Η περιοχή της Μεσογείου, η οποία ανέκαθεν είχε τη «φήμη» ότι παράγει πολιτισμό, σήμερα θα μπορούσε να διαδραματίσει τον ρόλο του «σωτήρα» του πλανήτη, καθώς ο φυσικός πλούτος που διαθέτει, ιδίως στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (όπως ηλιακή), θα μπορούσε να συμβάλλει τουλάχιστον στην πανευρωπαϊκή και παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Η παραπάνω διαπίστωση ανήκει στους συμμετέχοντες στο περιφερειακό φόρουμ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.
Με την προσοχή στραμμένη στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας για την αντιμετώπιση των απρόβλεπτων κινδύνων, που εγκυμονεί η κλιματική αλλαγή για τον πλανήτη, στο φόρουμ της ΕΤΕπ υπογραμμίσθηκε η ανάγκη ύπαρξη πολιτικής βούλησης, συντονισμού και σύμπραξης πολιτικών, επιστημονικών, επιχειρηματικών και άλλων φορέων για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, Πλούταρχο Σακελλάρη, η Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο, που διεξάγεται στην Αθήνα, σήμερα και αύριο, έχει την ευκαιρία να αποτελέσει την αφετηρία για τη χάραξη της στρατηγικής αξιοποίησης της «πράσινης» ενέργειας, αλλά και βήμα προς το συντονισμό των μεσογειακών χωρών στην πορεία της «πράσινης» ανάπτυξης.
Το σημαντικότερο στοιχείο της έρευνας είναι ότι στο ορατό μέλλον διαφαίνεται ο εντυπωσιακός αριθμός των 20 GW ως εφικτή – έστω και μακροπρόθεσμη – συμβολή της περιοχής της Μεσογείου, στη διεθνή προσπάθεια αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας, όπως και των υπολοίπων ΑΠΕ.
«O δρόμος αυτός δεν θα είναι ούτε εύκολος, ούτε στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά οδηγεί στο καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον» τόνισε το κορυφαίο στέλεχος της ΕΤΕπ, σε δηλώσεις του σε ειδικούς απεσταλμένους του ελληνικού Τύπου, στο φόρουμ της ΕΤΕπ.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Σακελλάρης, παρά τις όποιες δυσκολίες, η ΕΤΕπ θα δώσει το δυναμικό «παρών» που δικαιούνται και αξίζουν η εμπειρία και το κύρος του θεσμού στην υποστήριξη της «πράσινης» πορείας των χωρών της Μαύρης Θάλασσας.
Εξάλλου, η ΕΤΕπ έχει ήδη δώσει πολυάριθμες αποδείξεις, ότι έχει και την πείρα και την τεχνογνωσία επιτυχούς διεκπεραίωσης μεγάλων αναπτυξιακών σχεδίων. Νέο πειστικό παράδειγμα είναι το τούνελ, συνολικού μήκους 77 χιλιομέτρων, που θα συνδέσει στο εγγύς μέλλον την Ευρώπη με την Ασία. Το διηπειρωτικό, υποθαλάσσιο τούνελ στον Βόσπορο, στη συγχρηματοδότηση του οποίου η ΕΤΕπ συμμετέχει με περισσότερο από ένα δισ. ευρώ, αναμένεται να μην ολοκληρωθεί το 2011, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί, λόγω της ανακάλυψης μιας από τις πολυάριθμες πύλες της αρχαίας πόλης της Κωνσταντινούπολης. Εξάλλου, στη διάρκεια κατασκευής του τούνελ, 34 καράβια από την εποχή του Βυζαντίου ήρθαν και πάλι στο «φως».
Όσον αφορά άλλο μεγάλο αναπτυξιακό σχέδιο πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως είναι το πολυσυζητημένο έργο του αγωγού φυσικού αερίου «Ναμπούκο», ο κ. Σακελλάρης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι χρειάζεται να φανούν μια σειρά από στοιχεία που τεκμηριώνουν το εφικτό, την αποδοτικότητα και, σε τελική ανάλυση, τη βιωσιμότητα του μεγάλου έργου.