Η Άγκυρα «έφτασε πολύ κοντά να σπάσει τις ελληνικές κόκκινες γραμμές» στο Αιγαίο, όταν ένα από τα σκάφη της έκανε ασκήσεις με πραγματικά πυρά» -υποστήριξαν Έλληνες πολιτικοί-. Πρόκειται για ένα από τα πλέον πρόσφατα επεισόδια στον μακρόχρονο ανταγωνισμό ανάμεσα σε δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, τον οποίο η συμμαχία δεν μπορεί να επιλύσει εδώ και 60 χρόνια, υποστηρίζει δημοσίευμα του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Sputnik».

Το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Sputnik, αναφέρεται στο περιστατικό στα ανοικτά στό το Φαρμακονήσι, στο ανατολικό Αιγαίο. Αυτό που χαρακτήρισε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς νόμου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δημοσίευμα επίσης αναφέρεται στη δήλωση του υφυπουργού Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος χαρακτήρισε την Τουρκία ως «νευρική χώρα – που θυμίζει την Γερμανία μετά τον Βίσμαρκ του 19ου αιώνα- η οποία κάνει το λάθος να νομίζει πως η Ελλάδα είναι πολύ αδύναμη στην άμυνα. Αλλά ο διεθνής νόμος είναι με το μέρος της Ελλάδας και δεν είναι το μόνο πολεμοφόδιο στο ελληνικό οπλοστάσιο».

Σχολιάζοντας το ζήτημα ο Murat Bilhan από το τουρκικό Ασιατικό Κέντρο για Στρατηγικές Μελέτες στο Sputnik, εξισώνει τις ευθύνες υποστηρίζοντας ότι «τώρα που η διαμάχη των δύο κρατών δείχνει πως δεν υπάρχουν σημεία υποχώρησης και τα δύο μέρη εξακολουθούν να λαμβάνουν προκλητικά βήματα».

Για να συμπληρώσει με την επίσημη τουρκική άποψη: «Η συνέχιση της αβεβαιότητας γύρω από τα νησιά αυξάνει την ήδη δύσκολη θέση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις –κάτι που θα μπορούσε να επιλυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ΝΑΤΟϊκές χώρες που δαπανούν περισσότερα

Σε άλλο τηλεγράφημά του το ρωσικό πρακτορείο επισημαίνει πως «παρά την σχεδόν δεκάχρονη οικονομική κρίση, η χώρα (Ελλάδα) διατηρεί έναν από τους ακριβότερους αμυντικούς προϋπολογισμούς στην Ευρώπη – σε ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ-GDP). Και είναι ένα από τα πέντε μέλη του ΝΑΤΟ που ξεπερνούν το απαιτούμενο στόχο του 2% για το 2016, σε δαπάνες, ακολουθώντας τις ΗΠΑ.

Τα ζητήματα αυτά δεν είναι νέα και πηγαίνουν πίσω στην εποχή που αποσπάσθηκε η Ελλάδα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, σχολιάζει το Sputnik, που προσθέτει πως η «ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες που οξύνθηκε το 2017 οφείλεται και σε άλλους λόγους, όπως η απόφαση του ελληνικού Ανώτατου Δικαστηρίου να αρνηθεί την έκδοση στην Τουρκία αξιωματικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα για ν αποφύγουν τη δίκη ως πραξικοπηματίες στην Τουρκία. Η δικαιολογία της απόφασης ήταν πως «στην Τουρκία δεν θα είχαν δίκαιη δίκη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως ο γγ του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, και πρόσφατα επαναβεβαίωσε πως «η Τουρκία επανειλημμένα έχει διαβεβαιώσει στις συναντήσεις μας με τον πρόεδρο Ερντογάν, πως είναι και εξακολουθεί να είναι και θα είναι πιστής σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και θα συνεισφέρουν στις ΝΑΤΟϊκές αποστολές».

Επίσης το Sputnik αναφέρεται σε πρόσφατη δήλωση Τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου για την ειρηνευτική συμφωνία των Παρισίων του 1947, για την παράδοση των Δωδεκανήσων από την Ιταλία στην Ελλάδα, η οποία «είχε ως όρο την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων».

Ο διάλογος Τουρκίας-Ρωσίας δεν είναι εναλλακτικός του ΝΑΤΟ

Ο διμερής διάλογος ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία είναι πολύ σημαντικός για την Άγκυρα και δεν συνιστά εναλλακτική σχέση από εκείνη με το ΝΑΤΟ, υποστήριξε στο ρωσικό δίκτυο RT, ,ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, Ilnur Cevik.

Ο Τσεβίκ υπενθύμισε πως η Τουρκία, μαζί με το Ιράν και τη Ρωσία κάνουν σειρά προσπαθειών για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Συρία, μέσω των διαβουλεύσεων στην Αστάνα. Εκεί όπου έχει αποφασισθεί σύσταση μηχανισμού για την παρακολούθηση της ισχύος κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο στη Συρία.

«Για εμάς η Ρωσία είναι ένα πολύ πολύτιμος και σημαντικός σύμμαχος ,,,και οι σχέσεις μας με τη Μόσχα, δεν αποτελούν εναλλακτική λύση στις σχέσεις με τις δυτικές χώρες», πρόσθεσε.
Για να πει ακόμη πως «η συνεργασία με τη Ρωσία και το Ισραήλ, πρέπει να θεωρούνται πολύ-πολύ κρίσιμες για το μέλλον της ειρήνης στη Μέση ανατολή».

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

Βλέπε και συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν: Τετ α τετ Ερντογάν-Πούτιν τον Μάρτιο στη Μόσχα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης