Η Μάλτα κάλεσε σήμερα την ΕΕ να αναλάβει άμεσα δράση στη Λιβύη προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στη χώρα αυτή όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος και έχει εξαπλωθεί η επιδημία του κορωνοϊού, από την οποία χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου.

Σε επιστολή που απηύθυνε στον επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και σε βίντεο που ανάρτησε στο Facebook ο Μαλτέζος υπουργός Εξωτερικών Εβαρίστ Μπαρτόλο υπογράμμισε ότι περισσότεροι από 650.000 άνθρωποι αναμένουν στις ακτές της Λιβύης σε απελπιστική κατάσταση, με την ελπίδα να φτάσουν στην Ευρώπη, την ώρα που οι συνθήκες στη χώρα επιδεινώνονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό το φρικτό πλαίσιο περιέχει όλα τα στοιχεία για μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή» υπογράμμισε ο Μπαρτόλο.

«Τα τελευταία χρόνια η Μάλτα έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους, πέρα από τις νόμιμες υποχρεώσεις της», όμως «αν η Μάλτα αφεθεί μόνη της απέναντι σε αυτή την κρίση διαστάσεων τσουνάμι, άνθρωποι, παιδιά, έγκυες και θύματα βιασμού θα πεθάνουν» προειδοποίησε ο ίδιος.

Η Βαλέτα ζήτησε να σταλεί αμέσως στη Λιβύη μια ευρωπαϊκή ανθρωπιστική αποστολή ώστε να προσφέρει τρόφιμα, φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό στους Λίβυους και τους μετανάστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ πρέπει να είναι άμεση και σημαντική, σήμερα όχι αύριο» επισήμανε ο Μπαρτόλο, ο οποίος πρότεινε να δοθούν στη Λιβύη τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ.

Μια τέτοια βοήθεια θα συνεισφέρει στον περιορισμό των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική, και θα μπορούσε να τους ωθήσει να παραμείνουν στη Λιβύη «αντί να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο», καθιστώντας παράλληλα πιο δύσκολο το έργο των διακινητών «που εκμεταλλεύονται τον πόνο των πιο απελπισμένων».

Η Μάλτα δήλωσε «έτοιμη να διαδραματίσει τον ρόλο της» προσφέροντας επιμελητειακή βοήθεια ώστε η ανθρωπιστική ενίσχυση να φτάσει στον προορισμό της και βοηθώντας τη Λιβύη να αγοράσει ιατρικό εξοπλισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βαλέτα εκτίμησε εξάλλου ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η ικανότητα των Λίβυων να ελέγχουν τα σύνορά τους.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις ανησυχούν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στα πλοιάρια που χρησιμοποιούν για να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Το Σαββατοκύριακο αυτό εξέφρασαν φόβους ότι ένα από αυτά βυθίστηκε, κάτι που ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού Μάλτα και Ιταλία έχουν κλείσει τα λιμάνια τους στους μετανάστες, μια απόφαση την οποία έχουν καταγγείλει ΜΚΟ προάσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών. Ωστόσο οι αρχές της Μάλτας διέσωσαν την Παρασκευή πλοιάριο με 67 μετανάστες, τους οποίους έθεσαν σε καραντίνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης