Το πρωί της Δευτέρας ο Μπόρις Τζόνσον βεβαίωνε τους πολίτες πως παραμένει ενεργός και ασκεί την εξουσία κρατώντας τα ηνία της κυβέρνησής του έστω και εάν νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Saint Thomas, όπου μεταφέρθηκε επειγόντως αφού επιμένουν τα συμπτώματα λόγω μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Το ίδιο όμως βράδυ η βρετανική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Ο Μπόρις Τζόνσον 55 ετών θα ήταν ο πρώτος ηγέτης μεγάλης δύναμης ο οποίος θα μεταφερόταν στην εντατική. Οι γιατροί του ήταν σαφείς. Μπορεί η ποσότητα οξυγόνου που χρειαζόταν για να αναπνέει με σχετική άνεση να ήταν σχετικά περιορισμένη σε σχέση με τις ανάγκες ενός αρρώστου από κορωνοϊό, όπως επιμένουν τα πρωτοσέλιδα της Τρίτης στην Αγγλία, εντούτοις ένας πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να διοικήσει μία χώρα και κυρίως να διαχειριστεί μία τέτοια κρίση του συστήματος Δημόσιας Υγείας από τη ΜΕΘ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι την ουσιαστική εξουσία από τη Δευτέρα το βραδύ ασκεί στο Λονδίνο ο υπουργός Εξωτερικών και αρχιγραμματέας της κυβέρνησης και άρα εκ των πραγμάτων ο δεύτερος τη τάξει ισχυρός άνδρας του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ.

Αν και θετικός στον Covid-19, ο Μπόρις Τζόνσον παρέμενε επικεφαλής της κυβέρνησης διοικώντας με τηλεδιασκέψεις από την κατοικία του, αφού πρώτα είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό ο υπουργός του Υγείας, καθώς και η συμβία του, η οποία μάλιστα είναι έγκυος. Ωστόσο, αμέσως μετά τη «ζωογονητική» παρέμβαση της Βασίλισσας με το διάγγελμά της, ενέργεια πολύ σπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το οποίο η αρχηγός του κράτους επιχείρησε και μάλιστα με επιτυχία ως φαίνεται να αναπτερώσει το ηθικό των υπηκόων της, ο πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος είχε δυστυχώς τολμήσει και με αρκετή δόση πολιτικού κυνισμού να προειδοποιήσει τους πολίτες πως πρέπει να είναι έτοιμοι να απωλέσουν αγαπημένα τους πρόσωπα, ασθένησε από τον ιό. Τον ιό που το ίδιο το πολιτικό σύστημα της Βρετανίας αψήφησε υιοθετώντας μάλλον άκομψα και επιπόλαια το δόγμα της ανοσίας της αγέλης, αλλά με εντελώς λάθος τρόπο. Τα αποτελέσματα ήταν τραγικά και η επιδημία στο Ηνωμένο Βασίλειο εξελίχθηκε σε σαρωτική.

Πέραν της καθαρά ανθρώπινης προσέγγισης, αφού έχουμε να κάνουμε με έναν ασθενή 55 ετών ο οποίος δίνει τη μάχη του στην εντατική ενός νοσοκομείου, το πολιτικό ζήτημα στη Μεγάλη Βρετανία είναι μείζον και αυτό ακριβώς αναδεικνύεται από τα πρωτοσέλιδα και τα πολύ διακριτικά σχόλια που συνοδεύουν το ρεπορτάζ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η είδηση της εισαγωγής του Βρετανού πρωθυπουργού στην εντατική μονοπώλησε το ενδιαφέρον του βρετανικού Τύπου. «Ο πρωθυπουργός στην εντατική» είναι ο τίτλος της εφημερίδας The Times, που γράφει ότι χορηγήθηκε στον πρωθυπουργό οξυγόνο εξαιτίας δυσχέρειας στην αναπνοή και ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ αναλαμβάνει την ευθύνη του «πολεμικού συμβουλίου» για τον κορωνοϊό. Επικαλείται πληροφορίες γιατρού από το νοσοκομείο St. Thomas, όπου νοσηλεύεται ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον οποίο ως αργά το βράδυ της Δευτέρας δεν είχε διασωληνωθεί, ενώ του χορηγήθηκαν τέσσερα λίτρα οξυγόνου με μάσκα, αρκετά λιγότερα από την ποσότητα που χορηγείται στις ΜΕΘ. Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου που χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της επιδείνωσης της κατάστασης του Μπόρις Τζόνσον «σοκαριστική» στιγμή.

Η Daily Telegraph με τίτλο «Ο Τζόνσον στην εντατική» αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ μετά την επιδείνωση των συμπτωμάτων για την περίπτωση που χρειαστεί αναπνευστική υποστήριξη, ενώ δημοσιεύει δηλώσεις του Ντόμινικ Ράαμπ, που αναπληρώνει τον πρωθυπουργό κατά την ανάρρωσή του. Αναφέρεται στις ευχές για ανάρρωση στον πρωθυπουργό από το υπουργικό του συμβούλιο καθώς και πολιτικούς του αντιπάλους, όπως και στην ενημέρωση της βασίλισσας Ελισάβετ για την κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Daily Mail, με τίτλο «Ο χτυπημένος (από τον κορωνοϊό) Μπόρις μεταφέρθηκε στην εντατική», χαρακτηρίζει «δραματική» την επιδείνωση της υγείας του πρωθυπουργού, «σοκαριστική» την αποκάλυψη και τον Ντόμινικ Ράαμπ αντικαταστάτη του για όσο διαρκεί «η κρίση».

Οι Financial Times γράφουν ότι ο Τζόνσον «μεταφέρθηκε στην εντατική καθώς επιδεινώθηκαν τα επίμονα συμπτώματα» και ότι ο πρωθυπουργός, όπως αναγνωρίζουν οι υπηρεσίες του, δεν κρατάει αυτή τη στιγμή τα ηνία της κυβέρνησης.

Η Daily Mirror, με τίτλο «Ο άρρωστος Μπόρις αντιμέτωπος με τον αγώνα για τη ζωή», αναφέρεται στις ανησυχίες ότι ο πρωθυπουργός έχει πνευμονία, καθώς επιδεινώθηκαν τα συμπτώματα.

Τι ακριβώς συμβαίνει

Γνωστοί γιατροί στην Αγγλία χαρακτήρισαν τη μεταφορά του Βρετανού πρωθυπουργού στην εντατική ως «τεράστια ανησυχία» και υπογραμμίζουν πόσο αδιάκριτος είναι ο κορωνοϊός. Ο δρ. Σάιμον Κλαρκ, καθηγητής κυτταρικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρίντινγκ, δήλωσε στο Sky News: «Το NHS ιδιαίτερα αυτή την στιγμή δεν δίνει κρεβάτια απλά σε ασθενείς που χρειάζονται μόνο φροντίδα. Δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο, ακόμα και για τους πρωθυπουργούς. Δεν θα ήταν στην εντατική, εκτός κι αν ήταν απαραίτητο να μπει στην εντατική. Ειδικά αυτή τη στιγμή».

Ο Ντέρεκ Χιλ, καθηγητής Ιατρικής Απεικόνισης του University College of London, δήλωσε: «Όπως συμβαίνει συχνά με τον κορωνοϊό, η κατάστασή του έχει επιδεινωθεί, οπότε εισήχθη στην εντατική θεραπεία, όπου είναι πολύ πιθανό να μπει σε μηχανική υποστήριξη. Ένα από τα χαρακτηριστικά του κορωνοϊού σε όλες τις χώρες φαίνεται να είναι πως περισσότεροι άνδρες αρρωσταίνουν πιο σοβαρά από τις γυναίκες – ειδικά στην ηλικιακή ομάδα άνω των 40 ετών. Επίσης γνωρίζουμε πως οι άνθρωποι κάτω των 60 ετών φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να ανακάμψουν από την κρίσιμη ασθένεια, σε σχέση με τους ηλικιωμένους. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτή η σειρά των γεγονότων σημαίνει ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι εξαιρετικά άρρωστος».

Όπως σημειώνει και η γαλλική Le Monde, η ραγδαία επιδείνωση της υγείας του Μπόρις Τζόνσον έρχεται σε μία πολύ κρίσιμη και πολύπλοκη στιγμή για τη Βρετανία, όπου δυστυχώς ο απολογισμός δείχνει πως οι νεκροί ξεπέρασαν το φράγμα των 5000, ενώ η κορύφωση του κύκλου της επιδημίας τοποθετείται περίπου σε 10 ημέρες. Αυτό σημαίνει πως η κοινωνία έχει ακόμη να αντιμετωπίσει εξαιρετικά δύσκολες στιγμές. Η πολιτική ηγεσία της χώρας επίσης.

Πηγές: Le Monde, Guardian

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης