Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Η Meta Platforms προβάλλει διαφημίσεις στο Facebook και το Instagram που κατευθύνουν τους χρήστες σε διαδικτυακές αγορές για παράνομα ναρκωτικά, μήνες αφότου η Wall Street Journal ανέφερε για πρώτη φορά ότι ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αντιμετώπιζε ομοσπονδιακή έρευνα για την πρακτική αυτή.

Η εταιρεία συνέχισε να συλλέγει έσοδα από διαφημίσεις που παραβιάζουν τις πολιτικές της, οι οποίες απαγορεύουν την προώθηση της πώλησης παράνομων ή ψυχαγωγικών ναρκωτικών. Μια ανασκόπηση από την Wall Street Journal τον Ιούλιο βρήκε δεκάδες διαφημίσεις που εμπορεύονταν παράνομες ουσίες όπως η κοκαΐνη και τα συνταγογραφούμενα οπιοειδή.

Οι διαφημίσεις δείχνουν φωτογραφίες από μπουκάλια συνταγογραφούμενων φαρμάκων, σωρούς από χάπια ή τούβλα κοκαΐνης. «Κάντε τις παραγγελίες σας», έγραφε μια από τις διαφημίσεις που βρήκε το περιοδικό τον Ιούλιο. Περιλάμβανε επίσης μια φωτογραφία μιας ξυριστικής λεπίδας και μιας κίτρινης σκόνης που ήταν διατεταγμένα για να γράψουν το «DMT», ένα ψυχεδελικό φάρμακο.

Η Journal ανέφερε τον Μάρτιο ότι οι ομοσπονδιακές αρχές ερευνούσαν τη Meta για το ρόλο της στην παράνομη πώληση ναρκωτικών. Το μη κερδοσκοπικό Tech Transparency Project, το οποίο διερευνά τις διαδικτυακές πλατφόρμες, εξέτασε τη βιβλιοθήκη διαφημίσεων της Meta από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο και βρήκε περισσότερες από 450 διαφημίσεις παράνομων ναρκωτικών στο Facebook και το Instagram.

«Δεν χρειάζεστε πλέον τον σκοτεινό ιστό όταν μπορείτε απλώς να πληρώσετε μια διαφήμιση στο Facebook για να πουλήσετε επικίνδυνα ναρκωτικά ή ακόμα και να εξαπατήσετε ανθρώπους σε κλίμακα που δεν θα ήταν δυνατή μέσω του σκοτεινού ιστού», δήλωσε η Κέιτι Πολ, διευθύντρια του Tech Transparency Project.

Η Meta χρησιμοποιεί εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για τον έλεγχο περιεχομένου, αλλά τα εργαλεία της εταιρείας δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν τέτοιες διαφημίσεις φαρμάκων, οι οποίες συχνά ανακατευθύνουν τους χρήστες σε άλλες πλατφόρμες όπου μπορούν να κάνουν αγορές. Η χρήση φωτογραφιών για την προβολή των διαθέσιμων φαρμάκων φαίνεται να επιτρέπει στις διαφημίσεις να παρακάμπτουν τα συστήματα εποπτείας περιεχομένου της Meta. Έκανε επίσης απολύσεις που οδήγησαν σε μειώσεις εργατικού δυναμικού για τις ομάδες εποπτείας περιεχομένου της.

Η Meta συνεργάζεται με τις αρχές επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση αυτού του είδους δραστηριότητας, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Τα συστήματά μας έχουν σχεδιαστεί για να εντοπίζουν προληπτικά και να επιβάλλουν το νόμο ενάντια στο περιεχόμενο που παραβιάζει, και απορρίπτουμε εκατοντάδες χιλιάδες διαφημίσεις για παραβίαση των πολιτικών μας για τα ναρκωτικά», είπε ο εκπρόσωπος. «Συνεχίζουμε να επενδύουμε πόρους και να βελτιώνουμε περαιτέρω την επιβολή μας σε αυτό το είδος περιεχομένου. Η καρδιά μας είναι σε όσους υποφέρουν από τις τραγικές συνέπειες αυτής της επιδημίας – απαιτεί από όλους μας να εργαστούμε μαζί για να τη σταματήσουμε».

Όταν οι χρήστες κάνουν κλικ στις σελίδες Facebook ή στους λογαριασμούς Instagram που σχετίζονται με τις διαφημίσεις, αυτές οι σελίδες συχνά περιλαμβάνουν πρόσθετες, μη χορηγούμενες φωτογραφίες ή δημοσιεύσεις περιεχομένου που σχετίζεται με ναρκωτικά. Ορισμένοι από τους λογαριασμούς χρησιμοποιούν ονόματα που καθιστούν σαφές ότι προορίζονται για τη συναλλαγή ναρκωτικών, όπως η διαφήμιση για DMT, η οποία δημοσιεύτηκε από έναν λογαριασμό που ονομάζεται «DMT Vapes and Notes».

Οι χρήστες που κάνουν κλικ στους συνδέσμους στις διαφημίσεις οδηγούνται συνήθως σε ιδιωτικές ομαδικές συνομιλίες στην εφαρμογή Telegram, η οποία δεν είναι ιδιοκτησία Meta. Όταν αποκτήσετε πρόσβαση, αυτές οι ομαδικές συνομιλίες δείχνουν συνήθως μια ροή αναρτήσεων από τους εμπόρους που περιλαμβάνουν φωτογραφίες των φαρμάκων που προσφέρουν, μενού με τιμές και οδηγίες για την υποβολή παραγγελιών, σύμφωνα με την κριτική του περιοδικού και την ανάλυση του Tech Transparency Project.

Ορισμένες από τις ιδιωτικές συνομιλίες περιλαμβάνουν αναρτήσεις που λένε “TD” ή “Touchdown” για να υποδείξουν μια επιτυχημένη αποστολή σε έναν πελάτη που παραδόθηκε μέσω μιας υπηρεσίας αποστολής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διαφημίσεις συνδέονται με ιδιωτικές ομαδικές συνομιλίες στην κρυπτογραφημένη υπηρεσία μηνυμάτων WhatsApp της Meta, σύμφωνα με την αναφορά Tech Transparency Project.

Η Meta απενεργοποίησε πολλές από τις διαφημίσεις φαρμάκων που εντοπίστηκαν από το περιοδικό εντός 48 ωρών από τη στιγμή που κυκλοφόρησαν, είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Όλες οι διαφημίσεις έχουν πλέον αφαιρεθεί λόγω παραβίασης των πολιτικών της Meta και, μετά από επικοινωνία, η εταιρεία απαγόρευσε επίσης τους χρήστες που δημιούργησαν τις διαφημίσεις από την πλατφόρμα της.

Άρθρο 230
Οι νομοθέτες έχουν συζητήσει την ανάγκη να θεωρηθούν οι εταιρείες τεχνολογίας υπεύθυνες για όσα δημοσιεύουν τρίτα μέρη στις πλατφόρμες τους.

Οι προσπάθειες για να γίνει αυτό περιπλέκονται από το άρθρο 230 του νόμου περί ευπρέπειας των επικοινωνιών, το οποίο λέει ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες δεν ευθύνονται για όσα δημοσιεύουν τρίτα μέρη, με λίγες εξαιρέσεις. Το Ανώτατο Δικαστήριο άφησε αμετάβλητα τα βασικά στοιχεία του άρθρου 230, αφού αποφάσισε για δύο υποθέσεις που αφορούν τον νόμο το 2023.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο παρελθόν προσπάθησε να επεκτείνει την εμβέλεια των ομοσπονδιακών νόμων για τα ναρκωτικά με τρόπο που να θεωρεί υπεύθυνες τις διαδικτυακές πλατφόρμες όταν οι εταιρείες το χρησιμοποιούν για να παραβιάσουν το νόμο. Το 2011, η Google συμφώνησε να πληρώσει 500 εκατομμύρια δολάρια για να επιτρέψει στα διαδικτυακά καναδικά φαρμακεία να τοποθετούν διαφημίσεις που στοχεύουν καταναλωτές στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα την παράνομη εισαγωγή συνταγογραφούμενων φαρμάκων στις ΗΠΑ.

Σε μια ακρόαση στη Γερουσία τον Ιανουάριο, ορισμένοι γονείς είπαν ότι πιστεύουν ότι η Meta και άλλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ευθύνονται για τους θανάτους των παιδιών τους, μεταξύ άλλων λόγω παράνομων πωλήσεων ναρκωτικών σε κοινωνικές πλατφόρμες που οδήγησαν σε υπερβολικές δόσεις από φαιντανύλη, ένα συνθετικό οπιοειδές.

Ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζάκερμπεργκ ζήτησε συγγνώμη κατά την ακρόαση.

«Λυπάμαι για όλα όσα έχετε περάσει», είπε ο Ζούκερμπεργκ. «Κανείς δεν πρέπει να περάσει από αυτά που υπέστησαν οι οικογένειές σας, και αυτός είναι ο λόγος που επενδύουμε τόσα πολλά… για να βεβαιωθούμε ότι κανείς δεν χρειάζεται να περάσει από αυτά που υποφέρουν οι οικογένειές σας».

Η 34χρονη Μικαέλα Μπράουν είναι μεταξύ των γονιών που πιστεύουν ότι η Meta είναι υπεύθυνη για τον θάνατο του παιδιού της από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Ο 15χρονος γιος της Ελάιτζα Οτ, πέθανε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μετά τον θάνατό του, η Μπράουν είπε ότι βρήκε μηνύματα στο τηλέφωνό του που έδειχναν πώς συνδεόταν με έναν λογαριασμό στο Instagram που πουλούσε παράνομα ναρκωτικά και προσπαθούσε να αγοράσει λάδι μαριχουάνας και ένα φαρμακευτικό προϊόν παρόμοιο με το Xanax.

Στην αυτοψία του, ο Oτ βρέθηκε θετικός στο φάρμακο τύπου Xanax και σε μεγαλύτερη ποσότητα φαιντανύλης, η οποία προσδιορίστηκε ως η αιτία του θανάτου του. Η Μπράουν είπε ότι πιστεύει ότι το φάρμακο που αγόρασε ο γιος της ήταν γεμάτο με φαιντανύλη.

Μια έρευνα της Journal έδειξε ότι αυτοί οι λογαριασμοί παρέμειναν ενεργοί στο Instagram μήνες αργότερα. Η Meta απενεργοποίησε τους λογαριασμούς που σχετίζονται με τον αντιπρόσωπο αφού ειδοποιήθηκε από το περιοδικό.

«Λόγω αυτής της εφαρμογής, το παιδί μου δεν ζει πια», είπε η Μπράουν.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal