Ο Χιλιανός πρόεδρος Γκαμπριέλ Μπόρις ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το βράδυ ότι θα ανοίξει πρεσβεία της χώρας στην Παλαιστίνη κατά τη διάρκεια της θητείας του, σε χριστουγεννιάτικη γιορτή με την παλαιστινιακή κοινότητα της χώρας, τη μεγαλύτερη εκτός αραβικού κόσμου.

«Μια από τις αποφάσεις που έχουμε λάβει ως κυβέρνηση, νομίζω δεν την έχουμε δημοσιοποιήσει, θα το διακινδυνεύσω είναι πως θα ανεβάσουμε το επίπεδο της επίσημης αντιπροσώπευσής μας στην Παλαιστίνη. Από επιτετραμμένο που έχουμε σήμερα, θα ανοίξουμε πρεσβεία κατά τη διάρκεια (της θητείας) της κυβέρνησής μας», είπε ο κ. Μπόριτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Χιλή έχει σήμερα απλά γραφείο αντιπροσώπευσης στην Παλαιστινιακή Αρχή στη Ραμάλα. Άνοιξε τον Απρίλιο του 1998. Η Παλαιστίνη, από την άλλη, διατηρεί πρεσβεία στο Σαντιάγο.

Το 2011, η Χιλή αναγνώρισε την Παλαιστίνη ως κράτος και, αργότερα, τάχθηκε υπέρ της εισδοχής της στην UNESCO.

Οι Παλαιστίνιοι της Χιλής έχουν οργανώσει μαζικές διαδηλώσεις για να διαμαρτυρηθούν για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Παλαιστίνη είναι «λαός που υπάρχει, που αντιστέκεται, που έχει ιστορία», είπε χθες ο Γκαμπριέλ Μπόριτς.

Χιλή και Παλαιστίνη απέκτησαν στενή σχέση αφότου μετανάστευσαν στη χώρα της Λατινικής Αμερικής χιλιάδες Παλαιστίνιοι κατά τον 20ό αιώνα. Η κοινότητά τους εκεί αριθμεί πάνω από 300.000 μέλη —πρόκειται για τον μεγαλύτερο αραβικό πληθυσμό εκτός Μέσης Ανατολής— και συνυπάρχει ειρηνικά με την ισραηλιτική κοινότητα περίπου 30.000 μελών, που διαθέτει μεγάλη επιρροή.

Οι Παλαιστίνιοι της Χιλής δραστηριοποιούνται κυρίως στο εμπόριο και στον τομέα των υφαντών. Απόγονοί τους κατέβηκαν, με επιτυχία, στην πολιτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αγώνες της ποδοσφαιρικής ομάδας Palestino της Χιλής, που ίδρυσαν άραβες έποικοι το 1920, παρακολουθούνται από χιλιάδες υποστηρικτές της στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης