Πέντε ημέρες πριν από τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία μαζί με τους φιλελεύθερους συμμάχους της, οι οποίοι βρίσκονται σε πτώση, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έρευνα του ινστιτούτου Forsa για το εβδομαδιαίο περιοδικό «Στερν» δείχνει μεγάλη σταθερότητα στην πρόθεση ψήφου για τους συντηρητικούς (CDU/CSU) και τους σοσιαλδημοκράτες (SPD), και ενισχύει το σενάριο ενός μεγάλου συνασπισμού υπό τη Μέρκελ ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο κόμματα μετά την 22α Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι χριστιανοδημοκράτες και οι χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της καγκελαρίου Μέρκελ έχουν μεγάλο προβάδισμα, καθώς παραμένουν στο 39%, αλλά οι φιλελεύθεροι σύμμαχοί τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), οι οποίοι κατέγραψαν μια ηχηρή ήττα στη Βαυαρία, πέφτουν κατά 1 μονάδα, στο 5%, δηλαδή ακριβώς στο όριο που είναι απαραίτητο για να εκλέξουν βουλευτές στο Κοινοβούλιο.

Το SPD, το οποίο παραμένει στο 25%, δεν μοιάζει να επηρεάστηκε από το θέμα που δημιουργήθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στη Γερμανία γύρω από μια φωτογραφία του υποψηφίου του, του Πέερ Στάινμπρουκ, ο οποίος έκανε μια άσεμνη χειρονομία.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά αφού ξέσπασε η πολεμική γύρω από τη φωτογραφία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κόμμα Ντι Λίνκε της ριζοσπαστικής Αριστεράς εξακολουθεί να βρίσκεται στο 10% και οι Πράσινοι παραμένουν κι αυτοί στο χαμηλό επίπεδο του 9%, σύμφωνα μ’ αυτήν τη δημοσκόπηση του Forsa.

Έτσι το ινστιτούτο δεν προβλέπει για το βράδυ της Κυριακής πλειοψηφία για τον συνασπισμό της Δεξιάς (CDU/CSU,FDP), ο οποίος συγκεντρώνει 44%, αλλά ούτε και για τη συμμαχία του SPD και των Πρασίνων, έστω κι αν προσετίθετο σ’ αυτή η δύναμη του κόμματος Ντι Λίνκε, που θα ανέβαζε το ποσοστό της Αριστεράς στο 44%.

Σε μια τέτοια κατάσταση, οι αναλυτές θεωρούν πιθανότερο έναν μεγάλο συνασπισμό ανάμεσα στους συντηρητικούς της Μέρκελ και τους σοσιαλδημοκράτες, ενώ εκτιμούν ότι είναι απίθανη μια συμμαχία των συντηρητικών (CDU/CSU) με τους Πράσινους.

Οι Γερμανοί θέλουν σε κάθε περίπτωση να παραμείνει η Άνγκελα Μέρκελ στη θέση της καγκελαρίας, σε ποσοστό 53%, ενώ μόνο 26% θα ήθελε να ηγηθεί της κυβέρνησης ο Πέερ Στάινμπρουκ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή.

Το κόμμα κατά του ευρώ «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) παραμένει στο 3% της πρόθεσης ψήφου, αλλά ο επικεφαλής του ινστιτούτου Forsa Μάνφρεντ Γκίλνερ υπογραμμίζει πως «το ποσοστό τους είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, στον βαθμό που πολλοί εν δυνάμει ψηφοφόροι δεν δηλώνουν ανοικτά ότι προτίθενται να ψηφίσουν αυτό το νέο κόμμα».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 16 Σεπτεμβρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.502 ψηφοφόρων.

«Όλα για όλα» ο στόχος στους Γερμανούς Φιλελεύθερους

Αγώνα πολιτικής επιβίωσης δίνει το κόμμα των Φιλελευθέρων τις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής. Μετά τη συντριβή που υπέστη στις εκλογές στη Βαυαρία, όπου δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο όριο του 5% για να εκπροσωπηθεί στο τοπικό Κοινοβούλιο, ξεκίνησε εκστρατεία «δανεισμού» ψήφων από τον εταίρο του, το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα.

Πάντα, όμως, υπάρχει ο κίνδυνος να κινδυνεύσει η κυβερνητική πλειοψηφία, όπως έγινε στην Κάτω Σαξονία.

Μπαράζ συνεντεύξεων

Κομματικά στελέχη κάνουν συνεχείς εκκλήσεις προς τους ψηφοφόρους του κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Φιλελευθέρων (FDP) να δώσουν την πρώτη ψήφο σε υποψήφιο της CDU και τη δεύτερη στο FDP. «Το μοίρασμα της ψήφου προβλέπεται από τον γερμανικό εκλογικό νόμο» τόνισε ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Ράινερ Μπρύντερλε. «Με αυτόν τον τόπο οι ψηφοφόροι έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν και για τη συνέχιση του κυβερνητικού συνασπισμού και για την επανεκλογή της καγκελαρίου Μέρκελ» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Φίλιπ Ρέσλερ και στελέχη του κόμματός του σε μπαράζ συνεντεύξεων προσπαθούν να πείσουν προς αυτή την κατεύθυνση επισείοντας τον κίνδυνο κυβερνητικής αλλαγής. Στην εφημερίδα «Bild» ο Ρέσλερ και ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε υπογραμμίζουν ότι τώρα παίζονται όλα για όλα για τη συνέχιση του νυν συνασπισμού. «Σε περίπτωση που τα ποσοστά δεν επαρκούν, τότε δεν πρόκειται να σχηματιστεί μεγάλος συνασπισμός, αλλά μια κόκκινη κυβέρνηση (Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και του κόμματος η Αριστερά)» αναφέρουν.

Ο Βεστερβέλε προσθέτει ότι είναι σοφό η πρώτη ψήφος να πάει στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα και η δεύτερη στο Φιλελεύθερο. Ο γενικός γραμματέας των Φιλελεύθερων και υπουργός Υγείας, Ντάνιελ Μπαρ, μέσω της εφημερίδας «Die Welt», διαβεβαιώνει ότι μόνο το FDP μπορεί να εγγυηθεί και να συγκρατήσει την ολοκληρωτική στροφή της CDU σε σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές.

«Και οι δύο ψήφοι στη CDU»

Πολιτικοί αναλυτές είναι από τώρα πεπεισμένοι ότι, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις στελεχών του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και τις προειδοποιήσεις τους ότι, σε περίπτωση που το κόμμα χάσει σε ψήφους, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην επαρκούν τα ποσοστά για σχηματισμό κυβέρνησης, όπως έγινε τον περασμένο Ιανουάριο στις τοπικές εκλογές στην Κάτω Σαξονία, και το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ θα έχει απώλειες. «Ψηφοφόροι που θεωρούν σημαντικό να υπάρχουν οι Φιλελεύθεροι στην ομοσπονδιακή Βουλή ως συνήγοροι των μικρομεσαίων θα πάρουν το αποτέλεσμα των βαυαρικών εκλογών ως αφορμή για να τους ψηφίσουν» δηλώνει ο πολιτικός επιστήμων Χάινριχ Ομπερόιτερ σε γερμανική εφημερίδα.

Το ενδεχόμενο όμως να επαναληφθεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο αυτό που έγινε στην Κάτω Σαξονία αποτελεί σκηνικό τρόμου για την Άνγκελα Μέρκελ και το κομματικό της επιτελείο, που καλεί τους ψηφοφόρους να δώσουν και τις δύο ψήφους στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα. Σε προεκλογικές αφίσες προστέθηκε από χθες σε αυτοκόλλητο η πρόταση «Και οι δύο ψήφοι στη CDU».

Πάντως, σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa, τόσο ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων όσο τα άλλα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης συγκεντρώνουν ποσοστό 44%, με τους Φιλελεύθερους να βρίσκονται σήμερα στο οριακό 5%.

Η «Berliner Zeitung» γράφει: «Μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου η Μέρκελ θα πρέπει να αναρωτηθεί κυρίως πώς θα διεξάγει διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους Χριστιανοκοινωνιστές. Ο νικητής στις εκλογές της Βαυαρίας Ζέεχοφερ θα έχει απαιτήσεις και αναμένεται να είναι η αντιπολίτευση εντός της κυβέρνησης. Για να τον συγκρατήσει η Μέρκελ χρειάζεται έναν ισχυρό εταίρο. Με ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 5%, οι Φιλελεύθεροι δεν θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Ούτε όμως και οι Πράσινοι, οι θέσεις των οποίων είναι εν μέρει μόνο διαμετρικά αντίθετες με εκείνες των Χριστιανοκοινωνιστών. Αυτός που μπορεί να βοηθήσει τη Μέρκελ απέναντι στους ισχυρούς Βαυαρούς είναι οι Σοσιαλδημοκράτες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης