπου 3.900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 820.000 έχουν ξεριζωθεί από τον τόπο τους αφότου άρχισε ο ανταρτοπόλεμος τζιχαντιστικών οργανώσεων στη Μοζαμβίκη, τον Οκτώβριο του 2017.
Πάνω από 3.100 στρατιωτικοί άλλων αφρικανικών κρατών αναπτύχθηκαν από τον περασμένο Ιούνιο στην επαρχία Κάμπου Ντελγκάντου, θεάτρου από τα τέλη εκείνης της χρονιάς της βίας των τζιχαντιστών.
Αυτή η βόρεια επαρχία της Μοζαμβίκης είναι ο μόνος τομέας της χώρας όπου οι μουσουλμάνοι αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού· είναι επίσης η πιο στερημένη, σε μια από τις φτωχότερες χώρες στον πλανήτη.
Ωστόσο σχέδια για την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου εκεί προσέλκυσαν τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έγιναν ποτέ στην Αφρική, ιδίως στο πλαίσιο έργου εκτιμώμενης αξίας 16,5 δισεκ. ευρώ της TotalEnergies.
Την περασμένη χρονιά, οι τζιχαντιστές πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις τους, αναγκάζοντας τον γαλλικό κολοσσό της ενέργειας να αναστείλει μέχρι νεοτέρας το έργο αυτό υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ).
Ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος εγγράφεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για να τερματιστεί η δράση των τζιχαντιστών.
Όμως κόμματα της αντιπολίτευσης προειδοποιούν εναντίον των διατάξεων που προβλέπουν την επιβολή ως και 8 ετών κάθειρξης σε «οποιονδήποτε διασπείρει εσκεμμένα πληροφορίες για τρομοκρατικές ενέργειες που διαπράχθηκαν ή μπορεί να διαπραχθούν εν γνώσει του ότι είναι ψευδείς».
«Ο αντιτρομοκρατικός νόμος δεν θα έπρεπε να θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα της ελευθεροτυπίας και της έκφρασης», τόνισε ο Αρνάλντου Τσαλάουα, βουλευτής του κόμματος της αντιπολίτευσης RENAMO. Όμως το κυβερνών κόμμα FRELIMO διαθέτει επαρκή ισχύ στο κοινοβούλιο για να εγκρίνει τον νόμο χωρίς την υποστήριξη της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος Φελίπε Νιούζι έχει ξεκαθαρίσει πως θα τον υπογράψει.