Υπέρ της παράτασης «επ’ αόριστον» της συμφωνίας που επιτρέπει εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της χώρας του στη Μαύρη Θάλασσα, η ισχύς της οποίας εκπνέει την Παρασκευή, τάχθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στη σύνοδο κορυφής της G20 το πρωί της Τρίτης. Παρουσίασε την «ουκρανική φόρμουλα» για ειρήνευση και κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να στηρίξουν ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου, γεγονός που δεν βρήκε σύμφωνο το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με τον Guardian, το μήνυμα του Ουκρανού προέδρου στην πλατφόρμα Telegram ανέφερε πως: «η Ουκρανία πάντοτε πρωτοστατούσε στην προσπάθεια για ειρήνη και ο κόσμος το έχει δει. Αν η Ρωσία λέει ότι προτίθεται να τελειώσει τον πόλεμο, ας το αποδείξει στην πράξη. 

Δεν θα επιτρέψουμε στη Μόσχα να περιμένει, να ανασυντάξει τον στρατό της και μετά να αρχίσει εκ νέου μια σειρά από τρομοκρατικές πράξεις, αποσταθεροποιώντας τον πλανήτη. Δεν πρέπει να υπάρξει μια τρίτη συμφωνία του Mινσκ, την οποία η Ρωσία θα παραβιάσει αμέσως μόλις συμφωνηθεί.

Η «ουκρανική φόρμουλα» για την ειρήνη, περιλαμβάνει τις εξής προτάσεις:

1. Ασφάλεια με τα πυρηνικά  

2. Επισιτιστική ασφάλεια

3. Ενεργειακή ασφάλεια

4. Απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και των απελαθέντων

5. Εφαρμογή του Χάρτη του ΟΗΕ και αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της παγκόσμιας τάξης

6. Απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και διακοπή όλων των εχθροπραξιών

7. Αποκατάσταση της Δικαιοσύνης

8. Αντιστροφή της καταστροφής του περιβάλλοντος

9. Αποτροπή κλιμάκωσης

10. Καθορισμός του τέλους του πολέμου

Η Ουκρανία προσφέρει την ευκαιρία στα κορυφαία κράτη του κόσμου να είναι συνδημιουργοί της ειρήνης μαζί μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.

Το Κρεμλίνο λέει ότι το Κίεβο δείχνει απροθυμία να διαπραγματευτεί

Η αντίδραση της Μόσχας, όπως αναμενόταν, ήταν σαφώς αρνητική. Η δήλωση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία «Μινσκ 3» για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία επιβεβαιώνει ότι το Κίεβο δεν ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα, εκτίμησε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στη Σύνοδο των G20 στο Μπαλί ο Ουκρανός πρόεδρος απέκλεισε σήμερα μια τρίτη «συμφωνία Μινσκ» – μια αναφορά στις δύο αποτυχημένες συμφωνίες εκεχειρίας ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα σχετικά με το καθεστώς της περιφέρειας του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

Ερωτηθείς σήμερα αν η δήλωση επιβεβαιώνει ότι το Κίεβο δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, ο Πεσκόφ απάντησε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti: «Απολύτως».

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν ελάχιστες τους τελευταίους μήνες έπειτα από την κατάρρευση των αρχικών προσπαθειών να συμφωνηθεί εκεχειρία με διαμεσολάβηση στην Κωνσταντινούπολη κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.

Η Γερμανία και η Γαλλία διαμεσολάβησαν για τη σύναψη των πρώτων συμφωνιών του Μινσκ, που υπογράφηκαν το 2014 και το 2015, για τις εκεχειρίες στην ανατολική Ουκρανία εν μέσω ενός πολέμου μεταξύ των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών και του Κιέβου. Αμφότερες οι πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για την παραβίαση της συμφωνίας.

 

 

Τι ζήτησε ο Ζελένσκι στη G20

 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στη σύνοδο κορυφής της G20 μέσω βιντεοσύνδεσης, τάχθηκε υπέρ της παράτασης «επ’ αόριστον» της συμφωνίας που επιτρέπει εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της χώρας του στη Μαύρη Θάλασσα, η ισχύς της οποίας εκπνέει την Παρασκευή.

«Η πρωτοβουλία μας για τις εξαγωγές σιτηρών αξίζει να παραταθεί επ’ αόριστον, ανεξαρτήτως του πότε θα τελειώσει ο πόλεμος», είπε ο Ζελένσκι στη συνεδρίαση των ηγετών, κεκλεισμένων των θυρών, στη σύνοδο κορυφής. Πρότεινε επίσης η συμφωνία που διαπραγματεύθηκαν το Κίεβο και η Μόσχα με μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, και επέτρεψε να εξαχθούν κάπου 10 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών, να επεκταθεί σε ακόμη δυο ουκρανικά λιμάνια,

Παράλληλα, στην παρέμβασή του ο Ζελένσκι έκρινε πως «είναι ώρα» να τερματιστεί ο «καταστροφικός» πόλεμος της Ρωσίας.

«Είμαι πεισμένος πως είναι η ώρα, αυτή τη στιγμή, (ότι) ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας πρέπει και μπορεί να τερματιστεί», ότι πρέπει να «αποκατασταθεί η ειρήνη», είπε ο αρχηγός του κράτους.

Πρότεινε παράλληλα να προωθηθεί ανταλλαγή «όλων» των αιχμαλώτων πολέμου της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατήγγειλε «τις παλαβές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων» από τη ρωσική πολιτική ηγεσία, επιμένοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει «καμιά δικαιολογία για εκβιασμούς» αυτής της φύσης, απευθυνόμενος στη «G19» — προφανώς αποκλείοντας τη Ρωσία.